İstanbul Handling Ltd., her zaman yasalara saygılı, hükümet kararlarını eksiksiz uygulayan bir şirket olduklarını belirterek mağduriyet yaşadıklarını ifade etti.

Şirket, Ercan Havalimanı’ndaki CAS çalışanlarının yaşadığı sıkıntılar sonrası devlet ve hükümet yetkililerinin kendileriyle görüştüğünü ve Ercan’daki yer hizmetlerinin iki şirket tarafından yapılması gerektiği görüşünü ortaya koyduğunu belirtti.

Şirket, rekabet koşullarını dikkate alarak bu iki şirketin işlerinin yüzde 60 İstanbul Handling Ltd, yüzde 40 CAS olarak yaptırmak istenildiğini, şirketin de bunu onayladığını belirtti.

Mutabakatın uygulanabilirliğinin esas müşteri konumundaki havayollarının onayıyla olabileceğini açık ve net bir şekilde hükümet yetkililerine ilettiklerini aktaran şirket yetkilileri, hükümet yetkililerinin havayollarının ikna edilmesi hususunun kendi meseleleri olduğunu ifade ettiğini savundu.
İstanbul Handling Ltd. yetkilisi, Ercan’da tekel olarak çalışma niyetleri olmadığını, öncelikle ve özellikle CAS’ın da çalışmasını arzu ettiklerini belirterek Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de kararname çıkardığını söyledi.

Şirket yetkilisi, konunun esas muhatabının havayolları olması hasebiyle, ilgili kararnameyi havayollarına ileterek ‘alınan kararı uygulayabilmek’ için değerlendirme istediklerini bu arada birçok havayolundan kararnameyle ilgili kendilerine bildirimler geldiğini belirtti.

Bu bildirimlerde, şirketin tek taraflı olarak anlaşmalarını feshedemeyeceği, böyle bir uygulamaya gidilmesi halinde şirketi dava edip tazminat talep edeceklerinin bildirildiğini anlatan yetkili, “Bu arada biz hükümet yetkililerinden havayolları ile ilgili bir yanıt beklerken çok tuhaf sayılabilecek uygulanması imkansız bir talimat geldi. Bu talimata göre, her gün her 10 uçağın 6 tanesini İstanbul Handling Ltd., 4 tanesini ise CAS’tan alınacak hizmetle müştereken yapılması gibi bir uygulamadan bahsediliyordu. Bu talimat Sivil Havacılık tarafından bütün Havayolu şirketlerine iletildi ve uygulanması istendi. Havayolları hemen konunun değerlendirmesini yaparak, böyle bir uygulamayı İstanbul Handling Ltd. olarak yapamayacağımızı, uluslararası havacılık kurallarına ve sigorta şartlarına aykırı olduğunu; uygulamaya kalkarsak bizi dava edip tazminat talep edeceklerini bildirdiler. Nitekim bir tanesi de bizi dava etti ve uygulamayı durdurmak için hakkımızda ara emri aldı” dedi.

Şirket yetkilisi, diğer havayollarının da kendilerini dava edeceği hususunda bildirimler yolladığını ifade etti.

“Biz tekelciliğe karşıyız”
İstanbul Handling Ltd. yetkilisi, şöyle devam etti:
“Biz İstanbul Handling Ltd. olarak her zaman yasalara saygılı, hükümet kararlarını eksiksiz uygulayan bir şirket olduk. Ancak şimdi geldiğimiz bu noktada, bütün iyi niyetimize rağmen; bir taraftan hükümet kararlarını uygulamaya çalışırken, diğer taraftan havayollarının haklı tazminat davalarına muhatap oluyoruz. Biz havalimanında büyük bir kaosu önlemek için hükümetin talebi ve havayollarının ricasıyla 30 Haziran’da olağanüstü bir gayret sarf ederek tüm işi üstlendik ve hiçbir aksaklığa izin vermeden büyük bir krizi önledik.

Bilahare CAS çalışanlarının işsiz kalmaması, aşsız kalmaması için Hükümet önerilerine tamam dedik. Yine de aynı düşüncedeyiz. Ama maalesef bu meselenin çözüm anahtarı biz değiliz. Bu işin tek çözüm yolu, ilk söylediğimiz gibi, havayolunun yani müşterinin ikna edilmesidir. Biz tekelciliğe karşıyız. Aynı zamanda da işlerin serbest rekabet koşullarında yürütülmesinden yanayız”.

Şirket çalışanlarının çoğu KKTC’li
İstanbul Handling Ltd, CAS firmasının anlaşmalı olduğu havayollarına daha önce bilgi vermeden 30 Haziran’da artık hizmet vermeyeceğini bildirmesi üzerine yaşanan kaosta ülke turizminin yara almaması için şirket olağanüstü bir gayret sarf ederek bir anlamda kamu görevini ciddi sorumluluklar almak suretiyle üstlendi.

İstanbul Handling Ltd yetkilisi, bünyelerinde bugün itibarıyla 250 personel çalıştığını ve yüzde 97’sinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu söyledi.
Çalışanların uluslararası havacılık kuralları çerçevesinde eğitimli ve sertifikalı olduğunu belirten şirket yetkilisi, şöyle devam etti:

“Şirketimiz uzun süren belli bir eğitim ve sınav sürecinden sonra TÜV Rheinland Uluslararası Standartlar belgesi ISO 9001:2008 ile Havaalanları Yer Hizmetleri İşletmeciliği ve Kalite Yönetim Sistemi Standartları Uygunluk Sertifikası elde etmiştir.

Yapmış olduğumuz işte en önem verdiğimiz hususlardan biri de personelimizin sürekli eğitimi ve kullandığımız alet ve teçhizatın bakım ve yeterliliğidir. 2009 yılında konusunda uzman olan personelimize, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden “Eğitimcinin Eğitimini” aldırıp tüm personelimizi eğitmeye başladık. Bu eğitimler sürekli devam etmekte olup her yıl ruhsat alınırken, personelin eğitimle ilgili “zaman ve saat dilimleri” KKTC Sivil Havacılık Dairesi’ne de bildirilmektedir. Kullanmakta olduğumuz özellikli teçhizatlarımız sürekli yenilenmekte ve bu teçhizatın yenilik yıl ortalaması 3 yılı geçmemektedir. Bu yenileme oranı birçok istasyonun çok üzerinde bir ortalamadır.

Bu bilgileri kamuoyuna aktarmamızın sebebi; İstanbul Handling Ltd Şirketinin, işinde uzman, disiplinli, eğitimli ve başarılı bir şirket olduğunu ve birçok havayolu şirketinin İstanbul Handling ile özellikle neden çalışmak istediğini göstermek içindir”.