Suna Erden

Trafik kazaları ve uyuşturucu ülkenin iki büyük sorunu haline gelirken sürücüler tükürükle ölçülebilecek kadar basit uyuşturucu testine tabi tutulmuyor 

Ülkenin kanayan yarası haline gelen trafik kazalarında son 3 yılda 96 kişi yaşamını yitirirken, 2016 yılının ilk 2 buçuk ayında 8 kişi hayata veda etti. Meydana gelen kazalar sürücüler ya da yollardaki eksikliklerden kaynaklandığı belirtilirken, ölümlü kaza oranlarındaki yüksek tablo ciddi önlemler alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Buna rağmen çağa uygun, Avrupa Birliği Standartlarında ve trafikte birçok önlemi beraberinde getirecek olan trafik tüzükleri Başbakanlık Mevzuat Dairesi’nde beklemede duruyor. Öte yandan yine çağın belası haline gelen ve ülkede kullanım oranı gün geçtikçe arttığı belirtilen uyuşturucu kullanımıyla ilgili trafikte de önlem alınması gerektiği belirtildi. Star Kıbrıs’a konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, yollarda denetimlerin sıklaştırılması, alkol testi yanında uyuşturucu testi de yapılması gerektiğini ifade etti. Avcı, “Neredeyse her gün bir genç uyuşturucu suçundan dolayı tutuklanıyor. Ülkemizde uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığı ortadadır. Bu nedenle uyuşturucu testi de yapılmalıdır” dedi. Avcı, son 3 yıldır trafikle ilgili hükümetlerin ciddi adımlar atmadığını, trafikte AB standartlarını getirecek tüzüklerin bir yıldır Mevzuat Dairesi’nde bekletildiğini dile getirdi. Avcı, “ Yollar kötü, affetmiyor. Bu nedenle riski en aza indirmek için tüm önlemler alınmadı. Sürücüler ehliyet verilirken iyi bir eğitimden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı. 

İKİ BUÇUK AYDA 8 CAN 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, son üç yılda 96 kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini, 2016 yılının ilk 2 buçuk ayında da 8 kişinin daha trafiğe kurban verildiğini söyledi. Avcı, 2015 yılının ilk üç ayında 4 kişi yaşamını yitirirken 2016 yılının ilk 2 buçuk ayında ise 8 kişinin öldüğünü ifade ederek, ölüm oranlarının iki katına çıkmasında trafikle ilgili son üç yıldır hükümetlerin etkili bir çalışma yapmamasının etken olduğunu ifade etti. Avcı, Trafikte alınan önlemler kendini yollarda göstermedi. Ciddi bir yasal değişiklik olmadı. Bir tek motosiklette eğitim yapılması kararlaştırıldı” dedi. 

YOLLAR AFETMİYOR 

Yollarda birçok eksiklikler olduğunu, buna sürücülerin hatasının eklenmesi ile ölümlü kazaların kaçınılmaz halde geldiğini kaydeden Avcı, “Yollarımız affedici değil. Kendi iyiliğimiz için çok dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm kavşaklarımız ölüm tuzağı gibidir. Çünkü kavşaklarda yavaşlama ortamı yoktur. Çizgiler net değildir. Anayola dik çıkışlar ve kaçak tali yollar vardır. Üstelik anayolların etrafında dükkânların dizilmesi de potansiyel tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Öte yandan 18 yaşında ehliyet alanlar 90 yaşında kadar hiçbir sağlık kontrolünden geçmeden araç kullanamaya devam etmektedir. Ayrıca araçların ciddi bir teknik muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Ehliyet alımı ülkemizde çok kolaydır ve iyi bir eğitim verilmemektedir. Trafik eğitimi, devlet denetimsiz şoför okulları tarafından çıkarılan kitaplarla yapılmaktadır. Tüm bu aksaklıklar birleşince bu kadar küçük bir ülkede ölümü kaza oranlarının yüksek olması kaçınılmaz hale gelmektedir.” 

