Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, BRT’de yayınlanan Yeni Gün Haber’e konuk olarak, Osman Kurt’un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Hüdaoğlu, Güney Kıbrıs Rum kesiminin hidrokarbon ihalesine çıkmasının müzakere masasını germediğini ancak tek yanlı hamlenin müzakerelerin olumlu havası ile uyuşmadığını kaydetti.

“Cumhurbaşkanının itirazını anlamak gerekir” diyen Hüdaoğlu , “Bugün için fiili bir kazı işlemi yoktur, bu bir ihale sürecidir. Fakat bu yanı ile gerginlik yaratmaya müsaittir, geçmişte bunun örneğini gördük,müzakere sürecinin kesintiye uğramasına neden olmuştu. Böyle bir dönemde bu coğrafyayı sakin tutmak, sükunet içerisinde yönetmek gerekir. Aksi takdirde tek yanlı bu hamleler Kıbrıslıların bir kez daha gerginlikle yüzleşmesine yol açacak” iadelerini kullandı.

Seçim sürecine giren Güney Kıbrıs’ın, bu hamle ile belki de halkına sizi ekonomik olarak rahatlatacağız mesajını vermeye çalıştığını ifade eden Hüdaoğlu, “müzakerelerle, Kıbrıs adasında birlikte yaşama koşulları oluşturulmaya çalışılıyor. Durduk yerde bu meselenin gündemi meşgul etmesi, bir tehlikedir” şeklinde konuştu.

Hüdaoğlu, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in ‘dört özgürlük konusunda mevziler kazanılıyor’ ifadelerini de değerlendirdi. Hüdaoğlu, “Kıbrıslı Türklerin müzakere masasında güvenlik, eşitlik ve özgürlük hassasiyetleri gözetiliyor, rahat olsunlar” dedi.