Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, hükümet partilerinin toplumdan koptuklarını savunarak son seçim sonuçlarının da bunun göstergesi olduğunu belirtti.

Hüdaoğlu toplumun beklentisinin gerçek değişim olduğunu, bunu algılamayan siyasi yapılara da “sandıkta dersini verdiğini” söyleyen Hüdaoğlu, “Toplum Meclis’in bu yapısına güvenmiyor. Son iki seçim sonuçları da bunu açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Hüdaoğlu; yaşanan gelişmelerin erken seçimin adım adım gelmekte olduğunun göstergesi olduğu görüşünü de ifade etti.

TDP Basın Bürosu’nun açıklamasına göre, TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, katıldığı bir televizyon programında, Kıbrıs konusu, hükümetin icraatları ile TDP’nin çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hüdaoğlu konuşmasında “Ülkede ciddi ekonomik sıkıntı var, işsizlik oranları her kesimde yüksek, ancak özellikle iyi eğitim almış gençler arasında resmi verilere göre yüzde 25’lerde bulunmaktadır, çek yasakları artmakta, toplumun büyük çoğunluğu hayatını borçlanarak idame ettirmeye çalışmaktadır. Üretim artırılarak ekonominin çarklarının döndürülmesi gerekmektedir. Pek çok yasanın Meclis’ten geçmesi beklenmektedir. Ancak mevcut hükümet toplumun bu isteklerine cevap vermekten çok uzaktadır” ifadelerini kullandı.

14 Haziran’daki CTP-BG kurultayının ardından yeni bir hükümet kurulacağını ifade eden Hüdaoğlu, “Öyle anlaşılıyor ki emanetçi bir dönem yaşanacak.  İnşallah bu dönem bir zamanlar Türkiye’deki Özal-Akbulut dönemine benzemez ve kukla bir Başbakan atanmaz” dedi.

Yeni bir hükümet kurulsa dahi, mevcut yapının topluma güven vermediğini savunan Hüdaoğlu, yapılması gerekenin Siyasi Partiler Yasası ve Seçim ve Halk Oyalaması yasalarında değişiklik yapılarak erken seçime gitmek olduğunu kaydetti.

“ERKEN SEÇİM ADIM ADIM GELMEKTEDİR”

Yaşanan gelişmelerin erken seçimin adım adım gelmekte olduğunun göstergesi olduğunu belirten Hüdaoğlu, TDP olarak erken seçimden önce kurulacak olası bir icraat hükümetinde yer alma düşüncesinde olmadıklarını söyledi.

Meclisin mevcut yapısının artık toplumun iradesini temsil etmediğini iddia eden Hüdaoğlu “Bu yapı değişmelidir, çünkü zararını toplum çekmektedir. Siyaset kaynaklı sorunlar yine siyaset tarafından çözülecektir. Siyasi iradenin netleşmesi, toplumun sıkıntılarının aşılmasında önemli olduğu kadar, çözüm sürecine de olumlu katkı yapacaktır” diye konuştu.

“TDP, GEREKEN MESAJLARI ALMIŞTIR”

TDP olarak, son iki seçimden başarı ile çıkmalarına rağmen, gerek sandığa yansıyan iradenin, gerekse de sandığa gitmeyenlerin mesajını aldıklarını belirten Hüdaoğlu, bu bağlamda 28 Haziran’da Tüzük Kurultayına giderek mevcut tüzüğü daha çağdaş ve daha güncel hale getireceklerini anlattı.

Hüdaoğlu, Tüzük Kurultayı’nın hemen ardından da programla ilgili çalışma başlatacaklarını açıkladı.

“ÇATI PARTİSİNE SICAK BAKILMIYOR”

Suphi Hüdaoğlu, TDP’nin önümüzdeki dönem yol haritasının da partinin çeşitli kademelerinde değerlendirildiğini belirtti. İttifakları ve işbirliklerini önemsediklerini, zaten bir süreden beridir belirli noktalarda bunun sürdüğünü kaydeden Hüdaoğlu, TDP’nin geniş halk kesimlerini kucaklama niyetinde olduğunu kaydetti.

Hüdaoğlu, işbirliği anlayışını desteklemekle birlikte, yetkili organların büyük çoğunluğunun çatı partisi kurularak, yeniden isim değişikliği konusuna ise sıcak bakmadığını ifade etti.

“SÜREÇ HIZLI VE OLUMLU İLERLİYOR”

Bir soru üzerine Kıbrıs konusundaki gelişmeleri de değerlendiren Hüdaoğlu, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte tüm dünyada olumlu bir hava oluştuğunu, müzakerelerin başlaması, güven yaratıcı önlemler konusunda somut adımlar atılması ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Akıncı’yı görüşmek üzere ABD’ye davet etmesinin bunun somut göstergeleri olduğunu belirtti.

Hüdaoğlu, Ban Ki-moon’un Akıncı’yı davetinin, çözüm ve barış istencini ortaya koyduğu zaman, Kıbrıs Türk toplumuna yönelik dünyadaki yaklaşım ile bakış açısının olumlu yönde geliştiğinin yansıması olduğuna da dikkat çekti.

Gelişmeler olumlu olmakla birlikte, bu havanın ‘çözüm kesin oldu’ olarak algılanmaması gerektiği uyarısında da bulunan Hüdaoğlu, bu konuda daha yürünecek çok uzun yol olduğunu kaydetti.

TDP Genel Sekreteri Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı’na Akıncı’nın seçilmesinin Kıbrıs Rum toplumu arasında da olumlu karşılandığını, çözümü isteyenlerin sayısının arttığı görüşünü de dile getirdi.