Ceren ÖZBİL

KKTC’de İnsan Doku ve Organ Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından ilk organ nakli ameliyatı Ağustos ayında yapıldı. İkinci organ nakli ameliyatı ise önümüzdeki hafta içinde gerçekleşecek.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji Servisi Klinik Şefi Dr. Deren Oygar’dan alınan bilgiye göre canlından yapılan organ nakilleri için gerekli tüm hazırlıklar aylar öncesinden tamamlandı ve nakil ameliyatları yapılmaya başladı. Ancak kadavradan yapılacak organ nakli ameliyatlarına henüz başlanamadı.

Oygar: Böbrek nakilleri için özel odaya ihtiyaç yok

Oygar, böbrek nakli ameliyatlarının ardından hastaların yatırılacağı özel odalara ihtiyaç olmadığını odanın temiz ve steril olmasının yeterli olacağını belirtti. Özel odaların kalp ve karaciğer nakilleri için gerekli olduğunu söyleyen Oygar, bunun içinde gerekli hazırlıkların devam ettiğinin altını çizdi. Oygar ayrıca organ nakli ameliyatlarının yapılması için gerekli yasa ve tüzüğün hazır olduğunu belirtti ve bu tüzük ve yasa hazırlanırken Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde hazırlanıp, AB yetkilileri ile birlikte çalışıldığını hatırlattı.

“Henüz kadavradan organ nakillerine başlanmadı”

Canlından yapılan organ nakil ameliyatlarının yapılmaya başlandığını kaydeden Oygar, kadavradan yapılacak nakillerin ise henüz otomasyon sistemi oluşturulamaması nedeniyle başlamadığını anlattı. Oygar şu ifadeleri kullandı:

Kadavradan nakillerin gerçekleşmesi için otomasyon sistemi gerekiyor. Elle hesaplanması çok zordur. Otomasyon sistemi ile herhangi bir haksızlık olmaz, sıralama bilgisayar sisteminde belirlenir.  Otomasyon sisteminin henüz tamamlanamaması nedeniyle bu bağışlarda kabul edilmiyor. Ancak otomasyon sistemi kurulması için gerekli girişimler başlatıldı. 

“Türkiye Sağlık Bakanlığı ile görüştük”

Otomasyon sistemine geçilmesi için Türkiye’deki Sağlık bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yapıldığını ifade eden Oygar, bugün de Sağlık Bakanlığı’nda ilgili kişilerin bir araya gelerek konuyu değerlendireceğini açıkladı. Oygar, kadavradan nakiller yapılması için hasta listesi hazırlanarak yapılması gerektiğinin önemine değindi. 

“2 yıllık sözleşme var”

Canlıdan yapılacak organ nakli ameliyatları için Hacettepe Hastanesi ile yapılan 2 yıllık sözleşme olduğunu hatırlatan Oygar, bunun nedeninin ise organ nakli ameliyatlarının ülkede yeni olarak yapılmaya başlanması olduğunu kaydetti. Bir sistem oturtmak için şu anda organ nakli ameliyatlarının
Hacettepe Hastanesi’nden gelen ekiplerle birlikte yapıldığını ifade eden Oygar, “İki yıl boyunca bu ameliyatlar Hacettepe Hastanesi’nden gelecek ekiplerle yapılacak” dedi.

“180 hemodiyaliz hastası var”

Şu anda böbrek nakli bekleyen 180 hemodiyaliz hastası olduğunu söyleyen Oygar, canlı vericileri olması durumunda bu ameliyatların yapıldığını anlattı. Oygar bu ameliyatların yapılması için ise aranan şartlarının alıcı ve verici arasında en az 4. Derece akrabalık bağı olması ya da akraba değillerse etik komiteden onay alması olduğunu kaydetti. Deren Oygar bu komite içersinde kendisinin de yer aldığına işaret ederek, tıbbi açından alıcının ve vericinin durumunu değerlendirdiklerini söyledi.