Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), hükümetin koşullu verdiği 40 vatandaşlığı daha, yasadışı olduğu iddiasıyla yargıya taşıdı.

Daha önceki başvurusuyla 18 kişinin koşullu vatandaşlık almasının iptalini sağlayan CTP, dün de 40 yeni vatandaşlığın daha koşullu verildiğini tespit ederek Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) başvurduğunu duyurdu.

CTP’den verilen bilgiye göre Genel Başkan Mehmet Ali Talat, dün sabah koşullu vatandaşlıkların iptali için yeniden mahkemeye gittiklerini, hükümetin ısrarla yasadışı icraatlarına devam ettiğini savundu.

Hükümetin yasaya aykırı uygulamalarına artık bir son vermesi gerektiğini kaydeden Talat, aksi takdirde mahkemeye başvurmaya devam edeceklerini belirtti.

“Hükümet yasalara uymuyor”

Hukukun üstünlüğünün olduğu bir ülkede yaşamak istediklerinin altını çizen CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, “Ülkeyi babasının malı gibi yöneten bu azınlık hükümetine artık tahammülümüz kalmadı. Sadece bizim değil Kıbrıs Türk halkının da kalmadı” ifadelerini kullandı.

UBP-DP hükümetinin gün aşırı yasalara aykırı kararlarının ortaya çıktığını iddia eden Talat, hükümetin duyarlılık göstermesi halinde ülke olarak daha iyi bir yere gidilebileceğini söyledi.

“Hükümetin kendi siyasi görüşüne göre kararlar alabileceğini ve CTP’nin de buna itiraz hakkının olduğunu” ifade eden Talat, yapılan uygulamaların yasalara tamamen aykırı olduğunu iddia etti.

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin 26 Şubat 2015’te yayımladığı haberde, CTP Hükümetinin Bakanlar Kurulu’nda PKK’lıların vatandaşlığa alındığı belgeleriyle sunulmuştu.

Bakanlar Kurulu’ndan şok karar!

KKTC Bakanlar Kurulu geçtiğimiz günlerde şok bir karara imza attı. 1978 yılında KKTC vatandaşı olan, ancak “PKK faaliyetleri içerisinde aktif rol oynadıkları ve bölgede, lider konumunda şahıslar oldukları” gerekçesiyle 19.11.2001 tarihinde UBP-DP Hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla KKTC vatandaşlığından çıkarılan iki kişiye, 11 Şubat 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıkları iade edildi. 

Bakanlar Kurulu’nun 11.02. 2015 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, dönemin  Bakanlar Kurulu’nun 2001 yılında aldığı “yurttaşlıktan çıkarılma” kararının birinci maddesinin yürürlükten kaldırılmasına karar verdi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenler ışığında, TC uyruklu 1956 doğumlu… ile 1954 doğumlu…..’in KKTC yurttaşlığından çıkarılmalarını öngören E-1812-2001 sayı ve 19.11.2001 tarihli Bakanlar Kurulu kararının 1. Maddesinin 11.2.2015 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmasına karar verdi.”

PKK içinde aktif rol aldıkları ve lider pozisyonunda oldukları yazıyor…

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanmaması kaydıyla 19.11.2001 tarihinde aldığı kararda, vatandaşlıktan çıkarılan iki kişinin PKK faaliyetleri içinde aktif rol aldıkları ve KKTC’nin güvenliği için sınır dışı edilmeleri gerektiği kaydedilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti:

1956 Muş Vilayeti, … İlçesi, …Köyü doğumlu olan ve 27.11.1978 tarihinde KKTC yurttaşlığına kabul edilen…… ile 1954 Muş Vilayeti,…. İlçesi, ….. Köyü doğumlu olan ve 14.12.1978 tarihinde KKTC yurttaşlığına kabul edilen…….’nin, PKK faaliyetleri içerisinde aktif rol oynadıkları ve bölgede komite içinde yer alan, lider konumunda şahıslar oldukları için, KKTC’nin güvenliği açısından 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası’nın 18. Maddesine uygun olarak, eş ve 18 yaşından küçük çocukları ile birlikte KKTC yurttaşlığından çıkarılarak, aileleri ile birlikte (eş ve 18 yaşından küçük çocukları dâhil) sınır dışı edilerek, TC Emniyet makamlarına teslim edilmeleri.

Sürekli olarak GKRY’ne yasal olmayan yollardan gidip gelen ve halen KKTC yurttaşı olmayan ………’ün de ailesi ile birlikte sınır dışı edilerek TC Emniyet makamlarına teslim edilmeleri…”

vatandaslik-(1).jpg

vatandaslik-(2).jpg