Pelin Yükselay

Ülke genelinde etkili olan aşırı sıcaklar en çok sebze üretimini vurdu ve bu durumdan etkilenen sebzelerin başında da domates, rokka ve dereotu geliyor. Tüketim yaygınlığı açısından özellikle piyasada domates bulmakta zorluk çekiliyor. Piyasada hemen hemen hiç domates kalmazken, bulunan domateslerin ise kötü olması, tüketicileri zor durumda bıraktı.

Maşera: Sorun hafta sonu ortadan kalkacak

Konuyla ilgili ulaştığımız Sebze-Meyve Toptancıları Birliği Başkanı Ahmet Maşera, domates sıkıntısının olduğunu ancak bu sıkıntının en geç hafta sonuna ortadan kalkacağını söyledi. Tarım Bakanlığı’nın ithal izni verdiğini kaydeden Maşera, ilk etapta 100 tonluk bir ithalin gerçekleşeceğini, gerektiği takdirde, ithal edilen domates miktarının da artacağını belirtti. Maşera, yeni garın domateslerin de en geç Cuma-Cumartesine çıkacağını belirterek, bu sorunun ortadan kalkmış olacağını kaydetti.

Tan: Müşterilerimize verecek ürün bulamıyoruz

Toptan, Sebze ve Meyve Satış Merkezlerinden biri olan, Sebze Dünyası Genel Sorumlusu İrfan Tan da domatesin yetersiz, olanın da çok kötü olduğunu belirterek, zor durumda kaldıklarını kaydetti. Yeşilliklerde de sıkıntı olduğunu ekleyen Tan, rokka ve dere otu bulmakta da büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Büyük otellere hizmet verdiklerinin altını da Çizen Tan, domates açısından yaşadıkları sıkıntının otellere de yansıdığını ifade etti. Otellerin istediği domates miktarını karşılayamadıklarını dile getiren Tan, hem kendilerinin, hem otellerin hem de bu yaz döneminde ülkeye gelen turistlerin mağdur olduklarını sözlerine ekledi. Tan, domatese en azından bir süreliğine ithal izni verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Onbaşı: Bir tane bile verecek domatesimiz yok

Sebze-Meyve Toptancısı Hasan Onbaşı da, perişan halde olduklarını dile getirdi. Satabilecek tek bir domatesleri bile bulunmadığını kaydeden Onbaşı, büyük sıkıntı içerisinde olduklarını vurguladı. Tarım Dairesi’nin domates ithaline izin vereceğini duyduklarını kaydeden Onbaşı, ‘duyumlarımıza göre 50 ton için ithal izni verilecek ancak bu hiç kimseye yetmez” diye konuştu. Onbaşı şu anda 300-350 ton civarı domatese ihtiyaç duyduklarını belirterek, durumun çok daha ciddiye giderek, sıkıntının büyüyeceğini dile getirdi. Onbaşı, bu soruna bir an önce çare bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Deveci: Sıkıntılı dönemi aşmak adına, ithal izni veriyoruz

Diyalog muhabirinin konuyla ilgili ulaştığı Tarım Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, sıkıntılı dönemi atlatmak ve oluşan sıkışıklığı gidermek amacıyla domatese az bir miktar ithal izni vereceklerini açıkladı. Deveci, piyasayı rahatlatmak adına alınan bu kararın geçici olduğunu, sorun ortadan kalkınca iznin de sona ereceğini sözlerine ekledi.