Sendikal Platform, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyi protesto etti.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası önünden yürüyüş düzenleyen Platform, eylemini İçişleri Bakanlığı önünde sürdürdü ve basın açıklaması yaptı. Ardından Bakanlığın yayınladığı genelgenin “tanınmadığı” belirtilerek yere atıldı ve Bakanlık kapısına siyah çelenk bırakıldı.

Yürüyüş sırasında “Anayasayı Tanımayanın Fermanını Tanımayız” pankartı açıldı, “Paketini Çek, Paketlen” ve “Fermana Hayır” dövizleri taşındı.

BIÇAKLI

TÜRK-SEN Genel Başkanı Arslan Bıçaklı İçişleri bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, işe yeni girecek personele sınav yapıp yasalar ve Anayasa’dan soru soranların kendilerinin yasalar ve Anayasa’ya uymadıklarını savundu.

Bakanlığın kaymakamlıklara gönderdiği genelgede “Ülkedeki gösteri, yürüyüş ve tüm etkinliklerin Bakanlık onayıyla yapılabileceğinin” belirtildiğini kaydeden Bıçaklı, Anyasa’nın 32. Maddesinde “Yurttaşlar önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız toplanma, gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir” ifadelerinin bulunduğuna işaret etti.

Raif Uzkan

Bıçaklı, “Ne oldu, siz Anayasa’nın üstüne mi çıktınız?” diye sorarak, makamların gelip geçici olduğunu ve şu an makam koltuğunda oturanların geçmiş Başbakanlara bakıp ders almaları gerektiğini söyledi.

Bıçaklı, genelgenin geri çekilmemesi halinde daha kalabalık ve kitlesel eylemler gerçekleştireceklerini de bildirdi.

1464777105.jpg

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel İçişleri Bakanlığı önünde izinsiz toplandıklarını belirtti ve Bakanlığın söz konusu genelgeyi geri çekmesi gerektiğini savundu.

Gökçebel daha sonra hazırlanan basın bildirisini okudu.

Bildiride, yıllardır yapılan iki toplumlu eylem ve gösterilerde müdahaleye gerek duymayan polisin “Fazıl Önder’i Anma etkinliğinde Kıbrıslı Rumları tutuklamaya çalışmasıı eleştirilerek, bunun ülkede yaratılmaya çalışılan ayrılıkçı, çıkarcı rejimin devam ettirilmek istenmesinin göstergesi olduğu” iddia edildi.

Açıklamada ayrıca, “demokrasi söylemiyle halkı kandıramayacağını anlayanların, polis devleti yaratarak koltuklarında daha rahat ve korkusuz oturmaya devam edeceklerini sandıkları” savunuldu.

Ortak açıklamada, “At gözlüğü ile hareket ederek, saltanatlığa soyunarak, hadlerini aşmamaları, halkımızın sabrını ve iyi niyetini zorlamamaları çağrısını yapar ve genelgenizi sizlere iade ederiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaların ardından genelge yere atıldı ve Bakanlığın kapısına siyah çelenk bırakıldı.