Gümrük Muhafaza ve Sahil Güvenlik Komutanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalarda Çeşme açıklarında lastik botla deniz ortasında kalan 38 kişi ile Çeşme Boğaz Adası'na bırakılan 93 kişi kurtarıldı.

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı'ndan Çeşme açıklarında düzensiz göçmen grupları olduğu yönünde alınan bilgi çerçevesinde, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Bölge Amirliği ve Sahil Güvenlik ekipleri tarafından süratle arama kurtarma operasyonu başlatıldı. Yapılan çalışmalarda göçmen hareketlerinin birden fazla ve birbirinden uzak noktalarda olduğunun anlaşılması üzerine gümrük muhafaza personelinin hizmetinde yer alan 505 Turgut Reis adlı bot ile sahil güvenlik ekiplerine ait sahil güvenlik botu süratle bölgeye intikal etti. Çeşme Boğaz adası açıklarında bulunan ve batmak üzere olan lastik botta bulunan 6 kişi sahil güvenlik botu tarafından kurtarılarak karaya çıkarıldı.

Çeşme'nin güneyinde tespit edilen yere intikal eden gümrük muhafazaya ait bot ise motoru bozularak mahsur kalan ve su almaya başlayan lastik botta bulunan kadın, çocuk ve erkeklerden oluşan 32 kişilik grubu son anda boğulmaktan kurtardı. Gümrük muhafaza ve sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarılan göçmenler eş zamanlı olarak Çeşme Dalyan Sahil Güvenlik İskelesi'ne ulaştırıldı.

Diğer bir kurtarma operasyonu Boğaz Adası'nda gerçekleştirildi. Ada üzerinde bırakılan ve gümrük muhafaza ve sahil güvenlik botları tarafından denizden kurtarılan 93 kişilik göçmen grubu Alaçatı Marina'ya taşındı.

Kurumlar arası işbirliği içinde son anda batmaktan kurtarılan göçmenler savcılık talimatı kapsamında, gerekli işlemler yapılmak üzere Jandarma Komutanlığına teslim edildi.