Gürsel KARAGÖZLÜ

Lefke’deki hurmalar, Kırmızı Palmiye böceklerinin tehdidi altında. Kentteki  1600 civarındaki Hurma ağaçlarının 150’si geriden kalan 2 yılda Kırmızı Palmiye Böcekleri’nin saldırısı sonucu yok oldu. Son dönemde yine artan böcekler bölge halkında tedirginlik yarattı. Sivil toplum örgütleri turizm açısından da bir ürüne dönüşen hurmaların kurtarılması ve korunması için devletin ilgili birimlerini harekete geçmesini istiyor.

Fark edilmesi zor

Fark edilmesi oldukça güç olan ve sürekli gözetim gerektiren Kırmızı Palmiye böceklerinin zarar verdiği ağaç sayısı her geçen gün artıyor. Havadis’e konuşan hurma üreticileri Soner Yolaç ile Cumali Karakuş, ithal hurmalar ve palmiyelerle ülkeye gelen bu zararlıyla mücadele başlattıklarını ancak devletin üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmemesi nedeniyle, bugüne kadar 100 ağacı kurtarırken, 150 ağacı kaybettiklerini anlattı.

Böcek hızla yayılıyor

Lefke bölgesi sivil toplum örgütleri koordinatörü Teoman Oktay da konuyla ilgili olan yetkilileri göreve çağırarak, zararlının hızla yayıldığına ve ciddi bir tedbir alınmazsa tüm ağaçların kaybedileceğine işaret etti.
Lefke Turizm Derneğini temsilcisi Ergun Taşkın, Lefke’nin simgesi olan ve her yıl geleneksel olarak düzenlenen turizm faaliyetlerinde de katkısı olan hurma ağaçlarının tehdit altında olduğunu, devletin etkin önlem almaması durumunda önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde hurmaların yok olma tehlikesi altında olduğunu söyledi.

2 yılda 150 ağaç kurudu

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği temsilcisi Nazif Kubilay, Lefke’de yaklaşık olarak 1600 adet hurma ağacı olduğunu, hurma ağaçlarının kente kattığı görsel zenginliğin yanı sıra yılda 150 ton ürünle ciddi bir ekonomik getirisinin de var olduğunu anlattı.

İlk olarak 2013’te fark edildi

Lefke Muhtarı Turgay Özersoy, Kırmızı Palmiye böceğinin ilk olarak 2013 yılında bölgede görüldüğünü,  Lefke Tarım Dairesi görevlisi ile birkaç hurmacının mücadelesi sonucu, böceklerin bulaştığı 100 ağacın kurtarıldığını anlattı. Muhtar Özersoy, mücadelenin tam anlamı ile başarılı olmadığını 150 hurma ağacının yok olduğunu ve diğer hurmalarında büyük tehdit altında olduğunu belirterek devletin ilgili birimlerinin konuya gereken ilgiyi göstermesini istedi.

Sivil toplum örgütlerinin açıklamamalarından sonra, Lefke’de Lokman sokakta bulunan Kırmızı Palmiye böceği tarafından kurutulmuş olan bir hurma ağacı kesilerek ağacı kemiren Palmiye böceği ve lavraları basına gösterildi.