İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye ile vize serbestliğine ilişkin Birinci Değerlenme Raporuna ilişkin, "Komisyon, değerlendirmesinde Türkiye'ye AB ile uyumlu, parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verileri içeren ve yüksek güvenlik düzeyine sahip pasaportların kullanılması tavsiyesinde bulunuyor" açıklamasını yaptı.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, İKV'nin, Türk vatandaşları için vize serbestliği diyaloğuna ilişkin birinci değerlendirme raporunu olumlu, yapıcı ve teşvik edici karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, "Raporla beraber 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonrasında resmiyet kazanan Türk vatandaşları için vize serbestliği diyaloğunda kritik ilk dönemeç alınmış oldu. Komisyon 72 ayrı kriterde, Aralık 2013 tarihinde başlatılan diyalog sürecinden bugüne, Türkiye tarafından söz konusu teknik kriterlerin karşılanması yönünde atılan adımlar değerlendirilirken, kriterlere uyumun artırılmasına yönelik, hedef odaklı politika önerilerinde bulunuluyor" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin toplam 72 kriterden 22 kriteri karşılamış veya karşılamaya yakın olduğu aktarılan açıklamada, 40 kriterin bir bölümünün karşılandığı, 10 kriterin ise karşılanmadığı belirtildi. Açıklamada, "Bu çerçeveden bakıldığında 72 kriterden 62'sinde Türkiye yol haritası kriterleri ile belli seviyelerde uyumu yakalamıştır" denildi.

Yol haritasının Belge Güvenliği başlıklı 1. bloğunda, Türk vatandaşları tarafından kullanılan pasaportların AB standartlarıyla uyumlu olmadığı değerlendirmesi yer alırken, Türkiye'ye AB ile uyumlu, parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verileri içeren ve yüksek güvenlik düzeyine sahip pasaportların kullanılması tavsiyesine yer verildi.

"GKRY İFADESİ "KIBRIS CUMHURİYETİ" OLARAK DEĞİŞSİN"

Yol haritasının Göç Yönetimi başlıklı 2. bloğunda ise Komisyon, AB üye ülke vatandaşlarına yönelik Türkiye tarafından uygulanan vize uygulamasına son verilmesini, bu çerçevede başta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olmak üzere, kimi AB üye ülke vatandaşlarına yönelik ayrımcı uygulamaların kaldırılmasını talep ediyor. Bu çerçevede Komisyon, E-vize kapsamında resmi internet sitesinde GKRY olarak kullanılan ifadenin "Kıbrıs Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini talep ediyor.

Vize yol haritasında belirtilen kriterlere ek olarak Avrupa Komisyonu, göç ve vizeye ilişkin yayımladığı güncel istatistiklerle, Türkiye'deki mevcut durumu ortaya koyuyor. Bu çerçevede neredeyse tüm temel istatistiki göstergelerde Türkiye'nin olumlu bir tablo çizdiği ortaya çıkıyor. Komisyon sadece, geri kabul kapsamında Yunanistan tarafından Türkiye'ye iade edilmesi talep edilen yasadışı göçmenlerin Türkiye tarafından ret oranının halen yüksek seviyelerde olduğu uyarısında bulunuyor.