Deniz Abidin

Sivrisinek mücadelesinde Sağlık Bakanlığı'nın biyolojik larvasit alımı için açtığı ihale bir türlü sonuçlanamadı. Yeni Bakış'ın elde ettiği bilgiye göre, ihaleye bazı firmaların kendi ilaçlarının dahil olmamasından dolayı karşı çıktığı, bu nedenle de ihalenin sonuçlanmasının geciktiği belirtiliyor. Bu da "Biyolojik olmayan ürünler sivrisinek mücadelesinde kabul ettirilmeye mi çalışılıyor?" sorusunu akıllara getirdi. İhalenin tamamlanmamış olmasından dolayı ise daha çok yaz aylarında etkili olan sivrisineklerle mücadelenin önüne geçilemiyor.

Sarpten: "Birçok belediye doğru yöntemi kullanır duruma geldi"

Yeni Bakış'a konuşan Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, günümüzde ve istisnasız tüm AB ülkelerinde sivrisinek mücadelesinde biyolojik larvasit dışında herhangi başka bir yöntem uygulanmadığını belirtti. Sarpten, biyolojik larvasitin direkt hedef canlıya özgü olduğunu ifade ederek, havada uçan sivrisinekte değil, kaynağında bir mücadele yarattığını kaydetti. Sarpten, bu konuda ülkede biyolojik larvasitin kullanılıp kullanılmamasına yönelik bir tarışmanın olmadığını belirtti. Sarpten, ülkede Sağlık Bakanlığı'nın da yaklaşık 10 yıldır bu şekilde mücadele verdiğine dikkat çekerek, birçok belediyenin sivrisinek mücadelesinde yanlış yöntemler kullandığını, havaya kimyasal ilaç attığını söyledi. Sarpten, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı bu adım çerçevesinde birçok belediyenin doğru yöntemi kullanır duruma geldiğini kaydetti. Sarpten, şunları söyledi: "Örnek verecek olursak bugün Lefkoşa Türk Belediyesi, sivrisinek mücadelesini biyolojik larvasitlerle yapmaktadır. Daha birçok belediye de bu konuda adım atmaktadır"

"İhale sonucunu oyalıyorlar"

Sarpten, biyolojik larvasit alımı için açılan ihalenin sonuçlanmadığını, Sağlık Bakanlığı tarafından  ihalenin oyalandığını belirtti. Sarpten, elde ettiği bilgiler doğrultusunda, ihalenin geri çekileceğini, tekrar ihale şartnamesinin değiştirilerek yeni bir ihaleye çıkılacağını söyleyerek, bunun kabul edilebilir olmadığını belirtti. Sarpten, bu durumun kimyasal ilaç kullanan firmaların baskısı sonucunda gerçekleşmek istenen bir yöntem olduğunu söyledi.

"Geri adım atılmasını kabul edemeyiz"

Sarpten, Biyologlar Derneği olarak konunun takipçisi olacaklarını belirterek, ilgililerle de gerekli görüşmeleri yaptıklarını kaydetti. Sarpten, aksi bir durumun olması halinde ellerinden gelen her türlü kavgayı vereceklerini söyleyerek, bu noktanın daha da ileriye gitmesi gerektiğini, geri adım atmanın mümkün olmadığını belirtti. Sarpten, geri adım atmanın bu ülkede doğal yaşam adına büyük darbe vuracağını söyleyerek, biyolojik larvasitin hedef canlıya özgü olduğunu dile getirdi.

"Diğer uygulamalar doğadaki diğer böceklere zarar verir"

Sarpten, "Diğer türlü uygulamalar bal arılarından kelebeklere ve uğur böceklerine varıncaya kadar doğadaki diğer böcekler üzerinde olumsuz  etki gösterir. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir" diye konuştu. Sarpten, her firmanın kendi ürününü pazarlama noktasında olduğunu belirterek, bununla ilgili kriterlerin ortada olduğunu söyledi.

"Baskı yapılıyor ihtimali var"

Sarpten, "Ne yazık ki devlet yapımızın başka kanallarında da olduğu gibi burada da siyasi baskılar ve farklı çıkar gruplarının bu konulara müdahale etmesi sonucu bu tür gel gitler yaşanmaktadır. Bu üzücü bir olaydır. Başka işleri düzeltmeye çalışırken doğru bir işte geri adım atılması son derece üzücüdür. Bu iş ihaleye çıktıktan sonraki aşamada bunun tekrar gözden geçiriliyor olması firmalar tarafından  baskı yapılıyor ihtimalini akıllara getiriyor" dedi.

Dana: "İtiraz eden firma var, kurula ilettik"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise, Bakanlığa söz konusu  firmalardan biyolojik olmayan ürün kullanılması konusunda herhangi bir baskının  olmadığını belirterek, "Biz Bakanlık olarak zaten taraf değiliz" dedi. Söz konusu ihaleye  bir önceki hükümet döneminde çıkıldığını ifade eden Dana, ihaleye katılan bir firmanın  kendisini kapsamadığı gerekçesiyle itiraz ettiğini belirtti. Dana,Tarım Dairesi Müdürlüğü Başkanlığı'ndaki kurula söz konusu firmanın şikayetinin iletildiğini söyledi.

"Kimyasal ilaç kullanma niyetinde değiliz"

 "Bu tür şikayetleri iletmek zorundayız"diyen Dana, Bakanlık olarak biyolojik ilaç kullanma kararından geri dönmeyeceklerini belirtti. Dana, "Kurulun toplantısını yaptığı bilgisini aldık. Birkaç güne kadar kararı bize iletecekler. Merkezi İhale Komisyonu ise çıkan karara göre hareket edecek. Şikayetçi olan firmanın ilacının biyolojik olup olmadığına komisyon karar verecek. Ancak biz kesinlikle kimyasal ilaç kullanma niyetinde değiliz"dedi.