YASAL DEĞİL YASA DIŞI KİTAPLA EĞİTİM 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Bakanlar Kurulu kararı ile trafik eğitimi için kullanılması gereken kitabın, “Karayolları Kitabı” olduğunu ifade ederek, 10 yıl önce basılan ve yasal olarak kullanılması öngörülen kitabın eğitimlerde kullanılmadığını söyledi. Avcı, yasal kitapta ehliyet eğitimlerinin olması gerektiği gibi ve daha iyi olduğunu, yazılı sınav öngördüğünü ancak kolay ehliyet vermeye alışan şoför okullarının bu kitabı kullanmadığını, eskiden ehliyet alımlarının bağlı olduğu Maliye Bakanlığı şimdi ise ehliyetlerden sorumlu olan Ulaştırma Bakanlığı’nın ise buna göz yumduğunu dile getirdi. Avcı, ombudsmanın kitabın kullanılması gerektiğin konusundan görüşü olduğunu, bu yazıya rağmen yine daha yasal kitabın kullanılmadığını ifade ederek, “Birileri bize bunu açıklasın” dedi. 

YOLLAR İÇİN YETERLİ BÜTÇE YOK 

Avcı, yolların bakımsızlığının sürekli gündeme geldiğini ancak bir gerçeğin göz ardı edildiğini belirterek, Karayolları Dairesi’ne yeterince bütçe verilmediğini ifade etti. Avcı, bu nedenle Karayolları Dairesi’nin yetersiz kaldığını dile getirerek, “Milyonlarca lira vergi veriyoruz. Bu paralar neden yollar için kullanılmıyor” diye sordu. Şubat ayında meydana gelen iki trafik kazasında ölen iki kişinin arka koltukta yolcu olarak bulunanlar olduğunu ifade eden Avcı, özellikle hayat kurtaran bir etkiye sahip olan emniyet kemerinin kullanılması konusunda denetimin artırılması gerektiğini, sürücü ve yolcuların bu noktaya dikkat etmesi gerektiğini söyledi. 

TÜZÜKLER BEKLETİLİYOR 

Geçen yıl Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Avrupa Birliği trafik tüzükleri hazırlandığını kaydeden Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği Tüzükleri; Şoför Okulları Düzenleme Tüzüğü, Ehliyet Sınavı Düzenleme Tüzüğü, Müfettişlerin Standartlarını Belirleyen Tüzük ve Sürücülerde Sağlık Muayenesi Tüzüğü geçen yıl hazırlanarak mevzuat dairesine gönderildi. Ancak bir yıldan beridir sonuçlandırılmadı. Eğer bu tüzükler hayata geçerse ehliyet okullarında daha disiplinli eğitim verilecek. Müfettişlerin standartları belirlenecek, yazılı sınav olacak, yazılı sınavı geçenler sürüş eğitimlerine başlayacak, normal araç kullananlar 10 yılda bir kamyon, otobüs gibi araçlar kullananlar ise 5 yılda bir sağlık eğitiminden geçecek.” 

GÖZDEN KAÇIRILAN NOKTA 

Avcı, yollarda denetimlerin sıklaştırılması, alkol testi yanında uyuşturucu testi de yapılması gerektiğini ifade etti. Avcı, “Neredeyse her gün bir genç uyuşturucu suçundan dolayı tutuklanıyor. Ülkemizde uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığı ortadadır. Bu nedenle uyuşturucu testi de yapılmalıdır. Siber Siber’in başbakanlık yaptığı dönemde bu noktaya dikkat çekmiş görüşlerimi belirtmiştim. Bunun üzerine Sağlık Bakanlı alkol testi cihazları aldı. Ancak hükümet değişince bu da birçok şey gibi rafa kalktı. Bir bakıyorsunuz sürücüde alkol sıfır ancak hareketleri normal değil. Bu tur vakalarla son zamanlarda çok karşılaşılıyor. Bana göre bu konuda acil önlem alınmalı ve uyuşturucu testi için yasal çalışma yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. Avcı, uyuşturucu testinin Türkiye’de ve Avrupa ülkelerinde yapıldığını ifade ederek, alkol testine tükürükle dahi bakılabildiğini sözlerine ekledi.