Yüksek İdare Mahkemesi’nin, Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurduğu “University of Kyrenia”, “Girne Üniversitesi”nin bu ismi kullanamayacağına dair aldığı kararın uygulanmaması tartışmalara neden oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde en üst yargı birimi olan Yüksek İdare Mahkemesi’nden (YİM) 23 Haziran 2015 tarihinde “Girne Üniversitesi” isminin hükümsüz olduğu ve kullanılamayacağı kararı çıktı. Başsavcılığın da görüşü alınarak, daha önce “University of Kyrenia” (Girne Üniversitesi) ön açma izni veren Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu izni iptal etmemesi, Girne Amerikan Üniversitesi tarafından hayretle karşılandı.

Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararı kesin ret

Yüksek İdare Mahkemesi’nin konuyla ilgili davanın sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı: 

“University of Kyrenia LTD. adının uygunsuz ve makul bir ad olmadığına ilişkin karar üretilmesinin hükümsüzlüğünü istediği göz önüne alındığında, ihmal boyutunda bir karar verilmesinin olanaksızlığı ile karşılaşılmaktadır. Bu yaklaşımlarla da Talep Taktiri’nin(A) paragrafındaki talebin reddi kaçınılmaz hale gelmektedir. Sonuç olarak Davacı davasında Muvaffak olur. Davalı “University of Kyrenia Ltd.” adının tescil edilmesine dair kararın hükümsüz ve etkisiz olduğuna ve herhangi bir sonuç doğurmayacağına oy çokluğu ile karar veririz.

(B) paragrafının ilgili şahsın şirket olarak kaydedilmesine ilişkin onay kararının hükümsüz ve etkisiz olduğuna dair talep içeren kısmını ret ve iptal ederim.

(A) paragrafındaki talebini ret ve iptal ederim.”

Hukuk süreci YDÜ’nin aleyhine 

GAÜ’den yapılan açıklamada “Yaşanılan bu durumun ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kabul edilemez olduğu ve yaşanılan bu sürece seyirci kalınamaz olduğu” vurgulandı. Girne Amerikan Üniversitesi’nin itirazı üzerine başlatılan hukuk sürecinde YDÜ’nin aleyhine çıkarılan Yüksek İdare Mahkemesi kararının derhal uygulanması, bu hukuksuzluğa göz yumanlara karşı da yasalar çerçevesinde yaptırım uygulanması istendi.

Kullanılmaya devam ediyor

Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararına rağmen Yakın Doğu Üniversitesi’nin her platformda University of Kyrenia (Girne Üniversitesi) adını kullanmaya devam ederek ve YİM kararını hiçe sayarak hukuk tanımadığından dolayı, Girne Amerikan Üniversitesi, Yüksek İdare Mahkemesi’ne ve Şirketler Mukayyitliği’ne yönelik ara emri davası açtı. 

YÖK tarafından incelenmekte

Davanın açılış nedeni olarak, University of Kyrenia’nın (Girne Üniversitesi) halen kullanılır olması ve bu konuda da Şirketler Mukayitliği’nin hiç bir yaptırımda bulunmaması” gösterildi. Öte yandan konunun TC Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından incelenmekte olduğu da öğrenildi.