Özge Kizir

Kartal Harman’ın sunup yönettiği “Ayaküstü 1 Saat” programında Hala Sultan İlahiyat Koleji konuşuldu. Programın konuğu Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Asım İdris, Hala Sultan’ın kolej değil, İmam Hatip olduğunu savunurken, programa bağlanan Kolej Müdürü, yanlış bilgilendirme yapıldığını söyledi.

Hala Sultan İlahiyat Koleji yaptığı açıklamalara değinen İdris, “Bize göre bir İmam Hatip’tir. Kolej olsaydı diğer okullarımız zaten her bölgede birer tane kolejimiz vardır. Bunlar da okuluna göre kontenjanları vardır. Kolej müfredatından uzaklaşan bambaşka bir tip insan yetiştiren okullardır. Bunu söylerken kötü anlamda söylemiyorum, ama dünya görüşü açısından ve anayasamızın niteliğine baktığımızda; ‘demokratik, laik, hukuk devletidir’ der. Milli Eğitim’in de temel hedefi Anayasa’nın niteliğine uygun insanlar yetiştirmektir. Eğer siz Anayasa’ya uygun insanlar yetiştirmezseniz, kendi yaşadığınız sistemi kendi kendine yönetirsiniz” şeklinde konuştu.

“Dokunulmazlığı olan bir yapıymış gibi ortaya konuyor”

İdris, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Biz denetimin dışında olduğunu söylüyoruz. Bize bir yaptırımla geldi. Okulun ilk açıldığı dönemde 41 öğretmen atanması gerekirdi. Bu 41 öğretmenin KKTC nakil sisteminden aktarılması istenmedi. Bununla ilgili müthiş bir mücadele verdik. Süreç içerisinde bizim milli eğitimimiz içerisinde değil de sanki dışta dokunulmazlığı olan bir yapıymış gibi ortaya konuyor. Bu konuda bazı sorular sorduk. Niye bizim ülkemizden bir müdür muavini olmasın? O okulda 7 müdür muavini vardır. Hiçbiri müdür muavini değildir. Bunlardan 3 tanesi Türkiye’den gelen öğretmenlerdir. Neden müdür muavinleri atansın ki! Bizim sistemimizin içerisinden atanması gerekir. Bunu bize çıkıp anlatsınlar. Yasal olarak öyle birinin müdür muavini olması doğru değildir. Geçici bir görevlendirmedir. 

“Bir kısmı FETÖ’cü mü çıktı?”

Neden bu sorunlar orada ortaya çıkıyor. Gidip gelmediler bunlar. FETÖ olayları ile ilgili midir? Sadece oradan değil, başka okullarda da benzer şekilde vardır ve bu öğretmenler bizim eğitim sistemimiz içerisine gönderiliyordu. Bizde öğretmen ihtiyacı yokken de bize gönderiliyordu. Bunların bir kısmı şimdi FETÖ’cü mü çıktı? Bu niyetlerle ilgili eğitimde yer alacak insanları mı görevlendiriyorlardı? 

“O zaman varsa ‘var’, yoksa ‘yok’ desinler”

O zaman varsa ‘var’, yoksa ‘yok’ desinler. Milli Eğitim Bakanlığı bize açıklasın. Açıklamaları bekleyeceğiz. Biz bazı verilere ulaşmış durumdayız. Biliyoruz bazı şeyleri. Bunların yerine gelenlerin tarikat bağlantıları var mı? Daha önce vardı. Eğitim Bakanlığımız bu gelen kişileri biliyor mu? Yoksa kimi gönderirlerse onu almakla yükümlü müdürler? ‘Benim kendi rehberim vardır’ diyemiyorlar mı? İlahiyat Koleji 41 öğretmenle başlamıştı. Arapça öğretmeni gibi teknik branşlar vardır. Bu teknik ders öğretmenleri KKTC’de olmadığı için Türkiye’den getirilme üzerine kurgulandı. Bu dersler artınca oradaki yapı gidiyor.

“Kurslar parasız ama kursu verenler para alıyor. Parayı kim veriyor?”

Bununla beraber okulda yapılan kurstan Eğitim Bakanlığı’nın haberi olması gerekmez mi? Bunları yapan öğretmen mi, yoksa yurtta görevli insanlar mı bu kursta görevlidir? Yurtlarda ne oluyor? Denetleyebiliyor muyuz? Hiç denetledik mi? Bugüne kadar yapılan denetlemelerle ilgili herhangi bir değerlendirme var mı? Burada veliler kurslar için para ödemez. Neden burada veliler para öderken, orada ödemez? Bu kursları verenlere ücret ödeniyor, bunu biliyoruz. Ücreti kim ödüyor? Bizim bildiğimiz kadarıyla bakanlık ödemiyor. Bakanlık ödemiyorsa kim ödüyor? 

“Bir vakıf, Milli Eğitime bağlı olan bir okulu yönetebilir mi?”

Bunların hepsi toplumun önünde konuşulması ve tartışılması gereken konulardır. Bunlar sorulduğunda Vakıf Başkanı bize Eğitim Bakanı gibi cevap verir. Devletimdeki bir okulla ilgili, binasını yaptı diye bir vakıf başkanının cevap verme hakkı var mıdır? Bir vakıf, Milli Eğitime bağlı olan bir okulu yönetebilir mi? Eğer konuşuyorsa bakanlığımız neden susuyor? Neden kendilerini bu çerçeve dışında tutuyorlar? Bizim ne olduğumuzu bu memlekette herkes bilir.” 

Yaman: “Yanlış bilgilendirmeler yapılıyor”

Programa bağlanan İlahiyat Koleji Müdürü Ali Yaman, konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Yaman, yanlış bilgilendirmeler yapıldığını söyledi.

“Kurslar paralıdır. O parayla öğretmen ödeniyor”

Yaman, “Şu anda biz kurslarımızı paralı yapıyoruz. Öğrencilerimiz para ödüyor. O parayla da öğretmen ödeniyor. 44 tane kurs açmıştık. Bunlar da Matematik gibi normal derslerimizdir. Hepsini kadrolu öğretmenlerimiz vermektedir. Evet, 5 tane müdür muavini eksiğimiz var. Nedeni de nakil sisteminden dolayıdır. Tercih eden arkadaşlar vardır. Ancak nakil dönemi geçtiği için sendika ile yapılan istişarede başka okula nakil yapılması uygun görüldü” şeklinde konuştu. 

“3 Müdür Muavini Türkiye kadrosundan görevlendirildi. Ancak görevlendirme Türkiye’den yapılmadı”

Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kayıtlarımızla ilgili 334 kayıt yaptık. Geçen seneki kayıtlarımız 333 idi. Biz hatta sayıyı artırmadık. Benim kadrom ise Haspolat Meslek Lisesi’ndedir. Görevlendirilen 6 tane müdür muavin vardır. 3 tanesi Türkiye kadrosundan görevlendirilmiştir. Türkiye’den görevlendirme yapılmadı. Benden önceki müdür arkadaşımın inisiyatifiydi. Nitekim biz de bu sene o şekliyle yaptık. 18 öğretmen protokol ile gelmişledir. Geri kalan sendikalı kadrodur.”