Ülkenin, bacasında filtre olmayan elektrik santrallerine mahkum edildiğini savunarak, hükümetin, hükümet programında yer alan ‘kaliteli yakıt’ taahhüdünü yerine getirmesini istemenin en temel ve doğal hak olduğunu ifade etti.

Sarpten, “Hava kirliliği yaşayan bir ada ülkesi olarak insanlarımızı her gün kanserden yitirdiğimiz bir ortamda çevre olgusu daha fazla göz ardı edilemez” dedi.

Hükümet Programı'nda “Teknecik ve Kalecik Aksa elektrik santrallerinde kaliteli yakıt (kükürt oranı yüzde 1) kullanımı sağlanacak. Baca gazı arıtma tesislerinin kurulması için çalışma başlatılacak.Bu bölgelerdeki hava kalitesi ve kontrolü sık aralıklarla yapılıp halkla şeffaf bir şekilde paylaşımı sağlanacak” ifadelerinin net ve açık bir şekilde yer aldığını iddia eden Sarpten, aksinin düşünülemeyeceğini belirtti.

Hükümetin Ağustos ayında, “kükürt oranı yüksek yakıtın ülkeye girişinin yasaklanması 6 ay erteleme” kararı aldığını anımsatan Sarpten, bunun, 1 Ocak 2016'dan itibaren elektrik santrallerinde kullanılmak üzere yüzde 1’in üzerine kükürt içeren yakıtın ülkeye giremeyeceği anlamı taşıdığını kaydetti.

Sarpten, bu aşamada ihale süreci başlatılması ve kaliteli yakıtın alımının daha fazla geciktirilmemesi gerektiğine de işaret etti.

Açıklamasında Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu (Kıb-Tek) yönetim kurulunu da eleştiren Sapten, kurumun, yönetim kurulunun dar çıkarları doğrultusunda yönetildiğini iddia etti.

Hükümet ve Kıb-Tek’i, gereğini yapmaya davet eden Sarptem konuyla ilgili şunları ifade etti:

“Özellikle kaliteli yakıt alımı ile ilgili ihale sürecini engellemeye çalışan Kıb-Tek yönetim kurulu üyelerine sesleniyoruz. Bu kurum sizin özel malınız değildir ve sırf özelleştirmeye olanak sağlanacak diye kurumun kötü yönetilmesi ve çevre duyarlılığı yok sayılarak, insanlarımızın zehirlenmesine çanak tutmak en hafif ifadeyle vicdansızlıktır. Bizler, zaman hızla ilerlerken çevremizin de aynı oranda hızla kirlenmesini bir nebze olsun önlemek için öngörülen düşük kükürt içerikli kaliteli yakıt alımıyla ilgili ihalenin derhal gerçekleştirilmesini ısrarla talep ederiz. Hükümet ve Kıb-Tek yetkilileri işgal ettikleri makamın hakkını vererek gereğini hemen yerine getirmelidir”