Elcil yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Demokrat Parti Ulusal Güçler Hükümeti’nin icraatlarının aktarıldığı basın toplantısını hayretler içinde izlediklerini kaydetti.

Elcil, ortaya konan icraatların başında “tasarruf” adı altında yapılanların başarı olarak gösterilmesinin çarpıcı bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Okullarına öğretmen, hademe, araç gereç, hastanelerine doktor, hemşire, ilaç sağlamayan bir hükümetin “tasarruf” ile övünmesi kadar anlamsız bir icraat olamayacağını savunan Elcil, okulların açılmasının üzerinden üç haftalık bir süre geçmesine rağmen, hala açılmayan okullar, öğretmensiz sınıflar, hademesiz okulların olmasından hükümetin utanç duyması gerektiği ileri sürdü.

Elcil şöyle devam etti: “Partizanlık ve adam kayırma yüzünden “görevlendirme” adı altında yasadışı bir şekilde Eğitim Bakanlığı’nda, Hamitköy İlkokulu’nda ve görev yeri Girne Anafartalar Lisesi olup yıllardır Almanya’da yaşayan bir öğretmene göz yuman hükümet, öte yandan da kaynak yok diyerek terfi alan, ölen, emekliye çıkan öğretmenlerin yerine kadro vermeyerek neyin tasarrufunu yapmıştır.” 
 
Elcil açıklamasının sonunda  “Hükümet olmak siyasi irade ister. Öğretmen ataması için bile TC Elçiliği’nden onay alan bir anlayışın bu ülkeyi yönettiğini iddia etmesi Kıbrıs Türk toplumunun iradesine hakarettir”  görüşünü dile getirdi.