Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Asım İdris, eğitim alanında yaşanan sıkıntı ve sorunların çözümünün günübirlik gelişigüzel kararlarla değil, ancak tüm bileşenlerin dahil olacağı ve ortak aklın ürünü olan bütünlüklü plan ve programla mümkün olabileceğini kaydetti.

İdris yazılı açıklamasında, altıncı ve yedinci sınıflar için bütünleme sınavlarının kaldırılma, diğer sınıflarda ise bütünleme sonucunda kalmanın neredeyse imkansız hale getirilme kararının, hem zamanlama, hem de uygulama açısından yanlış olduğunu savundu.

İdris, "Paydaşlardan görüş bile almayan UBP-DP Hükümeti, tamamen popülist bir yaklaşımla hareket etmiştir. Tüzükle sorunun sonuçlarına müdahale edildi, ancak sorun ortada durmaktadır" dedi.

Eğitimdeki esas sorunun 'kalite' olduğunu belirten İdris, "Kalite tüzükle gelmez, tüzükle ancak daha da karmaşık hale gelir" ifadelerini kullandı.

Bütünleme sınavlarının kaldırılması ile ilgili kararın okullara 9 Haziran'da karneler hazırlanıp dağıtıldıktan sonra geldiğini ve zamanlamanın yanlış olduğunu savunan İdris, "Tüzük, eğitim dönemi başlamadan önce değiştirilmelidir.

Böylece o eğitim döneminde herkes ne olduğunu bilecek ve ona göre kendini ayarlayacak.  Doğrusu da budur.  Burada dönemin başında bir tüzük çıkıyor.

Karneler hazırlanırken başka şeyler söyleniyor, karneler dağıtıldıktan sonra başka uygulama çıkıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir" diye konuştu.

Asım İdris, Eğitim Bakanlığı tarafından konuyla ilgili dün yapılan açıklamada bazı gerçeklerin saklanarak softa şaşırtmacası yapılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

İçerik olarak sınıfta kalmayı kaldıran bir sürecin uygulamaya konulduğunu iddia eden İdris,  sorunu sadece tüzükle, ek bütünlemeyle çözülmeye çalışılmasının sorunu daha da karmaşık hale getireceği uyarısında bulundu.  Tüzük hazırlanırken ilgili paydaşlardan görüş alınmadığını belirten İdris, bundan sonraki süreçte doğal olarak öğrencinin ' ne olursa olsun ben sınıfı geçeceğim', öğretmenin de 'nasıl olsa geçecekler' düşüncesi ile hareket edeceklerini kaydetti.