Bertuğ Topal

Ercan Havalimanı’nda bulunan ve İstanbul hava Yolları’na ait uçak bakım onarım hangarı için önceleri alınan ara emri Alt Mahkeme tarafından iptal edilmiş ve T&T Airport’un havaalanı pisti yapımı için çalışmaları başlatmasının önündeki engel kaldırılmıştı.

Ancak İstanbul Hava Yolları’nın 2015 yılında konuyu Yüksek Mahkeme’ye götürerek istinaf talebinde bulunmasıyla süreç yeni bir ivme kazanmıştı. Yüksek Mahkeme 19 Temmuz 2016 tarihinde açıkladığı karar ile Türk Hava Yolları’nın açtığı istinaf davasını kabul ederek davanın görüşülmesinin bitimine kadar ara emrinin devam etmesi kararını üretti.

Ercan Havalimanı’nda Yüksek Mahkeme’nin vermiş olduğu bu kararın ardından Ercan Havalimanı topraklarında yer alan İstanbul Hava Yolları’nın kirasında bulunan arazide inşaat yine duracak

1 avukat, 2 şirket

Maliye Bakanlığı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na karşı istinaf davası açan İstanbul Hava Yolları’nın avukatlığını bu davada avukat Serhan Çınar üstlenmiş durumda.

Bilindiği üzere Ercan Havalimanı’nın işletmesini alan T&T Airport Şirketi’nin avukatlığını da Serhan Çınar yapıyor.

İstanbul Hava Yolları’nın alt mahkemenin ara emri konusunda verdiği iptal etmesinin ardından İstanbul Hava Yolları konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. İstanbul Hava Yolları, Maliye Bakanlığı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na istinaf davası açarak yeniden bir ara emri alma noktasına geldi.

Alt mahkeme emri bozmuştu

İlk olarak ara emri kararı alt mahkemede görüşüldü. Alt mahkeme kararında İstanbul Hava Yolları’nın geriye dönüşü olmayan zarar ziyana uğrama noktasında olmaması nedeniyle ara emri kararını kaldırdı. Alt mahkemenin ara emri kararını kaldırmasının ardından Ercan Havalimanı’nda pist yapımına başlandığı biliniyor.

Alt mahkemenin geçici ara emri iptali kararı iptal edildi

Yüksek Mahkeme, İstanbul Hava Yolları’nın açtığı istinaf davasında her iki tarafı da dinleyerek bir karara ulaştı. Yüksek Mahkeme kararında İstanbul Hava Yolları’nın istinaf talebini kabul ederek alt mahkemenin geçici ara emri kararınıyürürlükten kaldırdı.

Geçici ara emri kararı kesinleştirildi

Yüksek Mahkeme’nin kararına göre geçici ara emri kararı da kesinleştirildi. Buna göre açıklanan karar şöyle: a) Davanın görüşülüp neticelendirilmesine değin, Ercan Havalimanı hudutları dahilinde bulunan Pafta/Harita XXII/60.B.1 Parsel K1501’de kain 4 dönüm 480 ayak kare yüzölçümündeki araziye davalıların ve/veya adlarına hareket eden kişilerin herhangi bir müdahalede bulunmalarının ve veya girmelerinin men edilemesi. b) Davacı/müstedaalehlerin uğraması muhtemel zarar-ziyanını karşılamak üzere direktörlerinden birinin şirket adına ve şahsen 1,500,000 TL’lik kefalet senedi imzalamasına; c) İstida masraflarının Müstedaaleyhler tarafından ödenmesine emir verilir.

Arazi içerisindeki inşaat yine duracak

Yüksek Mahkeme’nin ara emrinin iptal kararını iptal ederek yeniden bir ara emri kararı alması ile Ercan Havalimanı içerisindeki İstanbul Hava Yolları kirasında bulunan arazide inşaat ve çalışmalar yine duracak. Hal böyleyken yeni havalimanının bitirilmesi daha da gecikecek.