Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Diyalog Tv’nin ilk yayın gününde Aytuğ Türkkan ile DETAY programına konuk oldu, gündemdeki birçok tartışmalı konuya ilişkin hükümetin yaklaşımını ortaya koydu.

Kamuda işe başlayanların daha önce ayda bin 700 TL aldığını, şu an için 2 bin 200, hatta 2 bin 300’e yükseldiğini anlatan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yakında bu rakamın 2 bin 700’e yükseleceğini belirterek, ‘Göç Yasası’ adı altındaki eleştirilere yanıt verdi.
Başbakan Yorgancıoğlu, Aytuğ Türkkan’ın ‘Sayın Talat’ın CTP Genel Başkanlığına aday olacağı yönündeki’ sorusunu yanıtlarken “şu anda gündemde böyle bir şey yok. Benim öncelikli hedefim önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılı olmaktır” dedi.
Başbakan Yorgancıoğlu, hükümetin başarısız olduğu ve ortaklar arasında uyumsuzluklar bulunduğuna ilişkin eleştiriler üzerine, koalisyon hükümetlerinde bunların olabileceğine dikkat çekerek şöyle dedi:
 “Farklı görüşlerin olması doğaldır, birden fazla parti var. Hükümet programı var ve o programda öngörülenler bizim için esastır. Tartışma konusu olabilir… Her konuda uzlaşıyor muyuz; hayır, her konuda zıtlaşıyor muyuz; hayır… Hiç tartışmadan uyuştuğumuz, tartışarak uyuştuğumuz, hiç uyuşmadığımız konular vardır.  Hükümet programı bir yıl değil, beş yıllıktır. Bir yıllık sürede eksikliğimiz olmasına rağmen bir çok iş yaptık. Ama vatandaşın beklentisi çok yüksek. Bunu takdirle karşılıyorum. Bir yılda çözüm üretilmeyen konuların tartışılır olmasını anlayışla karşılıyorum.”  

“Çalışanın kayıplarını karşılıyoruz”

“Bu artışlar belki kamu maliyesinde yaşanıyor ama halk sürekli fakirleşmiyor mu? şeklindeki soruyu Başbakan Yorgancıoğlu, “İnsanımıza hayat pahalılığını ödüyorum yeterli mi, hayır. Biz bütçedeki açığın azaldığını söylüyoruz. Fazlasını sağlayamıyoruz belki ama kayıpların karşılandığını söylemeye çalışıyorum” şeklinde yanıtladı.

“Denktaş, yasalar için güvence verdi”

Hükümetin ilk 6 ayda yapılacak sözü verdiği Seçim ve Halk Oylaması Yasası ve Siyasi Partiler Yasası’nın neden hala yasallaşmadığına ilişkin soruya cevap veren Başbakan, anayasa değişikliği çalışmasının bu çalışmaların önüne geçtiğini ifade ederek, şu günlerde her iki yasanın değişikliği için de çalışmaların başlayacağını açıkladı.
Milletvekili transferini engelleyecek çalışmalarda ilgili komitede görev yapan DP-UG kanadının milletvekili Zorlu Töre’nin buna karşı çıktığını söyleyen Yorgancıoğlu, Töre’nin artık UBP’de olduğunu ve bu konuda herhangi bir sorun yaşanmadan yasaların Meclis’ten geçeceğini belirtti. Yorgancıoğlu, yardımcısı Serdar Denktaş’ın bu konularda sıkıntı olmayacağı konusunda güvence verdiğini sözlerine ekledi. 

