CTP’DE İLK: Parti geleneği genel başkanının aday olmasını öngörse de, eski genel başkan Mehmet Ali Talat aday olmayı reddetti. Önceki akşam toplanan Parti Meclisi ise, “aday başvuru sürecini” karara bağladı

SİBER BAŞVURACAK: Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Meclis Başkanı Sibel Siber, adaylık için başvuru yapacak. Dışişleri Bakanı Özdil Nami henüz karar vermedi. Genel başkan ise adaylık düşünmüyor

Bertuğ TOPAL
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’de yaklaşık bir aydır süren “Cumhurbaşkanı adayı kim olsun” tartışmaları yeni bir boyuta taşındı. Önceki akşam CTP Genel Merkezi’nde yapılan Parti Meclisi toplantısında bir aday belirleyememesinin ardından başvuru kabul etme kararı alındı.
Dün akşam gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantısının gece geç saatlere kadar sürdüğü ve zaman zaman tartışmalara sebep olduğu ifade edildi.

CTP’de en önemli aday adayı olan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın aday olmayacağını açıklamasının ardından ciddi bir tartışma içerisine giren CTP yetkilileri, bir aday çıkarmak yerine başvuru ile aday arıyor.

Gece geç saatlere kadar sürdü
CTP Parti Meclisi önceki akşam yoğun bşr katılımla gerçekleştirildi. Gece geç saatlere kadar süren Parti Meclisi toplantısında Cumhurbaşkanlığı adayı için izlenecek yol hartiası görüşüldü. 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın aday olmayacağını açıklamasının ardından başka bir aday bulmak için tartışmaların sürdüğü parti meclisi toplantısında bir sonuca varılamadı. Tansiyonun oldukça yüksek olduğu toplantıda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na bazı parti yetkililerinden sitemler olduğu da gelen bilgiler arasında.

CTP tarihinde ilk kez başvuru sürecine gidiyor
CTP-BG Cumhurbaşkanlığı adayı belirleme sürecinde tarihinde ilk kez adaylık başvuru sürecini kullanarak adayını belirleme yönüne gidiyor. Önceki akşamki Parti Meclisi’nde CTP tarihinde ilk kez Parti Tüzüğü’nde öngörüldüğü gibi “adaylık başvuru süreci”ne gidildi.

15 Eylül’de başvuru kabul edilecek
Önceki akşam yapılan Parti Meclisi toplantısında adaylık için sonuç çıkmamasının ardından 15 Eylül Pazartesi günü başvuru kabul etme kararı alındı. Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular 15 Eylül’de kabul edilecek ve yine ayni gün parti Meclisi’nde oylama yapılıp aday belirlenecek.

Gizli oylama yapılacak
CTP Parti Meclisi cumhurbaşkanı adayını başvuru ve Parti Meclisi’nde yapılacak gizli oylama ile belirleme kararı aldı. Pazartesi günü mesai içerisinde alınacak başvurular yine ayni gün yapılacak kritik Parti Meclisi toplantısında oylanacak.

En güçlü aday Siber
15 Eylül Pazartesi günmü yapılacak Parti Meclisi’nde oylama ile başvurular arasından seçilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için en güçlü aday Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber olarak görülüyor.

Talat liderliğini tartıştırmamıştı
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yaklaşık 2 hafta önce sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanlığı için aday olmayacağını açıklamıştı. Talat’ın parti içerisinde uzayan adaylık tartışmaları ve liderliğini tartıştırmak istememesi nedeniyle böyle bir karar aldığı kaydediliyor.

Talat’ın kararının ardından ilk kez
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın yaklaşık iki hafta önce Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde aday olmayacağını açıklamasının ardından ilk kez toplanan Parti Meclisi'nde Sibel Siber ve Özdil Nami isimleri öne çıktı. Parti Meclisi’nde Talat’ın ikna edilmesi için çaba harcanması gerektiğini düşünen bir çok PM üyesi olduğu da öğrenildi.

Özgür: Şeffaf bir süreç olacak
Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür Havadis’e yaptığı açıklamada CTP’nin önceki gün Parti Meclisi’nde bir takım kararlar aldığını belirterek bundan sonraki sürecin gayet demokratik ve şeffaf bir süreç olacağını belirtti. CTP’nin her zamanki gibi bu süreçten de başarıyla çıkacağına emin olduğunu ifade eden Özgür, Pazartesi Parti Meclisi’nde yapılacak gizli oylama ile CTP’nin cumhurbaşkanı adayının belirleneceğini söyledi.

Soyer: Parti tüzüğüne bağlı hareket
CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Soyer, önceki akşam Parti Meclisi’nden çıkan kararın parti tüzüğüne bağlı bir hareket olduğunu belirtti.