Duygu Alan

Orman Dairesi’nin istatistiklerine göre, KKTC’de Mayıs 2015-Mayıs 2016 arasındaki bir yıllık sürede 36 kez yangın çıktı.

Bu yangınların 29’u 1 Mayıs-31 Aralık 2015 arasında meydana gelirken 7’si son beş ayda yaşandı. İstatistiksel verilere göre, ülke genelinde son bir yılda meydana gelen yangınların sonucunda toplamda 597 dönüm arazi kül oldu. Son bir yıl içerisinde yanan 597 dönüm arazinin 117 dönümü orman arazisi, 480 dönümü ise özel ve hali arazi.

İstatistikler vatandaş ihmalini işaret ediyor

Orman Dairesi’nin istatistiklerine göre 1 yılda meydana gelen 36 yangının sadece 10’u kaza (Elektrik arızası, trafik kazası, araç motorunun alev alması, v.s) sonucu yaşanırken ihmal ve dikkatsizlik sonucu yaşandı. 26 yangın ise tüm uyarılara rağmen vatandaşın ihmali ve dikkatsizliği (Söndürülmemiş sigara izmaritini doğaya atma, doğada bırakılan cam şişe veya cam kırıkları, kontrolsüz ateş yakma, bahçe temizliği v.b) sonucu yaşandı.

En fazla yangın Mayıs-Temmuz ayında yaşandı

Orman Dairesi’nin Mayıs 2015-Mayıs 2016 tarihlerini kapsayan çıkan orman ve özel, hali arazi yangınlarının yıllara ve aylara göre dağılışını gösteren tabloda, ülke genelinde çıkan yangın olaylarının daha çok Mayıs ve Temmuz aylarında yaşandığı belirtiliyor.

İstatistiklere göre, KKTC’de son 1 yılda yaşanan 36 adet yangının 29’u Temmuz 2015’te, 7’si Mayıs 2016’da meydana geldi.

Ateş yakma yasağı devam ediyor

Yasa gereği, 1 Mayıs 2016 itibari ile başlayan “ülke genelinde ateşli piknik alanları dışında ateş yakma yasağı” devam ediyor. Yasak 31 Ekim’e kadar devam edecek.

Orman Dairesi Müdürlüğü, vatandaşları, 1 Mayıs -31 Ekim 2016 tarihleri arasında “maksat her ne olursa olsun” ateş yakmamaları, ateş yakıldığını tespit etmeleri halinde de ya “Alo 177”, ya 199, ya da 155 numaralı ihbar hatlarını aramaları hususunda ikaz etti.

Orman Dairesi’nden yapılan açıklamada, ateşli pikniğe açık bölgelerde yakılan ateşin de iyice söndürüldüğünden emin olduktan sonra piknik sahasının terk edilmesi gerektiği kaydedildi.

Ateşli pikniğe açık alanlar

Orman Dairesi’nin açıklamasına göre ülke genelindeki ateşli pikniğe açık bölgeler ise şöyle: Alevkayası, Salamis, Darboğaz, Kantara, Kalkanlı, Balalan, Yeşilköy Su Depoları, Taşkent ve Karşıyaka –Kozanköy Üçyol Piknik Alanı.

Yaz ayları riskli

Orman Dairesi yetkilileri, Havadis aracılığı ile kamuoyuna yaptığı çağrıda, havaların ısındığı bu günlerde otların kurumaya başlaması ve rüzgarın da artması neticesinde ormanlık alanların yangın tehlikesine maruz kalacağının görüldüğünü belirtti.

Yetkililer, yangınların yaşanmaması için vatandaşların sorumluluklarını yerine getirmesinin önemli olduğuna dikkati çekti.

Sağduyu çağrısı

Orman Dairesi yetkilileri, özellikle anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergahlarında araçları ile seyir halinde olan vatandaşların araçlarından yangına neden olabilecek herhangi bir eylemde bulunmamaları (özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılması) konusunda uyardı.

Yetkililer ayrıca herkesin biran önce bahçe temizliği yapması, iş makinelerinin, traktörlerinin ve diğer araçların egzoz bakımlarını yaptırmaları gerektiğini de söyledi.

Cam ve pet şişe gibi atıkları da doğaya atmak gerektiğini söyleyen Orman Dairesi yetkilileri, izinsiz ateş yakmak gibi yangınlara sebep olacak diğer tüm davranışlardan da uzak durulması konusunda vatandaşı uyardı.

Yetkililer,  “İhmal ve dikkatsizlik nedeni ile kaynaklanan yangın olayının yaşanmaması için herkesin dikkatli ve sağduyulu olması şarttır” dedi.

Vatandaşlık görevi

Orman Dairesi yetkilileri ayrıca, halkın yangın söndürme çalışmalarına çağrısız katılmasının ve yangın söndürme çalışmaları çerçevesinde her tülü imkanlarını seferber etmesinin yasa gereği vatandaşlık görevi olduğunu açıkladı.

Yetkililer, “Vatandaşların bu tedbirler için anlayış göstereceği ve ülkemizin yeşillendirilmesi konusundaki çabamızda bizlere yardımcı olacağına inancımız tamdır” dedi.

Devletin tedbir planı hazır değil

Orman Dairesi yetkilileri Havadis’e açıklamada bulunarak vatandaşı yangına neden olabilecek davranışlardan uzak durmaları konusunda ikazlarda bulunurken devletin ülkede meydana gelebilecek yangınlara karşı henüz bir tedbir almadığı öğrenildi.

Ülkemizde meydana gelebilecek yangınlara karşı ne gibi tedbirlerin alınacağını belirlemek maksadı ile tüm ilçelerde her yıl yapılan İlçe Emniyet Kurulu toplantısının bu yıl henüz yapılmadı öğrenildi.

Bu yıl yangın söndürme helikopterinin temini konusunda henüz sonuçlandırılmış bir ihale de bulunmuyor.