Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Dr. Suphi Hüdaoğlu, Türkiye’de adı konmamış bir iç savaş yaşandığını vurguladı. Türkiye halklarının birbirine düşman edildiği, ötekileştirme ve kamplaşmayı pekiştirici söylem ve icraatların olduğunu belirten Hüdaoğlu, “Bu olaylar, kimseye bir şey kazandırmadığı gibi, daha demokratik bir Türkiye’nin oluşmasını da engellemektedir” dedi.

Hüdaoğlu, “Sorunları çözmesi, çözüm önerileri getirmesi beklenen siyaset, maalesef terörü besleyici unsur konumuna getirilmiştir. Bundan da masum insanlar zarar görmektedir. Bu anlayıştan çağdaş basın da nasibini almış görünmektedir, Hürriyet Gazetesine yapılan saldırılar da bunun somut göstergesidir” dedi.

Yaşanan olayların Türkiye’yi çok uzun yıllar geriye götürecek potansiyelde olduğunu belirten Hüdaoğlu, acı, gözyaşı ve kanın biran önce durdurulması gerektiğini, bunda herkese görev düştüğünü, aksi takdirde çok daha olumsuz boyuta ulaşma tehlikesi bulunduğu uyarısında bulundu.  Hüdaoğlu; tamamen suçsuz günahsız insanların ölümüne de yol açan çatışmaların sonlandırılması için tüm tarafları ortak akılda buluşmaya çağırdı.

TDP Genel Sekreteri Dr. Suphi Hüdaoğlu, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’deki gelişmeler, CTP-UBP hükümetinin icraatları ve TDP’nin çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunup, bilgiler verdi.

“TDP, çözüm ve demokrasi için çalışmaktadır ”

Suphi Hüdaoğlu, ülkede sosyal adaletten ve eşitlikten yoksun, ayrımcılığa dayalı, kimsenin kimseden hesap sormadığı, yapanın yanına kar kalan bir düzen olduğunu belirterek, TDP olarak esas hedeflerinden birinin ülkeye gerçek anlamda sosyal demokrasiyi getirmek olduğunu vurguladı.  ‘Sosyal olmayan bir demokrasi, demokrasi değildir’ sözüne atıfta bulunan Hüdaoğlu, gelir dağılımın hakça olduğu, sosyal adaletin gerçek anlamda sağlandığı bir düzen yaratma mücadelesi verdiklerini söyledi.

Gerek Kıbrıs Sorunu’nun adil, kalıcı bir çözüme ulaştırılması, gerekse de içteki aksaklık ve yanlışlıkların düzeltilmesi noktasında TDP’ye çok büyük görev düştüğünü belirten Hüdaoğlu, “TDP, çözüm ve demokrasi için mücadele etmektedir” dedi.

“Her alanda kaos var”

Bir soru üzerine hükümet icraatlarını da değerlendiren Hüdaoğlu, ülkede her alanda bir kaos yaşandığını, özellikle sağlık, eğitim ve çevre alanında ciddi sorunların olduğunu, ülkenin adalet ve eşitlikten uzak bir yönetim anlayışı ile yönetilmeye çalışıldığını belirtti. Hüdaoğlu, bir tarafta vergi dahi ödemeyen kesimler lüks içinde yaşarken, diğer yandan borç içinde yaşam mücadelesi veren geniş kesimler olduğunu ifade etti.

Ülkenin içinde bulunduğu bir kötü durumdan kötü yönetimler kadar, dayatma paketlerin de etkisi olduğuna dikkat çeken Hüdaoğlu, 2016-2018 dönemini kapsayan ekonomik programın bugüne kadar olduğu gibi, dayatmalarla değil, Kuzey Kıbrıs’ta en geniş katılımla yerel özellikler dikkate alınarak hazırlanması gerektiğini söyledi.

Geçmiş protokollerde öngörülen birçok uygulamanın toplum yararına olmadığının açık ve net bir şekilde ortada olduğunu söyleyen Hüdaoğlu, halkın kurumlarının özelleştirme adı altında peş keş çekilmesi yerine, özerkleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Hükümet uzun ömürlü olmayacak”

Hüdaoğlu, CTP-UBP Hükümeti’nin çok uzun ömürlü olamayacağını ve 1 yıl içinde seçim öngördüklerini söyledi. CTP-UBP hükümetinin CTP-DP hükümetinin devamı gibi durduğunu, anlayış olarak hiçbir değişikliğin olmadığını söyleyen Hüdaoğlu, “Geçmişte olduğu gibi, şimdi de maalesef halk yararına yeterli icraat yok” dedi.

