Gürsel Karagözlü

Lefke’de “Bir hurma da sen kurtar projesi” basına tanıtıldı. Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi (L.A.Ü) Lefke Kooperatifi  ve Lefke Turizm Derneği öncülüğünde yürütülen projeye, Lefke bölgesindeki diğer sivil toplum örgütleri yanında  Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı da ilaç desteği yaptı.

Başlatılan kampanyanın tanıtımı dün hurma ağaçlarının yoğun olduğu Lefke Eskikaradağ bölgesindeki, Ortaçağ Su Kemeri yanında yapıldı. Tanıtıma yoğun bir destek verildi.

Söz konusu projenin tanıtımı ve mücadelenin nasıl yapılacağı hakkında basına uygulamalı olarak bilgi verildi.

Lefke’de, hurma ağaçlarını tehdit eden kırmızı palmiye böceği ile mücadele kapsamında “Bir Hurma Da Sen Kurtar Projesi” geçtiğimiz hafta başlatılmış ve gazeteniz Havadis bu kampanyayı sizlere duyurmuştu

Hedef düzenli mücadele

Hurma ağaçlarını tehdit eden kırmızı palmiye böceği ile düzenli mücadeleyi hedefleyen proje, Lefke ve bölgesindeki tüm hurma ağaçlarını zararlıdan kurtarmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında Lefke dört bölgeye ayrılıp, hurma ağaçları numaralandırılacak ve düzenli ilaçlama yapılacak. Ayrıca erkek ve dişi ağaçlar ayrılıp hasat döneminde dişi ağaçlara ilaçlama yapılmayacak.

Karlıtaş: Her ağaç Lefke için çok değerli

Düzenlenen basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, kırmızı palmiye böceğinin ciddi anlamda zarar vermeye başladığına dikkati çekerek, Lefke’de 2 bin hurmanın bulunduğunu ve her bir ağacın Lefke için çok değerli olduğunu vurguladı.

Projedeki amaçlarının Lefke ve çevre köylerindeki hurma ağaçlarının tümünü düzenli mücadele ile kurtarmak olduğunu belirten Karlıtaş, projeye destek veren kurumlara ve ilaç ile teknik destek sağlayan Tarım Bakanlığına teşekkür etti.

hurmalara-gonullu-yardim-eli-3.jpg

Kaya: 200 ağaç tamamen yok oldu

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Lefke’nin olmazsa olmazı olan hurmalardaki zararlının ciddi bir yayılma gösterdiğini ve 200 civarı ağacın yok olduğunu anlatarak, projenin başlatılma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaya, sözkonusu mücadelenin pahalı bir mücadele olduğunu da anımsatarak, ilaçlama haricinde yapılacak işler olduğunu ve bunlar için de gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Güçlü destek

LAÜ adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Vesile Evrim, Lefke Kooperatifi Adına Enver Bıldır ve  Denizli-Gemikonağı Kalkındırma Derneği Başkanı Türkay Fotalı da söz alarak projeye destek belirttiler ve projenin hurmanın bulunduğu tüm bölgelere örnek olmasını dilediler.

Konuşmaların ardından Tarım Dairesi Lefke Bölge Sorumlusu Aktürk Pilancı kırmızı palmiye böceği hakkında bilgi verdi.

Ardından da hurma üreticisi ve projede yer alan Cumali Karakuş ve ekibi, hurma ağaçlarına yapılan ilaçlı mücadeleyi uygulamalı olarak anlattı.