2011 yılının Mayısa ayında Kuala Lumpur Havaalanı'nda üstlerinde büyük miktarda uyuşturucu ile yakalandığı bildirilen iki Kıbrıslı Türk Malezya'da yargılandı. Muhammet Ali Sığdeniz (Muhammet Osman) ve Mehmet Tosun (Mehmet Ucaner Oktay) isimli Kıbrıslı Türkler idam cezasına çarptırıldı.

Malezya Mahkemesi Kıbrıslı Türklere idam cezası verdi. Sözkonusu kişiler 2011 yılından beridir Malezya'da tutuklu olarak yargılanıyordu. Mahkeme bugün bir karara vararak kişilere idam cezası kesti.

“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olduğunu belirtilen iki Kıbrıslı Türk’ün 5 Kasım 2011'de Dubai’den Malezya’ya gittikleri ve ülkeye giriş yaptıkları sırada valizlerinde bulunan metamfetamin türü uyuşturucunun fark edilmesiyle, tutuklandıkları biliniyordu. İki Kıbrıslı Türk’ün ailelerinin de Güney Kıbrıs’ta yaşadığı edinilen bilgiler arasında.

Malezya'da uyuşturu ticareti yapmak ağır suç kapsamında yer almakta.

HABER RUM BASININDA DA YER BULDU

Fileleftheros ve diğer gazeteler, “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olan ve Larnaka’da ikamet eden Muhammet Osman ve Mehmet Oktay isimli iki Kıbrıslı Türk’ün 2011 yılında Malezya’ya girişlerinde uyuşturucu madde bulundurmaktan tutuklandıklarını hatırlatarak, çıkarıldıkları mahkemede idama mahkum edildikleri bilgisinin Rum makamlara ulaştığını yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iki Kıbrıslı Türk’ün tutuklandıkları günden itibaren tüm masraflarının karşılandığını ve konunun diplomatik yollarla Malezya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nın gündemine de getirildiğini duyurduğunu yazdı.

Habere göre açıklamada, Yeni Delhi’deki Rum Yüksek Komiseri’nin altı kez Malezya’ya giderek Kıbrıslı Türklerle ve Malezya makamlarıyla temaslarda bulunduğu ve mahkumlara ekonomik yardım da yapıldığı iddia edilirken, mahkeme kararının temyize götürüleceği ve AB’nin Malezya’daki temsilciliği aracılığıyla girişim başlatılma ihtimalinin ele alındığı vurgulandı.