Haluk Doğandor

Medipest firmasının Lapta Huzurevi’nde çalışan personeli, maaşları geç ödendiği için, sorumlu tuttukları Maliye Bakanlığı’nı dün öğle saatlerinde Lefkoşa’daki bakanlık binasında protesto etti. Lapta Huzurevi’nde sözleşmeli çalışan ve içlerinde hemşire, hasta bakıcı, aşçı, temizlikçi ve mutfak personelinin bulunduğu 15 kişi, dün Maliye Bakanlığı’nda Bakan Zeren Mungan ile görüştü. Görüşmeden memnun ayrılan çalışanlar, işlerinin başına döndü.

“Bu duruma bir son verin artık”

Medipest firmasında yıllardır çalıştıklarını, ancak son zamanlarda maaş ödemelerinin eziyete dönüştüğünü söyleyen çalışanlar, her ayın 15-20’sinde maaş alabildiklerini belirterek isyan etti. Yatırım yapamadıklarını, bankaya olan borçlarını gününde ödeyemedikleri için faiz yükü altında ezildiklerini ifade eden çalışanlar, bu duruma bir son verilmesini istedi.

Maliye Bakanlığı’na protestoya geldiler

Çalışanlar, sözleşmeli çalıştıkları Medipest firmasının maaşlarını geç ödemesindeki en büyük etkeni, ihale karşılığı alınan hizmet satın alma ödemelerinin Maliye Bakanlığı tarafından zamanında değerlendirilmemesi olarak değerlendirdi.
Şirketlerinden maaşlarını alabilmeleri için önce Maliye Bakanlığı’nın blokeyi kaldırması, ardından da Lapta Huzurevi’nin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı birimlerin çeklerini çıkarmasının gereğine işaret eden çalışanlar, dün öğle saatlerinde Maliye Bakanlığı’na gelerek Bakan Zeren Mungan ile görüşmek istedi.

Lapta Huzurevi çalışanlarını Maliye Bakanlığı’nda Özel Kalem Müdürü Emete Baylan karşıladı ve ilgilendi. Huzurevi çalışanlarının kendisiyle görüşme isteğini kabul eden Bakan Zeren Mungan, çalışanları temsil eden heyetle bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan’dan “Bundan sonra aksama olmayacak” sözü

Çalışanlara konu hakkında bilgisi olmadığını, ancak bundan sonra maaşlarını zamanında alabilmeleri ve düzgün ödeme yapılabilmesi için gerekli talimatın verileceğini ifade eden Zeren Mungan’ın bu tavrı çalışanlar tarafından takdirle karşılandı.

Dün itibarıyla gereken işlemlerin başlatıldığı, çalışanların Ocak ayı maaşlarını önümüzdeki hafta başından itibaren alacakları öğrenildi.

****

“Çeklerimiz çıkar ama ödenemeyiz”

Çalışanlar maaş konusunda çektikleri sıkıntıları Haberal Kıbrıslı Gazetesi ile paylaştı

Hüseyin Mavili (Aşçı): “Bizim çeklerimiz normalde her ayın beşinde Maliye’den çıkar. Ancak, bize bunun dönüşü 15-20’sinden önce olmaz. Yok ‘çekler kroslu’, yok ‘bloke kalkmadı’ gibi söylemlerle her ay geç ödeniyoruz.”

Jale GÜNEŞ (Hemşire): “Geçen ay içinde de maaş almamız ayın 15’ini buldu. Daha önce eylem yaptık, iş bıraktık ve bu eylem sonrasında maaşlarımızı alabildik. Biz her ayın yarısından sonra mı maaş alacağız?”

Mehmet Cemal KONYALIOĞLU (Hasta bakıcı): “Her ay aynı sıkıntıları yaşamaktan artık bıktık. İşimizi mi düşüneceğiz, yoksa maaşımızı ne zaman alacağımızı mı?”

Bengül İŞERİ (Hemşire): “Lapta Huzurevi’ndeki işime başlayalı henüz 7-8 ay oldu. Hiçbir zaman 15’inden önce maaş aldığım olmadı. İşime Lefkoşa’dan gelip gidiyorum, aldığım paranın zaten yarısı benzine gidiyor, bari zamanında ödenebilsek.”

Kadrolu hiçbir hemşire yok

Aynı düşüncelere sahip diğer çalışanlar da, Pazartesi ödenebileceklerinin sevinciyle Lapta’daki işlerine dönerken, Lapta Huzurevi’nin bir gerçeği de ortaya çıkmış oldu. Çalışanlardan edinilen bilgiye göre 33 konuğun bulunduğu Lapta Huzurevi’nde kadrolu devlet görevlisi hiçbir hemşirenin çalışmadığı öğrenildi. Huzurevi’nde sadece dışarıdan hizmet alımıyla Medipest firmasında çalışan iki hemşirenin görev yaptığı bilgisine ulaşıldı.