“64 kişinin sorunu Ocak 2015’te çözülecek”

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nda çalışıp son olarak CAS’ta görevlendirilen 64 kişinin çadır eylemiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Özkan Yorgancıoğlu,  sorunun 2015 yılının ocak ayında çözüleceğini ifade ederek, “özelleştirme Yasası’ndan kamuya girmelerinde bir sakınca olmayabilir ancak yasa ilk 6 ayda müracaat gerektiriyordu. Bu kişiler o zaman müracaat etmedi. Bir yasa değişikliği yapılacak dedik onlara. 2015 yılında bu sorunu çözeceğiz dedik… Biz verdiğimiz sözü unutmadık ama şöyle bir durum da var: Çadırda kaldıkları sürece karşıt bir durum ortaya çıkıyor. Bunu istismar edenler var. Burada bir iyi niyet ve güven varsa orada bu çadırın olmasının bir anlamı yoktur. Siyasetçilerin bazıları istismar ediyor çünkü. Biz imkanları zorlayıp en kötü ihtimalle 2015 yılının ocak ayında bu sorunu çözeceğiz” dedi.

“Hükümet artış önerdi, işçi ve işveren reddetti”

Asgari ücretin yükseltilmemesi nedeniyle CTP’ye ağır eleştiriler olduğuna ilişkin söylemleri yanıtlayan Başbakan Yorgancıoğlu, işçi tarafının masada 2 bin TL rakamını ortaya koyduğunu anımsatarak, “Bugün 2 bin TL demek mevcudun üzerine yüzde 40 fazlası demektir. Bu mümkün mü? İşçinin bunu hak edip etmediği ayrı bir şey, piyasanın bunu kaldırıp kaldıramayacağı ayrıdır. Hükümet artış önerisi yaptı ama reddeden sendikalar ve işveren tarafıdır. Biz kamu görevlilerine yüzde 4.6 artış verirken, işçilere ise yüzde 5,4 artış önerdik, reddedildi” ifadelerini kullandı.

“Hayat pahalılığı herkese eşit yansıyacak”

Başbakan Yorgancıoğlu, hayat pahalılığının maaşlar üzerinden değil, her çalışana eşit oranda verilebilmesi için yasa çalışması yaptıklarını ifade etti. 

“Alt basamaktakilerin mağdur olduğunu biliyoruz ve formül arıyoruz. Savcılık’tan şu anda görüş alıyoruz ve yasası meclise gelecek” diyen Yorgancıoğlu, “göç yasası” olarak adlandırılan Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş ve Ücretleri Değişiklik Yasası’yla ilgili söylemleri eleştirdi.
“2010’da bin 700 TL idi başlangıç rakamı ama şu anda en alt düzeyde başlangıç minimum 2 bin 200- 2 bin 300 TL’dir. Bizim uygulamalarımız sonrasında bu rakam zaten 2 bin 700’e çıkacak ve belki de hiçbir değişikliğe gerek kalmayacak. Hayat pahalılığının eşit dağıtımıyla aradaki makas da 2-3 kez tekrarlandığında adil bir noktaya gelecek” dedi. 

GSM zammı Rekabet Kurulu’na havale

Başbakan Yorgancıoğlu, şu günlerde tartışma yaratan GSM operatörlerinin yaptığı zam konusunda sert tepki gösterdi. Zammın yanlış olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, konuyu Rekabet Kurulu’na aktardığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Rekabet Kurulu’nun bu konuda devreye girmesi lazım. Kurulun tüm verileri değerlendirmesi lazım. İki firma oturup ayni rakamı açıklarsa bu yasalarımız hilafına bir karar demektir. Kurul bunun üzerinde çalışmalıdır” şeklinde konuştu.

Önceliğim Cumhurbaşkanlığı Seçimi 

Partisi CTP-BG içerisinde yaşanan huzursuzluk ve Mehmet Ali Talat’ın yeniden parti başkanı olabileceğine ilişkin iddiaları değerlendiren Başbakan Yorgancıoğlu şöyle konuştu:
“Parti içerisindeki sorunla ilgili ortaya çıkan rapor var. Seçimler vardı, şimdi gereğinin yapılması istendi. Şu anda hükümetteyiz, toplum yararına iyi iş yapmamız lazım. Nisan ayında önümüzde seçim var, CTP olarak bu seçimden galip çıkmamız gerek. Benim odaklandığım nokta bugün için budur, başka hiçbir şey düşünmüyorum. Günü geldiğinde Sayın Talat aday olur, tabi ki hakkıdır.”