Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Yakup Latifoğlu, hükümet programında kısa bir sürede sonuçlandırılacağı belirtilen Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni (DAÜ) özerk ve demokratik yapıya kavuşturulacak yasanın geciktirildiğini savunarak, eleştirdi.

Latifoğlu yaptığı yazılı açıklamada, 3 ayda sonuçlandırılacağı açıklanan söz konusu yasanın 3 aydan uzun bir süre geçmesine karşın halen komite süreci aşamasının tamamlanamadığını, ancak aralık ayında sonuçlandırılacağının belirtildiğini ifade etti.

Latifoğlu, demokratik ve özerk DAÜ’den bahseden hükümetin, diğer taraftan “DAÜ’de hukuka aykırı olarak sürdürüldüğünü” iddia ettiği rektörlük atamasına göz yumduğunu ileri sürerek, ilgili yasaya göre rektör vekilliği görevinin 6 aydan daha uzun olamayacağını oysa mevcut vekilin bir yılı aşkın süredir vekaleten görev yürüttüğünü kaydetti.

Latifoğlu, rektör vekilinin göreve getirildiği ilk günden itibaren ‘benden olmayana hayat yok’ mantığı ile hareket ettiğini ve yandaş görünenlere makam verebilmek için türlü gerekçelerle görev yeri değiştirilen çalışanlara baskıların artarak devam ettiğini iddia etti.

“Öğrencileri bile geldikleri ülkelere göre kategorize eden ve özellikle dost ülke olan Azerbaycan’dan gelen öğrencilere karşı bir tavır içinde olan Rektörlüğün DAÜ’de huzur ve iş barışı için bir tehdit olduğu da unutulmamalıdır” ifadelerini kullananan Latifoğlu,  Rektör Vekili’nin görevinin sonlandırılmasını istedi.