Üçüncü ülkelerde okuyan öğrencilere de burs verilmesi kararının olumlu ancak eksik olduğunu belirten Hüdaoğlu, kararın Güney’deki öğrencileri de kapsaması gerektiğini kaydetti.

“TDP, hükümeti oluşturan parti olacaktır”

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, TDP’nin ilk seçimlerde birinci parti olmak hedefinde olduğunu belirterek, “TDP hükümeti oluşturan parti olacaktır” dedi. Toplumun artık CTP, UBP ve DP’den beklentisi kalmadığını, buna karşın TDP’ye yönelik büyük bir ilgi ve destek olduğunu belirten Hüdaoğlu, MYK’da her hafta onlarca üyelik onayladıklarını, birçok yerde örgüt kurduklarını, kurmaya da devam edeceklerini söyledi.

Ülkede gerçek anlamda değişim ve dönüşümün TDP ile sağlanabileceğini belirten Hüdaoğlu, “Halkımız son 2 seçimde değişim talebini net bir şekilde ortaya koymuştur. TDP olarak işbirliği içinde olduğumuz örgütler ve halkla birlikte bu yolu yürümeye ve gerçek değişimi sağlamaya kararlıyız” dedi.

Kasım ayı içerisinde İlçe kongreleri ve Gençlik Örgütü Kongresini, 6 Aralık Pazar Günü ise Kurultay yapacaklarını anlatan Hüdaoğlu,” TDP açısından süreç olumlu ilerlemektedir. Partinin organları yeniden şekillenecek ve yolumuza çok daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz” dedi.

“Su, ticari bir meta olarak kullanılmamalı”

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, Türkiye’den gelecek olan su konusunda hükümetin tavrını net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Dünya’da kabul gören ‘Su, ticari bir meta olarak kullanılmamalı” anlayışı yerine bizde tam tersine suyun özelleştirilmesi yönünde baskı uygulandığını belirten Hüdaoğlu, TDP olarak suyun yönetiminin özelleştirilmesine kesinlikle karşı olduklarını, buna karşın Belediyeler Birliği’nin projesine tam destek verdiklerini açıkladı.

CTP-UBP hükümetine suyun özelleştirilmesine karşı ortaya bir irade koyma çağrısında bulunan Hüdaoğlu, bunun yapılması halinde TDP olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

“Toz bulutu birçok hastalığa neden olabilir”

Ülkeyi son 3 gündür etkisi altına alan tuz bulutuna yönelik değerlendirmelerde de bulunan Hüdaoğlu, yoğun toz bulutunun birçok hastalığa yol açabileceği uyarısında bulundu. Özellikle alerjik bireyler ile bağışıklığı zayıf olan kişilerin ciddi risk altında olduğu uyarısında bulunan, sağlıklı insanlarda bile olumsuz etkileri olabileceğini belirten Hüdaoğlu, toz bulutunun ses tellerinde tıkanmaya bağlı öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı, ishal-kusma, gözlerde sulanma, astım ve bronşit gibi alerjilere neden olabildiğini belirtti.

Önlem olarak özellikle maske kullanımının önemine vurgu yapan Hüdaoğlu; “Mümkün olduğunca kapalı ortamlarda kalınmalı, dışarıya çıkılacaksa da mutlaka maske takılmalıdır. Araç kullanırken da camların kapalı olup, iç havayı düzenleyen havalandırma kullanılmalı, kapalı ortamlarda ise camlar mümkün olduğunca kapalı olmalıdır. Klima kullanılmasında ise sakınca yoktur” dedi.

“Ağaçlandırma seferberliği”

Toz zerrelerinin en önemli savunma mekanizmalarının başında ağaçların geldiğine dikkat çeken Hüdaoğlu, ülkemizde mutlaka ağaçlandırma seferberliği başlatılması gerektiğini kaydetti.