14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Dernek tarafından yayımlanan mesajda, yapılan araştırmalar ışığında Kuzey Kıbrıs’ta 118 bin kişinin diyabet veya yakın bir zamanda diyabet olacağının görülebildiği, yıllık tahminlere göre ise her yıl 5 bin 400 kişinin diyabet olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Ülkemizde bu hızla gelişen bir hastalığa ‘dur’ demek zorundayız. Diyabetle ilgili bir devlet politikası oluşturulmalıdır.  Bu nedenle ilgili kurum ve kuruluşlar (iktidarı ve muhalefeti ile), dernekler, birlikler bir araya getirilerek diyabet politikası oluşturulmalıdır. Birinci maddeye de obeziteye karşı yapılması gerekenler konmalıdır “denildi

Açıklamada, “oluşturulacak devlet politikasında diyabetlilerin bakım şartlarının iyileştirilmesi, diyabetli ve diyabetli yakınlarının sürekli bilgilendirilerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, okullarda çocuk ve öğretmenlere yönelik bilgilendirici ve yaşam tarzı değişikliğini özendiren çalışmaların yapılması, basının her türünün kullanılarak yaşam tarzı değişikliğine yönelik doğru ve uygulanabilir bilgilerin sistemli bir şekilde verilmesi, yürüyüş ve bisiklet yollarının gerçekten amacına uygun yapılması ve bunun sürekliliğinin sağlanması, okul kantinlerinin para kazanma amacıyla değil, sağlıklı beslenmenin ve alışverişin öğretileceği bir yer olarak organize edilmesini de içermesi” gerektiği kaydedildi.

Tüm devlet hastanelerinde diyabet merkezlerinin de açılması gerektiğini belirtilen açıklamada, diyabetle ilgili uygulamaların hükümet veya bakanların değişmesiyle değişmemesi gerektiği de vurgulandı.

DÜNYA’DA DİYABET

Diyabet Günü’nün insülini keşfeden Frederick Banting’in doğum gününde kutlandığı kaydedilen açıklamada, dayatılan yaşam biçiminin diyabetin tüm dünyada aşırı bir hızla yayılmasına neden olduğu ve uzmanların tahminlerinin de her zaman geri kaldığı kaydedildi.

Diyabetli kişilerin, yüzde 50’sinin diyabet olduğunun farkında olmadığı ifade edilen açıklamada, “Birleşmiş Milletlerin Diyabet Günü’nün, diyabete ve komplikasyonlarına dikkat çekmek ve diyabetin hızla gelişmesinin engellenmesi için her ülkenin bu konuda politikalar oluşturup bunu sağlık politikalarına entegre etmesi yolunda çalışmalar yapılması şeklinde kutlanmasını karar altına aldığı ifade edilerek, 2013 yılında 21 milyon gebelik diyabeti saptandığı ve  5.1 milyon kişinin ise  diyabete bağlı nedenle hayatını kaybettiğine de dikkat çekildi.

Açıklamada, diyabete 2013 yılında 548 milyar Dolar harcandığı, bir diyabetlinin yıllık bakımının bin 500 Dolar olduğu, diyabetten dolayı görme kaybı olan diyabetlinin yıllık bakım maliyetinin ise 15 bin Dolar olduğunun altı çizildi.