Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Eğitim Komitesi Başkanı Asım İdris, Lefkoşa Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda eğitimin yeniden başlamasını olumlu bulduklarını ancak “okulda yaşanan kaosun henüz sona ermediğini” belirterek, bundan dolayı ciddi endişe taşıdıklarını bildirdi.

Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki olayların başlıca sorumlusunun; görevini ve sorumluluğunu zamanında yerine getirmediğini savunduğu Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu öne süren İdris, öğrencilerin eğitim hakkının sekteye uğramadığı, öğretmenlerin de sorunlarının çözümlendiği sorunsuz bir eğitim sürecinin önemine vurgu yaptı; sorunların çözümlenmesinde yasal süreçlerin işletilmesi gerekliliğe işaret etti.

Asım İdris yazılı açıklamasında, Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda yaşanan sorunun; Müdür, Müdür Muavini ve 7 öğretmenin görevden alınarak veya nakil yapılarak çözümlenmeye çalışıldığını ifade ederek, bu kararı anlayışla karşıladıklarını ancak gerekçe gösterilmemesi nedeniyle alınan kararın “hem yasal hem de yöntem açısından sıkıntılı ve sorunları sadece bir süre erteleyecek içerikte olduğunu” kaydetti.

“GÖREVDEN ALMALAR İÇİN BÜTÜN YAZ NİYE BEKLENDİ?

Eğitim Bakanlığı’nın Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda 24 Şubat 2015 tarihinde bir genel durum incelemesi yaptığını, bunun üzerinden aylar geçmesine rağmen konunun hasıraltı edilerek çözüm yönünde adım atılmadığını savunan İdris, “Eğitim Bakanlığı bu süre içerisinde denetleme sonucuna göre soruşturma açmış mıdır? Soruşturma açmışsa niye sonuçlandırmamıştır?” diye sordu.

İdris, “yapması gerekenleri zamanında yapmayan bakanlık, okulların açılmasıyla birlikte yaşanan olaylar üzerine konuya yeniden müdahale etmek zorunda kaldı; sorunun çözümünü geciktirmekle hem kaosa neden oldu hem de öğretmen-öğrenci ve velileri karşı karşıya getirdi” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın bu tutumunun “grevler olmadan hiçbir sorun çözülemez” algısının pekişmesine de neden olduğunu belirten Asım İdris, “TDP, eğitimde ve tüm diğer devlet alanlarında sorunların gününde doğru tespit edilip müdahalenin yapılmasından taraftır. Sorunun bu kadar uzamasının ve bu boyutlara gelmesinin en büyük sorumlusu görevini zamanında yerine getirmeyen Eğitim Bakanlığı’dır “ dedi.

“KARARLAR HUKUKSAL ZEMİN ÜSTÜNE OTURMAZSA SORUNLAR DEVAM EDECEK”

Asım İdris, alınan kararların yasal zemine oturtulmaması halinde “çözüldü” gibi görünen sorunun kısa süre sonra yeniden alevlenmesine ve olayın daha da karmaşık hale gelmesine neden olacağı uyarısında bulundu.

İdris, görevden almalarda soruşturma açılmaması, disiplin süreçlerinin başlatılmaması, grev yapan 14 öğretmenden 7’sinin hangi kriterlerle belirlendiği ve görevden alma gerekçelerinin ortada olmamasının sıkıntı yaratabileceğini kaydetti.

Hükümetin tüm adımlarında yasalar ve tüzüklere uygun adımlar atmak zorunda olduğuna dikkat çeken İdris, “hükümetin hiçbir yasal süreç başlatmadan, hukuksal dayanağı ve gerekçeleri olmayan bir karar ürettiğini, buna karşılık görevden alınan öğretmenlerin de muhtemelen haklarını arama arayışına girerek hukuk yolunu takip edeceklerini” belirtti.

Yapılan müdahalenin, resmi açıklamaların ve tebligatların ardından eğer yasal bir dayanak ve gerekçeler de birlikte açıklanmazsa yeni sıkıntılı bir sürecin yaşanacağı uyarısı yapan  İdris, TDP olarak sorumlu bir muhalefet anlayışı ile olayları takip ettiklerini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili tarafları uyarma sorumluluğu hissettiklerini belirten Asım İdris,  “Eğitimin tekrar başlamasını olumlu olarak karşıladığımızı tekrar belirtiriz, ancak gerekenlerin yapılmaması halinde de sürecin yeniden tıkanarak sorunun daha da karmaşık hale geleceği konusunda ciddi endişe taşımaktayız” dedi.