Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Dr. Suphi Hüdaoğlu, hamileliğin yasa dışı sonlandırılması olaylarının,  gerekli denetimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılamamasından dolayı yaşandığını savundu.

TDP Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada Hüdaoğlu, hamileliğin yasa dışı bir şekilde sonlandırılmasını “hem insanlık, hem de hekimlik adına yapılmış büyük bir yanlış”; söz konusu olayların “yıllardır yapıldığının” ortaya çıkmasını da “denetim görevini yapması gereken Sağlık Bakanlığı'nın görevini yapmadığının göstergesi” olarak değerlendirdi.

Hüdaoğlu, devlet yapısının “hantal” olduğunu, ilgili kurumların görevlerini yerine “getirmediğini”,  sağlık sisteminin “kayıtlı olmadığını” dolayısıyla “her isteyenin, her istediğini yaptığı bir düzen yaratıldığını” savundu.

Başbakan Ömer Kalyoncu ve Sağlık Bakanı Salih İzbul'un konuyla ilgili “tüzük” eksikliği ve “yasal boşluklar” bulunduğu yönündeki açıklamalarına da işaret eden Hüdaoğlu, "Yasa ve tüzüklerle ilgili eksikliklerden şikayet eden siyasiler, aslında kendi görevlerini yıllardır ihmal ettiklerinin itirafını yapmaktadırlar" dedi.

Türkiye'de dini kuralların toplumsal yaşamda uygulanması için baskı yapıldığını, istenmeyen hamileliklerde de hamileliklerini yasal sınırlar içinde sonlandırmak isteyen kadınlara tahakküm edilerek kürtaj olanaklarının engellendiğini kaydeden Hüdaoğlu, “Kuzey Kıbrıs'ta da bu olayların yaşanmasının nedenlerinden birinin de bu olduğunu” iddia etti.

Hüdaoğlu, Sağlık Bakanlığı ile Tabipler Birliği'ne daha aktif denetleme olanaklarının yaratılması gerektiğini de belirtti.