Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelerin üçüncü gününün ilk toplantısında, idari sınır düzenlemeleriyle ilgili temel kriterlerin ele alındığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, bu sabah yerel saatle 09.45'te Le Mirador Otel'de bir araya geldi.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'in, idari sınır düzenlemeleriyle ilgili temel kriterleri masaya yatırdığı öğrenildi.

İsviçre’deki sürecin üçüncü ve son aşaması olan “5'li konferans tarihinin kesinleştirilmesi ile eş zamanlı olarak harita üzerinde özlü çalışma” yapılabilmesi için kriterlerde uzlaşı arayışına bugün ve yarın da devam edileceği kaydedildi.

Müzakereciler ve heyetler arasındaki görüşmelerin gün boyu devam ettiği Mont Pelerin'de, Akıncı ile Anastasiadis bu akşam yerel saatle 18.00'de yeniden bir araya gelecek.

Öte yandan, 5’li konferans tarihinin kesinleştirilmemesi durumunda, masaya harita konusunun gelmeyeceği ve Kıbrıs'ta varılan ve BM tarafından liderlere yazılı olarak iletilen mutabakatın bozulacağı ve sürecin ilerleyemeyeceği belirtildi.

"MÜLKİYET KONUSUNDA İLERLEMELER KAYDEDİLDİ"

Dün devam eden görüşmelerde "mülkiyet" ana başlığında, kısmi ilerlemelerin kaydedildiği bildirilmişti.

Kıbrıs sorunu
 Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri cuma günü sona erecek.