4 Eylül 2014 tarihinde Girne Bölgesi’nde yapımı devam etmekte olan bir otelin inşaatında gerçekleşen “iş kazası” sonucunda bir çalışan hayatını kaybetmiştir. Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası olarak önceki dönemlerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda defalarca açıklamalar yapmış ve yetkili makamları uyarmıştık.

Bunun ötesinde kazanın yaşandığı inşaatla ilgili oda üyesi bir jeoloji mühendisi arkadaşımız, hazırlamış olduğu Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’nda böyle riskin varlığından söz etmiş ve alınması gereken önlemlerle ilgili de uyarılarda bulunmuştur. Hal böyle iken bu rapor hiçbir şekilde dikkate alınmamış ve böylesi bir sonuçla karşı karşıya kalınmıştır. Bugün, geçmişte ifade ettiklerimizin doğrulanmasından ötürü bir kez daha üzüntü duyuyoruz.

Bu bakımdan yaşanan olayı bir “kaza” olarak değil, cinayet olarak adlandırıyoruz. Bu acı olayda hayatını kaybeden çalışana ve yakınlarına başsağlığı dilerken kamu yararına olduğuna inandığımız taleplerimizi yeniden ifade etmeyi bir görev biliriz.

1. Yaşanan bu acı olay bizlere bir kez daha farklı meslek disiplinlerinin uyum içerisinde çalışmasının önemini göstermektedir. Bu bakımdan uzun yıllardan beridir sürüncemede bırakılan odamızın Mesleki Hizmet ve Denetim Tüzüğü’nün hükümet tarafından yürürlüğe konması, yer bilimlerini ilgilendiren alanlarda yaşanması muhtemel kazaların önlenmesi bakımından kritik bir öneme sahiptir.

2. Ülkemizde zemin etüt çalışmaları halen gereksiz bir harcama ve buna bağlı bir prosedürün yerine getirilmesi olarak görülmektedir. Oysa yaşanan olay bilimsel temellere dayanan çalışmalarla bu tip acı sonuçların önüne geçilebileceğini açıkça göstermektedir.

3. 2008 yılında yürürlüğe giren 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası etkin bir şekilde uygulanmamaktadır. Bu konuda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve ilgili dairelerde yaşanan personel eksikliğini süratle gidermesi gerekmektedir.

4. Kazanın yaşandığı yer olan Girne Bölgesi’nde sayıları süratle artmakta olan yüksek katlı binalarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu kaza ölümle sonuçlandığı için kamuoyunun gündemine girmiştir ama ölümle sonuçlanmayan başka kazaların da meydana geldiğini biliyoruz. Dolayısıyla yetkili makamların söz konusu inşaatlarla ilgili daha titiz bir çalışma yürütmesi ve oda üyelerimizi de bu süreçlere dâhil etmesi gerekmektedir.