Bertuğ Topal

Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti hükümetinin 4’üncü ayının değerlendirildiği toplantıda Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Havadis Gazetesi’ne doğruladığı 17 yeni makam aracı alımı ile ilgili gelişmeler sürüyor.

2 milyon TL ödenecek olan 17 makam aracından Başbakan Hüseyin Özgürgün, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun kullanımına verilecek araçlar Bakanlar Kurulu’nun onayı olmadan kullanılmaya başlandı.

Bakanlar Kurulu kararı olmaması ve henüz daha kararın Resmi Gazete’de yayınlanmaması nedeniyle ciddi tepki gören konuda ihaleye çıkılmadan araçların alındığı da ortaya çıktı.

2 milyon TL’ye alınan Mercedes marka araçlar için ihaleye çıkıldığına dair herhangi bir bildirim ne İhale Komisyonu’nun web sitesinde ne de Maliye Bakanlığı’nın sitesinde mevcut.

Başbakan ve Dışişleri Bakanı kullanıyor

Havadis dün Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na giderek yeni araçları görüntüledi. 17 Mercedes marka araç alımının ikisinin daha Resmi Gazete’de karar yayınlanmadan kullanılmaya başlandığı ortaya çıktı. Kararın ne zaman Bakanlar Kurulu’ndan onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanacağı ise bilinmiyor.

İhaleye çıkılmadı

Hükümetin makam araçlarını tümden yenileme icraatına ciddi eleştiriler gelmesinin yanı sıra araçların ihaleye çıkılmadan da alındığı ortaya çıktı. Devlet Emlak Malzeme Dairesi tarafından alımların yapıldığı ve Merkezi İhale Komisyonu veya Maliye Bakanlığı’nın resmi sitelerinde herhangi bir ihale duyurusu olmadığı göze çarpıyor. Yapılan ihalesiz alımın ardından bir çok kesimden tepkiler gelmeye başladı.

Karar yok, araçlar yollarda

Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti hükümeti makam araçlarını yenilemesi kararının ardından araç alım kararı daha Resmi Gazete’de yayınlanmadan kullanmaya başladı.

Bu araçlardan Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun kullanımına verilen araçlar yola çıktı.

75 bin Euro’ya 2 araç daha alındı

Makam araçlarının yenilenmesinin yanı sıra bu araçlar dışında 2 araç daha alındı. Mercedes marka Vito araç devlet misafirlerinin ulaşımı için, Land Rover marka araç ise Başbakanlık korumalarına tahsil edilmek için alındı. Devlet iki araç için toplamda 75 bin 500 Euro ödeme yaptı.

Makam araçlarının kararının aksine bu iki araç için Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. İşte o kararın tam metni: Bakanlar Kurulu Başbakanlığa yurtdışından gelen misafir heyetlerin ulaşımının sağlanması amacıyla Serhan Kombos Otomotiv Ltd’den 1 adet Mercedes V-220d Blue Tec. Klasik Extra Long marka aracın 42.000 Euro (KDV Dahil) ve Başbakanlık koruma personelinin kullanımına verilmek üzere Borusan Oto Kıbrıs Ltd’den 1 adet Land Rover Discovery Sport marka aracın 33.500 Euro (KDV Dahil) olmak üzere toplam 75.500 Euro karşılığında Devlet İhale Tüzüğü’nün 3(2) maddesi uyarınca temin edilmesi ve gerekli ödeneğin Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı 2016 Mali Yılı Bütçesi “Taşıt Alım Projesi” 04-02-01-1-2-02-1-06-1-4-01 kaleminden karşılanmasına karar verdi.”

Kaynak bloke edildi

Havadis’in edindiği bilgiye göre hükümetin araç alımı nedeniyle bir miktar parayı Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi bloke ettirdiği ifade edildi. Başbakan ve Dışişleri Bakanı’na tahsis edilen araçların dışında diğer araçların da bakanlara teslim edilmesi için harekete geçildiği belirtildi.

Alım işlemleri sürüyor

Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu haricinde kalan bakanların da yeni Mercedes’lere kavuşması fazla zaman almayacak. İlgili şirketin araçları hazırlayarak Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne kısa zamanda teslim edeceği kaydedildi.

Tepki büyüyor

Hükümetin makam araçlarını tümden yenilemesi konusunda aldığı kararın ardından bunu hayata geçirmesi birçok kesim tarafından tepki ile karşılandı. Sosyal medyada vatandaşlar “ülkede her şey güllük gülistanlıkmış gibi bir de makam araçlarını yeniliyorlar. Yeni araba alacaklarına piyasaya olan borçlar kapatılsın” diyerek tepkilerini ortaya koyuyor.

2 milyon TL ödenecek

Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti koalisyon hükümetinin aldığı karar ile devletin bütçesinden 2 milyon Türk Lirası çıkacak. Maliye Bakanlığı’nın ilgili şirket ile bu paranın 4 eşit taksit ile ödenmesi yönünde anlaşmaya vardığı ifade edildi.

Diğer araçlar henüz teslim edilmedi

Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu dışında kalan makam araçları henüz diğer bakanlara teslim edilmedi. Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı dahil diğer araçların verilmesi işleminin Devlet Emlak Malzeme Dairesi tarafından yapılacak işlemlerin ardından kullanıcılarına teslim edileceği kaydedildi.