Hükümetin Ulusal Birlik Partisi (UBP) kanadındaki 5 bakanının pazartesi günkü istifasının ardından Başbakan Ömer Kalyoncu’nun da önceki gün koalisyon hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunmasıyla başlayan hükümet arayışları sürecinde, siyasi partiler değerlendirmelerine devam ediyor.

Avrasya Ekonomi Zirvesi için İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bu gece ülkeye dönmesiyle sürecin hareketlenmesi bekleniyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen dört siyasi partide, olası hükümet modelleri ve alınacak tavır konularında yetkili organlar düzeyinde toplantılar yapılıyor.

TAK muhabirinin partilerden aldığı bilgiye göre, bu akşam Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) parti meclisi toplanacak. DP UG Genel Merkezi’ndeki toplantının kesin saati belirtilmezken basına kapalı olacağı kaydedildi.

Toplumcu Demokrasi Partisi’nde de dün akşamki Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından, bu akşam saat 19.30’da ise Parti Meclisi toplanacak.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile UBP’de ise bugün herhangi bir toplantı öngörülmüyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, salı günü hükümetin istifasının ardından Meclis’te temsil edilen 4 partinin başkan ve yetkilileriyle görüşmüştü. Akıncı, Kalyoncu'dan, yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürmesini istemişti. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün, İstanbul’a hareketinden önce Ercan Havalimanı’nda yaptığı açıklamada ise parti başkanlarının hiçbirinin Meclis’te güven oyu almaya yetecek çoğunluğa sahip olduğu beyanında bulunmadığını, bu nedenle bir görevlendirme yapamadığını söylemişti.

Akıncı, hükümet formülü çıkarma amacıyla parti başkanlarının iki gün süre istediğini, kendisinin de zaten iki gün İstanbul’da olacağını da kaydederek, “Ümit ederim ki cumadan itibaren görevlendirmeyi yapabilmek için daha net bir tablo ortaya çıkacak” diye konuşmuştu.

İki gün içerisinde partiler bir çoğunluk oluşturamazsa, ikinci yol olarak Mecliste en çok milletvekiline sahip partiden başlayarak hükümet kurma sürecini başlatmak gerektiğini ifade eden Akıncı, “Bundan da bir sonuç çıkmazsa partiler şapkayı önlerine koyup erken seçimin yolunu tutacaklardır” ifadelerini kullanmıştı.

HÜKÜMETTE VEKALETLER

Bu arada CTP-UBP Koalisyon Hükümeti’nde 5 UBP’li bakanın pazartesi günü istifa etmesinin ardından vekalet edecek bakanlar belirlendi.

Anayasa gereği 10 gün içinde istifa veya başka bir yolla boş kalan bakanlık için Başbakan’ın atama yapması gerekiyor.

TAK muhabirinin Başbakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, hukukçuların yaptığı değerlendirme ve Başsavcılık’tan da alınan mütalaa üzerine, Başbakan Ömer Kalyoncu, koalisyon hükümeti de salı günü istifa edeceği için pazartesi günü yeni bakan atamak yerine vekalet vermeyi uygun bulmuştu.

Buna göre, Ulaştırma Bakanlığı’na İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Asım Akansoy; Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali; Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Maliye Bakanı Birikim Özgür; Milli Eğitim Bakanlığı’na Sağlık Bakanı Salih İzbul ve Turizm Bakanlığı’na ise Dışişleri Bakanı Emine Çolak vekalet ediyor.

Oluşan zorunlu durum nedeniyle KKTC siyasi tarihinde ilk kez böyle bir olay yaşandığı da belirtiliyor.

Yeni hükümetin kurulmasında resmi süreç, Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurabileceğine inandığı bir milletvekiline görev vermesiyle başlayacak.  Görevi alacak milletvekilinin kabineyi sunmak için 15 günlük süresi olacak.

Cumhuriyet Meclisi’nde CTP 20, UBP 18, DP UG 5, TDP 3 sandalyeyle temsil edilirken 4 de bağımsız milletvekili bulunuyor.