İşçi sınıfın uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı yarın kutlanıyor.

Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinden bazı sendika ve örgütler, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yarın saat 19.00’da Lefkoşa’da ara bölgedeki Taksim Sahası’nda iki toplumlu etkinlik düzenliyor.

Kıbrıslı Türk örgütler, 1 Mayıs Cuma günü saat 17.00’de Kuğulu Park’ta toplanarak, saat 19:00’da Taksim sahasında olacak şekilde kortejler halinde hareket edecek. Örgütler, Kuğulu Park’tan Sarayönü’ne, oradan da Ledra Palace’a doğru yürüyecek.

Taksim Sahası’ndaki 1 Mayıs etkinliğinde, DEV-İŞ ve PEO yetkililerinin konuşmalarının ardından, İki Toplumlu Koro sahne alacak.

İşçi ve emekçilerin birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü “1 Mayıs İşçi Bayramı” Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) tarafından da mitingle kutlanacak.

Sendikaların yarın saat 09.00’da Kamu-İş önünde toplanmasının ardından yürüyüşe geçilecek ve Şht. Ecvet Yusuf Caddesi’nden ve eski Peyak mağazaları önünden geçilerek Cemal Gürsel Caddesi’ne (Girne Kapısı) ulaşılacak.

Girne Kapısı’nda saat 10.00’da başlayacak 1 Mayıs kutlamasında 1 Mayıs’ın anlamını, çalışma hayatındaki sorunlar ve çalışanların taleplerini içeren konuşmalar yapılacak. Etkinlikte Beyarmudu Belediyesi halk dansları ekibi gösteri sunacak.

MESAJLAR…

Basın-Sen Başkanı Canan Onurer, insanın insanı sömürüsüne dur demek için, 159 yıl önce yakılmış ve hâlâ yanmakta olan ateşi, daha da büyütmek için 1 Mayıs’ta meydanlarda olacaklarını kaydetti.

Onurer yayımladığı 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajında, basın emekçilerinin de muzdarip olduğu uzun süreli çalışma saatlerinin, bugün birçok alanda varlığını halen koruduğunu ifade etti.

Onurer, yüz yılı aşkın bir süre önce, büyük bedeller ödenerek kazanılan hakların yasalar tarafından da garanti altına alınmasına karşın, emekçilere teslim edilmesi noktasında yaşanan tutuculuğun, bir yandan bir hukuk devleti olarak gelinen noktayı, öte yandan örgütlülük anlamında ulaşılan düzeyi gösterdiğini kaydetti.

Bireysel ve/veya grupsal çıkarlar noktasından hareketle verilecek bir mücadelenin tek başına yeterli olmadığını kaydeden Onurer, insanın sömürüsünü mümkün kılan sisteme karşı da bir mücadele verilmesinin kaçınılmaz olduğunu, sömürüsüz bir dünyanın mümkün olduğunu belirtti.

Tüm emekçilerin 1 Mayısı'nı kutlayan Onurer, tüm Basın-Sen üyesi çalışanları yarın saat 17.00'de Kuğulu Park'ta bir araya gelip mücadeleye sahip çıkma çağrısında da bulundu.

YELTEKİN: “EMEK ÖRGÜTLERİNİN MÜCADELESİ HER ZAMAN SÜRECEK”

Kıbrıs Türk Ofis Banka Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası (BASS), dünyada ve Kıbrıs’ta emeğin sömürüldüğü, çocuk işçilerin çalıştırıldığı, kadına karşı ayrımcılık yapıldığı, kaçak işçilerin çalıştırıldığı bir ortam yaratılmak istense de emek örgütlerinin mücadelesinin her zaman süreceğini bildirdi.

Sendika Genel Sekreteri Ali Yeltekin, bugün ülkede iş barışı ve sosyal barışın yok olmak üzere olduğunu savunarak, özel sektörde güvencesiz, yasal mevzuattan yararlanmayan binlerce çalışanın, sefalet ücreti alan binlerce sigorta emeklisinin, sigorta emeklileri ve özel sektör çalışanlarının bulunduğunu kaydetti.

Yeltekin bunların yanında ödediği gayrı yasal sağlık bedelleri, işverenlerin primlerini yatırmadığı yüzlerce çalışan ve/veya işini kaybedenler, birçok güvenlik yatırımları eksik belediye çalışanı, sağlık harcamalarından yararlanmayan, emekli olamayan, kazançları üzerinden primleri eksik yatan birçok çalışanın olduğunu ve ülkede sosyal güvenlik sisteminin “batma noktasına geldiğini” ifade etti.

Buna karşın milletvekillerinin ayrıcalıkları bulunduğunu belirten ve bunları eleştiren Yeltekin, iktidarın da halkın malı olan kurumları da “özelleştirme” adı altında bedava sattığını savundu.

Yeltekin “1 Mayıs’ı kutluyoruz başımız dik, anlımız açık. Kısaca emeği ile ekmeğini kazananların önünde saygı ile eğiliyor 1 Mayıs tüm emekçilere kutlu olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.