Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Asım İdris, eğitimde bugüne kadar uzun vadeli planlama ve ortak akıl ürünü kararların uygulanması yerine, “yap-boz anlayışı” ile günübirlik karar ve uygulamaların hâkim olduğunu savunarak, “eğitimde yaşanan kaosun ve sorunların ana kaynağı budur “dedi.

Eğitim sisteminin her hükümet ve bakana göre değiştiğini, başta ilgili sendikalar olmak üzere, toplumun geniş kesimleriyle uzlaşı olmadan atılan adımlar nedeniyle eğitimde sürekli kaos yaşandığını kaydeden İdris, bu  kaotik durumun yeni eğitim yılında da süreceğinin açıkça belli olduğu öngörüsünde bulundu.

İdris, yaptığı yazılı açıklamada, yeni eğitim yılının birçok sorunla başlayacağını belirterek, bazı okulların bina tamirat ve tadilatlarının bitirilmediğini, okullar açılana dek tamamlanmasının da mümkün görülmediğini, bu durumun öğretmen, öğrenci ve çalışanlar açısından büyük tehlike içerdiğini kaydetti. Okullardaki idareci ve öğretmen açığı ile ilgili münhallerin de gerçek ihtiyacın altında ilan edildiğini belirten İdris, bunun da yıl içerisinde ciddi sorunlar yaratacağını ifade etti.

“YETERLİ VERİ YOK”

Asım İdris, Bakanlık ile hükümetlerin plansızlık ve öngörüsüzlüğü nedeniyle, yüksek öğretimde de tehlikelerin yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunmalarına rağmen tedbir alınmadığını, bunun da plansız bir büyümeye neden olduğunu savundu.

Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) verilerinin yetersiz kaldığını, hangi alanlarda ve ne oranda yetişmiş elemanlara ihtiyacı olduğunun belli olmadığını, bundan dolayı pek çok alanda ülke gereksinimlerinin çok üstünde mezunlar verildiğini belirten İdris, bu mezunların büyük bir kısmının başka alanlarda çalışmak zorunda kaldığını, önemli bir kısmının da ülkeden göç ettiğini belirtti.

“DEVLET POLİTİKASI ŞART”

İdris, hükümeti ve Eğitim Bakanını bir an önce öğretmen sendikalarıyla işbirliği yapmaya ve eğitimdeki sorunları çözmeye davet etti ve “Devletin öncelikli görevi devlet okullarındaki eğitim kalitesini yükseltmek ve yeniden çekim merkezi olmasını sağlamaktır” dedi.

“Eğitimde bugüne kadar süregelen yap-boz şeklindeki yaklaşım ve alışkanlıklara son vererek, devlet politikası oluşturmanın ve uzlaşının şart olduğunu” vurgulayan İdris, yaşanan sorunlar ve her türlü imkânsızlığa rağmen büyük bir özveriyle görev yapan öğretmen ve öğrencilere başarılar dileyerek, yeni ders yılının hayırlı olmasını diledi.