Emir Ertorun

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikasını (KTOEÖS) ziyaret ederek, Kıbrıs sorunu başta olmak üzere ülke ve eğitimdeki sıkıntıları görüştü.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya Kıbrıs müzakere sürecinde destek belirterek, Kıbrıs'ta bulunacak adil bir anlaşmanın Kıbrıs Türk halkının geleceğine yapılacak en büyük katkı olacağına vurgu yaptı.

KTOEÖS Toplantı Salonunda yer alan görüşmede, TDP ile KTOEÖS yetkilileri de hazır bulundu.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ziyarette yaptığı konuşmada, TDP olarak Kıbrıs sorununun bir an önce kalıcı çözüme kavuşturulması için çaba harcarken sivil toplum örgütlerine de ziyaretler gerçekleştirerek, Kıbrıs sorunu başta olmak üzere ülkedeki sorunları ve eğitimdeki sorunları konuşmak, çözüm fikirlerini iletmek ve birlikte neler yapabileceklerini görüşmek amacı taşıdıklarını söyledi.

Eğitimde çok ciddi sıkıntılar bulunduğunu, dün Karpaz okullarını ziyaret ettiklerini ve sıkıntıları yerinde izlediklerini belirten Özyiğit, eğitimdeki sorunların, eğitimde devlet politikası olmadığından dolayı yaşandığını kaydetti.

Eğitim şuraları yapıldığını, eğitimdeki sıkıntıların çözümlerinin ortaya çıkarıldığını ancak şura sonuçlarının uygulama bulmadığını ve tozlu raflara kaldırıldığını ifade eden Özyiğit, eğitimde mart ve nisan aylarının sorunların tespiti için önemli olduğunu, bu aylarda sorunlar tespit edilip mayıs ayına kadar ihale süreci yapılması ve tadilatlar ile tamiratların yaz aylarında yapılması gerektiğini belirtti.

Yasa gereği tayin, nakiller, görevlendirme ve terfilerin de yaz aylarında yapılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, devletin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini ancak bugün halen okullarda öğretmen eksikliklerinden tamirat tadilatlara kadar sıkıntıların sürdüğünü kaydetti.

Bunun kabul edilir olmadığını çünkü olanın çocuklara ve geleceğe olduğunu belirten Özyiğit, ayrıca "Göç Yasası"nın da halen yürürlükte olduğunu ve "bu ayıbın" ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

İlahiyat koleji sıkıntısının da sürdüğünü, bu konuda mahkeme kararları olduğunu ifade eden Özyiğit, "bu yapının ülkeyi ve insanı yeni bir şekle sokmak amacıyla kurulduğunu ve eğitimi tehdit eder bir yapı olduğunu" iddia etti.

Eğitimde meslek liseleri olduğu ancak ara eleman ihtiyacının giderilemediği, mezunların iş bulamadığı çünkü planlama ve yönlendirme olmadığına işaret eden Özyiğit, ziyaret kapsamında tüm bu konuları konuşacaklarını söyledi.

1476269326.jpg

Özyiğit, "Artık eğitim yeni bir sistemle devlet politikası haline getirilmeli... Ülkede sivil demokratik bir düzene ihtiyaç var. Biz işbirliğine hazırız" dedi.

Hükümetin aldığı birçok kararın ara emirleriyle durdurulduğunu, ancak buna rağmen hükümetin demokratik işlem yapmak yerine başka işlerle uğraştığını, Su anlaşmasından sonrası elektrik anlaşmasının da imzalandığını ancak toplumun bu anlaşma ile ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını da belirten Özyiğit, "toplum nereye gidileceğini bilmek istiyor" dedi.

Özyiğit, Kıbrıs müzakerelerinin kritik bir aşamada olduğuna da işaret ederek, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya güven ve destek belirtti ve bu sorunun çözüleceğine inandıklarını söyledi.

KTOEÖS Başkanı Gökçebel de, TDP'ye, ziyaretten dolayı teşekkür ederek, ülkede iktidar sorunu olduğunu savundu.

Gökçebel, ülkede halk iradesini yansıtmayan ve aldığı talimatları yürüten bir iktidar olduğunu iddia ederek, bu yüzden muhalefetin daha güçlü ve organize bir şekilde ses çıkarması gerektiğini, bunun halk açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs sorununun bir çözüme ulaşması için mücadeleyi yıllardır sürdürdüklerini ifade eden Gökçebel, "Kıbrıs sorunu artık Kıbrıs Türk toplumunu yok edecek, göçe zorlayan bir aşamaya geldi. Artık varoluş kavgası oldu, bu yüzden buna çok büyük önem veriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı'ya destek belirten Gökçebel, “Kıbrıs'ta kimsenin başka hiçbir şey düşünmeden ortak vatanı yaşatması gerektiğini" söyledi.

Gökçebel, ülkede sorunların çözülmesi, kamusal hizmet niteliğinin artırılması, eğitimin geliştirilmesi, halkın moral motivasyonunun yükseltilmesi, refahının geliştirilmesi gerektiğini ancak hükümetin hukuktan dönen işlerle uğraştığını, toplumda tahribatlar yarattığını, halkına acı reçeteler uyguladığını savundu.

Eğitimde de durumun bu şekilde olduğunu ifade eden Gökçebel, okullara gerekli önemin verilmediğini, hayat pahalılığının arttığı bu zor dönemde eğitime gerekli desteği vermemenin halkını düşünmemek anlamına geldiğini kaydetti.

“İlahiyat kolejine 33 milyon dolar verilirken ülke okullarına sıfır bütçenin” kabul edilemez olduğunu ifade eden Gökçebel, eğitimde her yıl tüm kadroların eksik ve bütçesiz bir eğitim yılının başladığını, binaların yıkıldığını, öğrencilerin tehlike altında olduğunu, okullarda güvenlik olmadığını, öğretmen ataması ve istihdamlarında hukuksuzluk yapıldığını savundu ve bu konuda bakanlık ve Kamu Hizmeti Komisyonunu eleştirdi.

Cumhurbaşkanını da Kamu Hizmeti Komisyonu atamaları konusunda göreve çağıran Gökçebel, bu “hukuk tanımaz” atamalara karşı mücadelenin süreceğini kaydetti.

"Göç yasasının" öğretmenler arasında eşitsizlik yarattığını ifade eden Gökçebel, bu konuda eleştirilerde bulundu ve bakanlığın sorun çözmek yerine olmayan kadroya münhal ilan etmeden atama yaptığını öne sürdü.

Gökçebel, bu tip uygulamaların diğer çalışanların "aşağılanması" anlamına geleceğini ve moral motivasyonunu bozarak eğitim verememesinin sağlandığını savundu.

"Mali kaynak yok" sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Gökçebel, eğitimdeki ve okullardaki sıkıntıları saydı, buna karşın ülkede makam arabalarına, yurtdışı gezilere ve izaz ikramlara kaynak nasıl bulunabildiğini sordu.

Gökçebel, tüm bunların ülkede insanlar arasında eşitsizlik yarattığına işaret ederek, ziyarete teşekkür etti, işbirliğine açık olduklarını, sendika olarak halk yararına çalışmaya ve hukuksuzluklar üzerine gitmeye devam edeceklerini söyledi.