“KOMİTEDE REDDETTİLER”: TDP Girne Milletvekili Çeler, CTP’nin önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı ve vicdani ret konusunu içeren önerinin samimiyetten uzak olduğunu söyledi. Çeler: Yaptıkları öneri, bizim 6 Şubat’ta verdiğimiz yasa değişiklik önerisinde 1. madde olarak düzenlenmişti. Bu maddeyi komitede oy birliği ile reddettiler

“5 AY KISALTMAK MÜMKÜN”: Birleştirilmiş Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin asıl amacının askerlik süresinin kısaltılması olduğunu kaydeden Çeler, hükümetin bilerek asıl amaçtan saptığını ifade etti. Çeler, yalnızca sigara ve alkole 20-25 kuruşluk fon konulmasıyla askerliğin 5 ay kısaltılmasını sağlayacak kadar kaynak yaratılabileceğini söyledi

Bertuğ TOPAL

Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin önceki gün Askerlik konusunda Meclis’te sunduğu vicdani ret önerinin geçtiğimiz aylarda komitede yine CTP-DP-UBP tarafından oy birliği ile reddedildiğini söyledi.

Hükümetin askerlik sürelerinin kısaltılması konusunda samimi olmadığını ifade ederek CTP’nin DP’ye teslim olduğunu söyledi.

Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Meclis’e geliş amacının hükümet tarafından saptırıldığını ifade eden Çeler, Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin amacının askerlik sürelerinde kısalma öngörüsü olduğunu söyledi.

Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler, Havadis Gazetesi’ne askerliğin nasıl kısaltılabileceği ve hangi adımların atılması gerektiğini anlattı.

“CTP’nin önerisi samimi değil”

Çeler, CTP’nin önceki gün Meclis’te yaptığı ve vicdani ret konusunu içeren önerisinin samimi olmadığını ifade ederek “Yaptıkları öneri, bizim 6 Şubat’ta verdiğimiz yasa değişiklik önerisinde 1. madde olarak hali hazırda vardı. Bu maddeyi onlar komitede görüşülürken oybirliği ile reddettiler” diye konuştu. Vicdani ret konusunda kendilerinin sunduğu öneride vicdani ret konusunda Anayasa’ya aykırılık olmadığını kaydeden Çeler, Meclis’te önerinin Anayasa’ya aykırı olduğunun söylendiğini belirtti.

“Konuyu saptırmaya çalışıyorlar”

Çeler, kendilerini CTP’den farklı bir öneri beklerken bu öneriyi karşılarında bulduklarını belirterek CTP’nin konuyu saptırmaya çalıştığını belirtti. Çeler, “amaçları biz sol parti olarak bir şeyler yapmaya çalıştık ama sağdakiler reddeder demeye getirmektir. CTP’nin DP’ye gücü olmadığı için bu duruma geldik. Esas şovu onlar yapmaya çalıştı dün” diye konuştu.

“Esas amaç sürenin kısalması”

Esas amaçlarını yapılacak olan Askerlik Değişiklik Önergesi ile genel kısaltma olduğunu kaydeden Çeler, eğitimine bakılmaksızın hangi okuldan mezun olduğu önemli olmadan gene bir kısaltma yapılmasını istediklerini söyledi. Çeler, hükümetin önerisinin ara eleman yetiştirilmesine yardımcı olacağını düşünmüyorum. Hiçbir ortaokul yaşındaki çocuk ben meslek lisesine gideyim de 3 ay askerliğim kısalsın diye meslek lisesine gitmez. 3 ay çok cazip bir rakam değil. Bu sadece şirin gözükme düzenlemesiydi” dedi.

“GKK üzerine düşeni yaptı”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın komiteye askerliğin kısalması durumunda ne kadar uzmana ihtiyaca duyulacağını ilettiğini belirten Çeler, “GKK, 1 ay düşerse kaç uzman ihtiyaç olur, 2 ay düşerse ne kadar sıkıntı olur bunun raporunu verdi. GKK, 1 haftada bu raporları hazırladı. GKK kendi görevini bu noktada yaptı. GKK güvenmemezliğimiz yok ama tek taraflı yapılan çalışmanın şeffaflığı tartışılır. Bizim beklentimiz Başbakanlık’ın adamlarını görevlendirip GKK’nın ne kadar adam ihtiyacı olduğu ile ilgili bir çalışma yapmasıydı” ifadelerini kullandı.

“Bana uzman alın, isterseniz tümden kaldırın”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın komitede konu görüşülürken “Bana uzman alın, ona göre istediğiniz kadar kısaltın hatta kaldıracaksanız da kaldırın” dediğini ancak hükümetin böyle bir bütçesi olmadığını söyleyen Çeler, bu noktada Meclis’te de dile getirdiğini belirtti fonlar konusunun önem kazandığını ifade etti. “UBP’den Dursun Oğuz çalışma yaptı bu konuda. Kalem kalem sigaraya, alkole, benzine cüzi miktarda vergiler getirilmesi durumunda bu konu için fonu oluşturulabileceğini belirtti. Buralardan elden edilecek gelirle de yaklaşık 600 tane uzman alımına gidilebilecek. 600 uzman alımı yapılırsa askerlik beş ay kısaltır” diye konuşan Çeler, bütün işin hükümette olduğunu kaydetti.

“Gençlerden çok talep geliyor”

Çeler, gençlerden askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili birçok talebin geldiğini kaydetti. Çeler, toplumun askere karşı görüşlerini dile getirmede çekindiğini söyledi. Bu durumun kendisini umutsuzluğa ittiğini de ifade eden Çeler, askerliğin kısaltılması için hükümetin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.

“Hükümet geçiştirmeye çalışıyor”

Çeler, hükümetin askerlik süresinin kısaltılması konusunu geçiştirmeye çalıştığını ifade ederek, “Kendi içlerinde de askerliğin kısalması için bir çaba var. Hükümetin sağ kanadı ne isterse hükümetin sol kanadına yaptırıyor. CTP tabanında bu konu sorgulanıyor” diye konuştu.