Arzu Köprülü

Başbakan Hüseyin Özgürgün ile TC Başbakanı Binali Yıldırım biraraya geldi.

İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşme öncesinde iki Başbakan açıklama yaptı.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin desteğiyle kurduğu KKTC’de TC’nin 65. Hükümetinin Başbakanını ilk yurt dışı ziyaretinde ağırlamakta mutluluk duyduklarını belirtti.

Türkiye ile her konuda iş birliği içinde ve karşılıklı güven bağlarını güçlendirerek, Anadolu halkının büyük desteğiyle bugünlere geldiklerini, bundan sonra da aynı yolda yürüyeceklerini söyleyen Özgürgün, "Kıbrıs Türk halkı anavatanın desteği ve Türkiye hükümetlerinin yakın iş birliğiyle güçlü büyük Türk ulusunun güçlü iradesini taşımaktan her zaman büyük gurur duymuştur” dedi.

Özgürgün, KKTC hükümeti olarak TC Başbakanı ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını yineleyerek, 65. Hükümet'e başarılar ve Türkiye’yle Kıbrıs Türk halkının dayanışmasının daha da artacağı bir dönem diledi.

1464799436.jpg

YILDIRIM

TC Başbakanı Binali Yıldırım ise, Türkiye-KKTC ilişkilerinin mevsimsel olmadığını, bir ömür boyu devam edecek kardeşlik ilişkisi olduğunu söyledi.

KKTC’nin bugün de yarın da gelecekte de her türlü ekonomik, sosyal ve siyasi alandaki her türlü proje ve çalışmasında Türkiye'yi daima yanında göreceğini vurgulayan Yıldırım, KKTC halkına 78 milyon kardeş selamı getirdiklerini belirtti.

Yıldırım, “Yarım asrı aşan bir davamız var. Bu dava çok sınavlardan geçti.

Her seferinde şartlar ne olursa olsun doğrulardan bildiklerimizden vazgeçmedik, geri adım atmadık. Bundan sonra da atma gibi bir niyetimiz yok. Adada iki toplumlu, adil, sürdürülebilir bir yönetim modeli hayata geçecekse, buna eyvallah. Bu konuda mutabakatımız var. O yüzden 6 başlıkta devam eden müzakereleri sonuna kadar destekliyoruz. Bu önemli fırsatın bir kez daha ıskalanmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda, KKTC olumlu katkı sağlamak için her türlü gayreti, samimiyeti gösteriyor. Tabi ki Güney Kıbrıs'ın da aynı samimiyeti göstermesiyle bu uzun soluklu, kalıcı mutabakat mümkün hale gelir." diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye ile KKTC arasında önemli projelerin olduğunu, bunların birer birer hayata geçtiğini, altyapıyla ilgili kendisinin bakan olduğu dönemde başlattıkları yol projelerinin büyük oranda tamamlandığını anlattı.

2016-2018 yıllarını kapsayacak 3 yıllık eylem planında öngörülen diğer işlerin de planlandığı gibi yapılacağını vurgulayan Yıldırım,  bugüne kadar hayata geçirilen, projelere örnekler verdi ve gelecekte yapmayı planladıklarını ifade etti.

1464799437.jpg

"Sadece alt yapı yetmez, üst yapıya yönelik çalışmalara da ihtiyaç var” diyen Yıldırım, iki halkın daha da kaynaşması için daha fazla kültürel, sosyal faaliyetler, daha fazla eğitim faaliyetleri ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yıldırım, “2002’de KKTC’ye Türkiye’den hava yoluyla 750 bin civarında seyahat vardı. 5 bin uçuş vardı. Bugün gelinen noktada 5 ayrı şirket 9 noktaya uçuş yapıyor. Yıllık 3 milyon 180 bin yolcu gelip gitmiş. Burada 80 binin üzerinde öğrenci var. Bunları da bizleri birbirimize bağlayan, bağlarımızı güçlendiren unsurlar olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ekonomik olarak ne kadar güçlü olursak, kendi kendimize ne kadar yeterli olursak hem muhataplarımıza hem de bölgemize karşı pozisyonumuz o kadar güçlü hale gelir” diyen Yıldırım,  Türkiye’nin bir yandan etrafındaki ateş çemberi ile istikrarsızlıkla mücadele ederken, yerinden, yurdundan edilen milyonlara kucak açarken bir yandan da bölgede istikrarı, güveni devam ettirmek için ciddi anlamda çalışmalar yaptığını ifade etti.

Bunun sadece Türkiye'nin meselesi değil, bölgenin selameti ve geleceği meselesi olduğunu kaydeden Yıldırım, “Bizlere umudunu bağlayan milyonlar var. Onların beklentisini de boşa çıkarmamak gibi sorumluluğumuz var. İnşallah yarın bugünden güzel olacak. Güçlü Türkiye, güçlü KKTC el ele verdiği müddetçe bu bölgede hakkımıza, hukukumuza göz dikenler buradan sonuç alamayacaktır" dedi.

1464799504.jpg

ARASTA GEZİSİ

TC Başbakanı Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet, görüşmenin ardından, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, bazı bakanlar ve bürokratlar eşliğinde Lefkoşa surlariçine giderek arastayı gezdi.

Esnafla sohbet eden Binali Yıldırım, beraberindekilerle birlikte kahve içti.

1464799506.jpg

1464799507.jpg

1464799559.jpg

1464799560.jpg

1464799563.jpg