Kıbrıs’taki toplumların gerek ekonomilerini, gerekse enerjilerini birbirlerine üstünlük sağlamak ve birbiriyle mücadele etmek yerine, ortak sorunlara karşı birlikte mücadele etmeye yönlendirmesinin akıl yolu olduğunu vurgulayan Hüdaoğlu, “Barışa odaklanmalıyız” dedi.

Suphi Hüdaoğlu bugün yaptığı açıklamada, tarafların kabul edebileceği, yaşayabilir kalıcı ve adil bir barış için herkesin çaba harcaması gerektiğini söyledi. Hüdaoğlu, silahlara harcanacak maddi kaynağın, toplumların refahını yükseltmek için kullanılabileceğini belirtti.

İki liderin çözüm ihtiyacından hareketle, müzakere masasında barışçıl ve karşılıklı anlayış çerçevesinde, her iki toplumun da hak ve çıkarlarını gözeten bir tutum sergilediklerini, bunun neticesinde de kısa sürede olumlu ilerlemeler yaşandığını anımsatan Hüdaoğlu, şimdilerde de esaslı konuların görüşüldüğünü kaydetti.

Müzakerelerin olumlu bir havada gittiğini, ancak çözüme kadar daha çetin ve zor bir yol bulunduğunu belirten Hüdaoğlu, bir yandan liderler müzakere masasında adil, dengeli ve iki tarafın da hassasiyetlerini içeren çözümü ararken, diğer yandan da iki toplumu yakınlaştıracak, birbirlerini daha iyi anlamasını sağlayacak ortak etkinliklerin artırılması gerektiğini kaydetti.

Hüdaoğlu, şöyle devam etti:

“Özellikle geçmiş hatalardan ders alındığını ve özür dilendiğini gösteren etkinlikler olumludur ve yapılmalıdır. Bu bağlamda BKP ile AKEL’in ortak etkinlik yapma düşüncesini olumlu bulmaktayız, ancak geçmişten gelen duyguları da anlıyoruz. Bu tür etkinlikler yapılırken, geçmişte yaşanan acıların yarattığı hassasiyetlerin dikkate alınması ve organizasyonların da buna göre yapılması gerekmektedir. Buna dikkat edilmediği takdirde, amaçlanan hedeflere ulaşmak mümkün olmayacaktır”

Suphi Hüdaoğlu, Kıbrıslıların geçmişte birçok acılar çektiğini, yaşanan olayların halen hafızalardan ve yüreklerden silinmediğini anımsatarak, iki toplumlu etkinliklerin iki toplumda da uzun süredir devam eden olumsuz duyguların aşılması için önemli olduğunu belirtti.

Hüdaoğlu çözüme giden süreçte, geçmişte yapılan hatalardan ders almanın, geçmişle yüzleşmenin ve karşılıklı özür dilemenin önemine dikkat çekti. Hüdaoğlu, “Her iki toplum da geçmişi ile ne kadar çok yüzleşir, hatalarından dersler çıkararak karşılıklı empati yapabilirlerse çözüm o kadar kolay olacaktır. Yalnızca duygularımızla hareket ederek geçmişte kalırsak, gelecek nesiller de aynı travmaları yaşayabilirler. Geçmişi unutmadan ancak gerekli dersleri çıkararak birlikte geleceğe yürümeliyiz” dedi.