Halkın Partisi Başbakan’ın yasalara aykırı şekilde yaptığı yurt dışı seyahati konusunda Sayıştay’a yapılan şikayet başvurusuna yasal süre dolmuş olmasına rağmen bir cevap verilmediğini açıkladı. Açıklamada “Halkın parası ile 7 kişi eşliğinde yurt dışına özel bir seyahat yapan Başbakan’ı Sayıştay’a şikayet etmiştik ama maalesef Sayıştay’ın kendisi yasalara uygun davranmıyor ve süresi içerisinde gerekçeli kararını açıklamıyor. Bu yaklaşım kabul edilemez. Hukuksuzluğu tespit etmesini istediğimiz bir kurum kendisi hukuka uygun davranmazsa bu ülkede adalet nasıl sağlanacak. Halkın Partisi bu tür yaklaşımların Sayıştay’ın olması gereken bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürdüğü kanaatindedir” denildi. Açıklamada “Anayasa’nın 76. ve İyi İdare Yasası’nın da 15. Maddeleri ışığında, Halkın Partisi tarafından yapılan şikayet konusunda Sayıştay’ın en geç 30 gün içerisinde gerekçeli ve yazılı olarak cevap vermesi gerekiyordu” denildi.

Halkın Partisi tarafından yapılan açıklamada, “Başbakan’ın kendi çocuğunun İstanbul’daki diploma törenine toplam 8 kişi katılıyor ve bu ziyaretlerin tüm masrafları halk tarafından karşılanıyor. Daha da ilginç olanı, söz konusu ziyaretin “özel bir davet” olduğu ve kamu kaynaklarından karşılanacağı açık bir şekilde Bakanlar Kurulu kararında belirtiliyor ve Resmi Gazete üzerinden tüm halka duyuruluyor. Bu da yetmezmiş gibi, KKTC Başbakanlığı, resmi internet sayfası üzerinden yayınlamış olduğu 4 Haziran 2016 tarihli basın açıklamasında Sn. Özgürgün’ün diploma törenine “Başbakan” olarak değil, bir “baba” olarak katıldığı belirtiliyor. Buna rağmen, görevi kamu kaynaklarının mevzuata uygun olarak etkin, verimli ve tutumlu kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi olan Sayıştay Başkanlığı ise gerek Anayasa, gerekse İyi İdare Yasası hükümlerine aykırı olarak 30 günden fazla bir süre geçmesine rağmen konu ile ilgili kararını açıklamıyor. Halkın Partisi bu konuda Sayıştay Başkanlığı’ndan acilen yanıt vermesini, yürürlükteki yasalara uygun davranmasını beklemektedir. Bunun gereğinin yapılmaması, Sayıştay’ın hukuk düzeni içerisinde ciddi şekilde itibarsızlaşmasına neden olabilecektir” denildi.

"Gerekirse Hükümeti ve Sayıştay’ı Dava Edeceğiz"

Şikâyetleri ile ilgili Sayıştay Başkanlığı’ndan yazılı yanıtın beklendiği, ancak mevzuatta belirtilen süre içerisinde yanıt alınamaması nedeniyle Halkın Partisi’nin Bilgi Edinme Hakkı Yasası altında bugün Sayıştay Başkanlığı’na dilekçe sunarak bu konuda yapılan işlemler ve (varsa) alınan kararlar konusunda bilgi istendiği, bu girişimlerinin de sonuçsuz kalması durumunda dava açmak dâhil tüm yasal haklarını sonuna kadar kullanacağı da vurgulandı. Açıklamada ayrıca, “Sayıştay Başkanlığı’ndan öğrenmek istediğimiz, Başbakan ve beraberindeki 7 kişinin Başbakan’ın kendi çocuğunun diploma törenine katılmak amacıyla İstanbul’a gerçekleştirdikleri ziyaretin masraflarının halk tarafından karşılanması doğru olup olmadığıdır Eğer Sayıştay Başkanlığı kendisine iletilen şikâyet ile ilgili konuda bilgi ve belgelere rağmen bir karar üretmiyorsa, bu durum halk nezdinde Sayıştay Başkanlığı’nın tarafsızlığının ve güvenirliğinin sorgulanmasına neden olacaktır” da denildi.