Hekimler, kafa travması geçiren, dalağında, karaciğerinde ciddi yaralanmalar olan, omuriliğinde, leğen kemiklerinde, dirseğinde, yüzünde kırık bulunan yaralılar olduğunu açıkladı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısında Değirmenlik - Girne dağ yolunda bu sabah meydana gelen kazada yaralanan 7 kişinin sağlık durumuyla ilgili bilgi verildi.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı basın toplantısında yararlılarla ve süreçle ilgili açıklama yaptı, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Sucuoğlu, Berova ve Dizdarlı, hekimlerin ve sağlık ekiplerinin yaralıları hayatta tutmak için verdiği çabaya işaret ederek, herkese teşekkür etti.

Basın toplantısındaki konuşmalarda vatandaşların kan bağışı için hastanelere akın ettiği, bunun da ciddi bir duyarlılık örneği olduğu vurgulandı.

HAYATINI KAYBEDEN ÖĞRENCİLER BTMK VE BEAL’DEN

Bugünkü kazada hayatını kaybedenlerden 16 yaşındaki Sude Demirkıran’ın Bayraktar Türk Maarif Koleji öğrencisi, 17 yaşındaki İlayda Yeliz Öztürk’ün Bülent Ecevit Anadolu Lisesi (BEAL) öğrencisi olduğunu açıkladı. Kazada, 57 yaşındaki servis şoförü Denktaş Mutluel de hayatını kaybetti.

YARALILARIN DURUMU...YOĞUN BAKIMDAKİ İKİ KİŞİ UYUTULUYOR

Basın toplantısında Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimliği yetkililerinin yanı sıra servislerden hekimler de hazır bulundu. Her doktor, servisinde tedavi gören yaralılarla ilgili detaylı bilgi verdi.

Hekimlerin verdiği bilgilere göre, kafa travması geçiren, karaciğer ve dalak yaralanması olan Türk Maarif Koleji öğrencisi 15 yaşındaki Doğukan Hüryaşar ameliyat edildi. Ameliyattan sonra yoğun bakıma alınan ve şu an uyutulan Doğukan’ın hayati tehlikesi var.

Minibüs şoförünün eşi olan 53 yaşındaki Ferah Mutluel (K-53) ciddi karaciğer yaralanması nedeniyle ameliyata alındı. Mutluel de yoğun bakımda uyutuluyor. Hastalar için açıklanan kritik zaman 48- 72 saat.

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Havva Kaymakamtorunları’nın beyin dokusunda ezilme oldu. Leğen kemiğinde de kırık olan Havva’nın bilincinin açık olduğu, konuşulanları anladığı, yakın takip için yoğun bakımda tutulduğu açıklandı.

Yaralıya cerrahi müdahale gerekip gerekmediği kontrol tomografisinde belirlenecek.

SERVİSLERDE TEDAVİ GÖRENLERİN DURUMU...SUDE’NİN OMURUNDA KIRIK VAR..

Sedat Semavi Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi 18 yaşındaki Abdullah Korkmaz’ın sağ göz çevresindeki kırık, ayak bileklerinde kesik olduğu, plastik cerrahi servisinde tedavi gördüğü açıklandı.

Beyin cerrahisi servisinde bulunan 20 Temmuz Fen Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki Sude Dermay’ın omurunda kırık var. Sude, kırık alanın “pasifize” edilmesi, felcin önlenmesi için cerrahi müdahale geçirecek.

Açıklamaya göre, 20 Temmuz Fen Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki Senem Töre, kafa travması geçirdi. Bilinci açık olan hastanın takibi beyin cerrahisi servisinde sürüyor.

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Kamil Meşeli’nin sağ leğen kemiğinde ve sağ dirseğinde parçalı kırıklar var. Kamil, hem bacağı hem dirseği için cerrahi operasyon geçirecek.

Öte yandan, diğer yaralıların el ve ayak bileği çevresinde kırıkları olduğu, onların alçıyla takip edileceği açıklandı.

SUCUOĞLU: “SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ…YARALILARIN DURUMUNU BAKANLIĞIN İNTERNET ADRESLERİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, basın toplantısındaki konuşmasına, “Üzücü bir gün yaşıyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz” diyerek başladı.

