Meteoroloji Dairesi, “23 Mart Dünya Meteoroloji Günü” dolayısıyla bugün Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı konferans salonunda “İklim Çalışmaları İçin İklim Bilgisi” konulu panel düzenledi.

Panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Panelde ilk konuşmayı yapan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeleri ve toplumları ilgilendiren bir olay olduğunu kaydetti.

Buran, dünyada değişen atmosfer şartlarının, insanoğlunu günlük hava durumundan çok, gelecekte nelerin olabileceği konusunda araştırma yapmaya zorladığını belirtti.

Çevre Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Bülent Arkın da iklim ile ilgili çalışmalarda en temel unsurun meteorolojik gözlemler olduğunu vurgulayarak, dairenin bu alanda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Konuşmasında küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeleri, toplumları ilgilendiren bir konu olduğuna da vurgu yapan Arkın, iklim değişikliklerinin insan kaynaklı olduğunun görüldüğünü, tedbir alınmazsa bunu bedelinin ağır olacağını ifade etti.

Arkın, “ İklim değişikliğini anlama ve tedbirler alma noktasında harekete geçmezsek bedeli ağır olacaktır. Birçok kanıt, iklimin, insan kaynaklı faaliyetlerden dolayı değiştiğini işaret etmektedir. Bunlar kara ve okyanus yüzey sıcaklıklarındaki ortalama sıcaklık artışı, eriyen buzullar, deniz seviyelerinde yükselme sıcak, soğuk hava dalgaları ve şiddetli meteorolojik olayların sıklığındaki artış gibi birçok kanıta dayandırılmaktadır. Özellikle atmosfere yayılan sera gazı salınımındaki artış yaşananların en büyük sebebidir” ifadesine bulundu.

Kıbrıs Türk Meteoroloji Derneği Başkanı Enver Doygunel de meteorolojinin önemini vurgulayarak, Dünya Meteoroloji Gününü kutladı.

Panelde, birinci sınıf hava tahmincisi Aylin Dimililer, "2014 Yılı İklim Değerlendirmesi", Kıdemli Hava Tahmincisi Nilşan Kortaş " Küresel Isınma ve Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler", Birinci Sınıf Hava Tahmincisi Mehmet Varoğlu, " Atmosferik Sirkülasyon ve Bölgemizi Etkileyen Hava Kütleleri İle Kuzey Afrika Üzerinden Taşınan Toz Zerreciklerinin Akdeniz İklimi Üzerindeki Etkisi” konularında sunum yaptı.