Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Asım İdris, ekonomik protokolün içeriğinin Meclis, siyasi partiler ve halktan gizlendiğini iddia etti.

TDP basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, bir TV kanalına konuk olan TDP Genel Sekreteri Asım İdris, gündemdeki konular ile TDP'nin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

TDP Genel Sekreteri İdris, Hükümeti oluşturan siyasi parti milletvekillerinin dahi ekonomik protokolün içeriğinde neler olduğunu, hangi pazarlıkların yapıldığını bilmediğini savundu.

“Su” konusunda olduğu gibi, “Ekonomik Protokol”ün de kapalı kapılar arkasında konuşulduğunu ileri süren İdris, "Hükümetin şeffaflık anlayışı bu mudur? 'Ben yaparım olur' anlayışı topluma yapılan büyük bir saygısızlıktır" dedi.

Başbakan Ömer Kalyoncu'nun; KKTC ve TC heyetlerinin Mali Protokol üzerinde uzun bir zamandır görüştükleri, yargı ve elektrik konusunda anlaşmazlıklar bulunduğu, geri kalan konularda ise anlaşıldığına dair açıklama yaptığını öne süren İdris, "ekonomik protokolle ilgili çok ciddi endişelerimiz vardır. Hükümet, Telekomünikasyon Dairesi ile Limanların özelleştirilmesine onay verdi mi? Kıb Tek konusundaki anlaşmazlık nedir? Protokolde yargıya da mı müdahale edilmek istenmektedir" sorularını yöneltti.

"ÖZELLEŞTİRMELER TOPLUM YARARINA DEĞİL"

Ercan Havaalanı'nın özele devredilmesinin ardından fiyatların arttığı, DAÜ’de üniversite öncesi kurumların özele devredilmesi sonrası hem fiyatlar arttığı hem de bazı öğretmenlerin işinden olduğunu iddia eden İdris, özelleştirmelerin bugüne kadar toplum yararına olmadığını savundu.

Ekonomik protokolle birlikte; elektrik, telefon ve limanların özelleşmesinin gündeme geleceğini ileri süren İdris, toplumun öz varlıklarının bugüne kadar özelleştirme adı altında ‘peş keş çekildiği’ buna rağmen yeni özelleştirmelere onay vermenin topluma ihanet anlamına geleceğini iddia etti.

"TOPLUM KARAR VERMELİ"

Ekonomik protokol ve diğer önemli unsurlarla ilgili tüm siyasi partilerin ne düşündükleri, plan ve programlarını açık ve net bir şekilde ortaya koymaları gerektiğini belirten İdris, "somut programlarla halkın karşısına çıkarak önümüzdeki sürecin nasıl şekillendirileceğine dair toplumun iradesine başvurulmalı. Geleceğin nasıl şekilleneceğine kapalı kapılar arkasında alınan kararlar değil, toplum karar vermelidir " dedi.

"DEVLET DENETİM ÖZÜRLÜ DEĞİL…"

Başbakan Kalyoncu'nun; "KKTC Devleti denetim özürlüdür" şeklindeki açıklamasını da eleştiren idris, "aslında devlet denetim özürlü değil, yönetim özürlü olmaz, ancak yanlış yönetilir. Ortada bir hata varsa da bu yöneticilerin sorumluluğudur " ifadelerini kullandı.

İdris, 5 yıl önce Doğa Okulları’na devredilen Doğu Akdeniz Koleji  ile Doğu Akdeniz İlkokulu'nun geri alınması gerektiğini kaydetti.

DAİ ile DAK'ın Doğa Okulları tarafından hisse devri yapmak suretiyle Nişantaşı Üniversitesi’ne devredildiğini; Özel okul, dershane ve Kurs Yerleri Tüzüğü gereği, Eğitim Bakanlığı'nın devir işleminden bilgilendirilmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığı, dolayısı ile öğretime başlama izninin iptali ve geçici olarak kapatmanın yapılabileceğini anlatan İdris, Meclis Araştırma Komitesi’nde de usulsüzlüğü tespit edilen uygulamanın, Doğa Okulları ile yapılan ve bu yıldan itibaren fesh edilebilecek olan sözleşmenin en kısa sürede fesh edilmesi gerektiğini de savundu.

"ŞEFFAFLIK, HESAP VEREBİLİRLİK"

TDP olarak açık, şeffaf ve hesapverebilir olacakları yönünde sözleri  olduğu, bu uygulamayı kendi bünyelerinde başlattıkları, kurultayın ardından PM ve MYK kararları ile Mali hesapların web sitesinde yayınlandığını ifade eden İdris, "göreve geldiğimizde nasıl davranacaksak, şimdi de aynı şekilde davranmaktayız" dedi.

Bazı kesimlerin mali hesapların ilgili mercilere iletilmesi konusunda diğer partiler yanısıra TDP'yi de haksız  şekilde suçlama gayreti içinde olduklarını ileri süren İdris, "TDP bu konulara çok büyük önem vermektedir. Son kurultayımızın ardından da bize tanınan sürede hesaplarımızı sunduk. Geçmişte de tüm hesaplarımızı vermiştik. Bu gerçekler ortada iken, ısrarla tam tersini söylemekle siyaset temizlenmez, tam tersine kirletilir. Şunun da bilinmesi gerekir ki, temizlik kimsenin tekelinde değildir" dedi.