Kazanın nasıl olduğunu anlatan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, yaralıların sağlık durumuyla ilgili bilgilerin Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesi www.saglikbakanligi.com  adresinden veya KKTC Sağlık Bakanlığı’nın Facebook ya da Twitter  adreslerinden öğrenilebileceğini belirtti, bilgi kirliliği yaşanmamasına dikkat edilmesini istedi.

Sağlık Bakanı, 112 acil servisin kaza nedeniyle bu sabah saat 07.14’te arandığını, en yakın noktadaki ambulansın 07.15’te Ercan’dan hareket ettiğini söyledi.

Sucuoğlu, saat 07.20’de 2 ambulansın Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden harekete geçtiğini, 07.33’te Girne Akçiçek Hastanesi’nden ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden birer ambulans olmak üzere olay yerine toplam 4 ambulansın gittiğini belirtti.

Kazada 3 kişinin olay yerinde yaşamını yitirdiğini belirten Sucuoğlu, yararlıların tümünün 7.40 ile 8.00 arasında hastaneye ulaştırıldığını; ortopedist, cerrah, beyin cerrahı ve anestezistlerden oluşturulan 3 ekibin hemşirelerle birlikte hastalara müdahale ettiğini kaydetti.

Sucuoğlu, durumu kritik alan 2 hastanın art arda ameliyata alındığını belirtti.

Kazanın duyulmasının ardından, çok kısa bir sürede vatandaşların kan vermek için hastaneye akın ettiğini, kısa zamanda 72 ünite kan verildiğini aktaran Sucuoğlu, acil kan ihtiyacının bulunmadığını vurguladı.

Faiz Sucuoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın arayarak ihtiyaçları sorduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün da arayarak ambulans uçak temin edilebileceğini söylediğini aktardı.

Buna gerek olmadığını, tüm hastaların Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tedavi edildiğini kaydeden Sucuoğlu, özel hastanelerden ve diğer hastanelerden de yardım için telefonlar aldıklarını söyledi.

BAKAN BEROVA, ÖĞRENCİLERİN KİM OLDUĞUNU, HANGİ OKULLARDA ÖĞRENİM GÖRDÜKLERİNİ AÇIKLADI

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ise basın toplantısında, Lefkoşa ile Karağaç arasında öğrenci taşıyan okul servisinde hayatını kaybeden ve yaralanan öğrencilerle ilgili bilgi verdi.

Berova, yoğun bakımda olan Doğukan Hüryaşar’ın Türk Maarif Koleji öğrencisi, beyin dokusunda ezilme olan Havva Kaymakamtorunları’nın Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencisi olduğunu söyledi.

Özdemir Berova, plastik, beyin cerrahisi ve ortopedi servislerinde müşahede altında alınan öğrencilerle ilgili de bilgi vererek Abdullah Korkmaz’ın Sedat Semavi Endüstri Meslek Lisesi, Sude Dermay  ile Senem Töre’nin 20 Temmuz Fen Lisesi, Kamil Meşeli’nin Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencisi olduğunu dile getirdi.

Berova, hayatını kaybeden öğrencilerden Sude Demirkıran’ın Bayraktar Türk Maarif Koleji, İlayda Yeliz Öztürk’ün Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencisi olduğunu açıkladı. Berova, servis şoförü Denktaş Mutluel’in de kazada yaşamını yitirdiğini belirtti.

DİZDARLI: “BU GÜN ÇOK MUTSUZ BİR GÜNDÜ AMA İNSANLAR NASIL BİR DAYANIŞMA İÇİNDE OLDUĞUNU GÖRDÜK... GURUR DUYDUM”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı ise açıklamasında bugün hastanede olağanüstü bir gün yaşandığını kaydederek, ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Başta Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) hastanesi ile Kolan Hastanesi olmak üzere özel hastanelerden  telefonlar aldıklarını; bunun, zor anlarda kendilerini motive ettiğini söyleyen Dizdarlı, Güvenlik ekiplerinin hastane önünde infial içinde olan insanları kontrol altına aldığını, bunun da hekimlerin işlerini kolaylaştırdığını kaydetti.

Dizdarlı, “Trafik kazaları biz hekimleri bazen mesleğinden soğutur. Ben bu ülkenin vatandaşı olarak insanların daha dikkatli araç kullanmasını, alt yapıya daha fazla dikkat edilmesini istiyorum. Bu gün çok mutsuz bir gündü ama bu ülkenin vatandaşı olduğum için gurur duydum. İnsanların nasıl bir dayanışma içinde olduğunu, yalnız olmadığımızı gördük” dedi.