Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreter Yardımcısı Asım İdris, ister parlamenter, isterse başkanlık sistemi olsun, önemli olanın beyinlerdeki anlayış olduğuna dikkat çekti ve zihniyetler değişmediği sürece, sistemlerin değişmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

İdris yazılı açıklamasında, ülkede yapanın yanına kar kalmayacağı, hesap sormanın içselleştirilerek, kanıksandığı bir düzen kurulmasının şart olduğunu vurguladı.

Şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemine dikkat çeken Asım İdris, örtülü ödenek bütçesinin bu olgular açısından önemli bir gösterge olduğunu kaydetti ve “Demokrasinin en temel ilkelerinden biri seçilmişlerin kamu yönetiminde halktan gizli harcamalar yapmamasıdır. Bir yandan şeffaflıktan bahsederken, diğer yandan örtülü ödenek bütçelerini artıran hükümet bu açıdan da sınıfta kalmıştır” diye konuştu.

TDP Genel Sekreter Yardımcısı Asım İdris, özel bir televizyon kanalına konuk olarak, Kıbrıs konusu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gündemdeki konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“ÜLKEDE DEĞİŞİM BAŞLAMIŞTIR”

2013 yerel seçimlerinden itibaren yavaş da olsa ülkede bir değişim sürecinin başladığını belirten Asım İdris, son yerel seçimlerde etkisini biraz daha fazla gösteren değişimin Nisan ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de süreceğini kaydetti.

İdris, bağımsız aday Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanacağına da  inanç belirtti.

“Tüm partiler, tüm siyasiler aynıdır” anlayışının yanlış olduğunun altını çizen İdris, “Verdiği sözleri tutmayan, topluma yalan söyleyen, çıkar uğruna dün başka bugün başka davrananlarla, ilkeli ve dürüst bir siyaset izleyen kişi ve yapılar nasıl aynı olabilir ki. Örneğin şimdiki hükümet örtülü ödenek bütçelerini artırırken, Sayın Mustafa Akıncı, Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde örtülü ödeneği hastaneye MR cihazı alımı için kullanmıştı” ifadelerini kullandı.

CTP BG-DP UG Hükümeti’nin 2014 yılında yapması gereken ödemeleri 2015 bütçesine aktardığını, bunun faturasının da 2015 yılında halkın sırtından çıkarılacağını savunan İdris, hayat pahalılığı dondurulduğu için hükümetin 2015 yılında %1.6 dışında kamu çalışan, kamu emeklileri ile sigorta emeklilerine maaş artışı yapmayacağını belirtti. İdris, düşecek olan tüketim harcamaları yüzünden ekonominin daha da daralacağı, bunun neticesinde de gelirleri düşecek olan hükümetin daha fazla bütçe açığı vermemek için zam yapacağını, Kıbrıs Türk halkını ekonomik anlamda çok zor günlerin beklediğini savundu.

Dünyadaki petrol fiyatlarının aylar öncesinden yarı yarıya düşmesine rağmen, hükümetin elektrik fiyatlarını halen düşürmemesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden İdris, hükümeti halkına karşı ihanet içinde olmakla suçladı.