POLATPAŞA SÜRPRİZ YAPTI: Matematik-Fen puan türünde Türk Maarif Koleji, Yakın Doğu Koleji ve Mağusa Türk Maarif Koleji Türkiye genelinde ilk bin lise arasına girdi. Polatpaşa Lisesi ise Türkçe-Sosyal puan türünde hem KKTC birincisi geldi hem de Türkiye sıralamasında 819’uncu sırada yer aldı

KIRSALDAKİ LİSELER BAŞARILI: 2014 LYS sonuçlarına göre şehir merkezlerindeki genel liseler değil de kırsaldaki liselerin başarılı oldukları gözlemlendi. Türkçe-Sosyal puan türünde Akdoğan Polatpaşa Lisesi, Erenköy Lisesi ve Lapta Yavuzlar Lisesi KKTC sıralamasında ilk beş lise arasında yer aldı

MERKEZLERDEKİ LİSELER DÜŞÜŞTE: Özellikle Lefkoşa, Mağusa ve Girne’deki genel liselerin KKTC sıralamasında üst sıralara yanaşamadığı görülüyor. Her üç puan türünde de LTL, NKL ve Anafartalar Lisesi ilk 10 içerisinde kendilerine yer bulamadı

Bertuğ TOPAL

Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her yıl yayınladığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları ile ilgili istatistikleri içeren raporu geçtiğimiz hafta içinde açıkladı. 2014 LYS sonuçlarına göre KKTC’deki toplam 20 lisenin değerlendirmeye alındığı raporda genel anlamı ile KKTC’deki liselerin Türkiye sıralamasında geçmiş yıllara göre gerilediği görüldü.

İlk binde sadece dört lise

Matematik-Fen puan türünde Türk Maarif Koleji, Yakın Doğu Koleji ve Mağusa Türk Maarif Koleji Türkiye genelinde ilk bin lise arasına girdi. 2014 LYS sonuçlarına göre KKTC Liseleri arasında en büyük sürprizi Akdoğan Polatpaşa Lisesi yaptı. Polatpaşa Lisesi Türkçe-Sosyal puan türünde hem KKTC birincisi geldi hem de Türkiye sıralamasında 819’uncu sırada yer aldı.

Kırsaldaki liseler başarılı

2014 LYS sonuçlarına göre şehir merkezlerindeki genel liseler değil de kırsaldaki liselerin başarılı oldukları gözlemlendi. Türkçe-Sosyal puan türünde Akdoğan Polatpaşa Lisesi, Erenköy Lisesi ve Lapta Yavuzlar Lisesi KKTC sıralamasında ilk beş lise arasında yer aldı.

Türkçe Matematik’te üç lise ilk onda

Türkçe-Matematik puan türünde ise Erenköy Lisesi, İskele Bekirpaşa Lisesi ve Lapta Yavuzlar Lisesi ilk on içerisinde kendine yer buldu. Matematik-Fen puan türünde ise Erenköy Lisesi, sınavla öğrenci alan birçok liseyi de geride bırakarak ilk dört içerinde yer aldı.

Kolejler her şeye rağmen en üstlerde

Ülkemizde bulunan kolejlerin de, bir önceki yıla göre Matematik-Fen ve Matematik-Türkçe puan türlerine göre Türkiye genelinde düşüş göstermesine rağmen KKTC’de ilk altı lise arasında olduğu görülüyor. Türkçe-Sosyal Puan türünde ise Mağusa TMK’nın ilk altının dışında kaldığını görülüyor.

Şehir merkezlerindeki genel liseler düşüşte

Özellikle Lefkoşa, Mağusa ve Girne’deki genel liselerin KKTC sıralamasında üst sıralara yanaşamadığı görülüyor. Her üç puan türünde de LTL, NKL ve Anafartalar Lisesi ilk 10 içerisinde kendilerine yer bulamadı. Genellikle kırsal kesimdeki liselerin gerisinde kaldılar. Bu üç lisenin tüm puan türlerinde Türkiye genelinde elde ettiği en yüksek derece ise Matematik-Fen puan türünde Namık Kemal Lisesi’nin elde ettiği 2876 sıra olduğu görülüyor.

Sınavla öğrenci alan liseler

Kolejler dışında sınavla öğrenci alan Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ve 20 Temmuz Fen Lisesi Türkiye genelinde Matematik-Fen puan türünde ilk 2 bin içerisine girdiler ancak KKTC genelinde ancak 7 ve 8’inci sırada yer alabildiler. Kolejler ve Yakın Doğu Koleji ile Erenköy Lisesi’nin gerisinde kaldılar. Türkçe-Matematik puan türünde KKTC’den hiçbir lise Türkiye genelinde ilk 2 bin içerisine giremezken, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi KKTC genelinde ilk üçe girdi. 20 Temmuz Fen Lisesi ise KKTC’de değerlendirmeye giren 20 lise arasında 17’nci sırada yer alabildi.

Kaç kişi kazanmıştı?

Geçtiğimiz yıl yapılan LYS sonrasında KKTC’deki liselerden mezun olan 2 bin 500 öğrenci arasında ÖSYM yolu ile toplam 469 öğrenci Türkiye’deki üniversitelere yerleşme hakkı elde etmişlerdi. Bir kısmı direkt LYS yolu ile bir kısmı da ek kontenjanlar ile Türkiye’deki üniversitelere yerleşmişti

1-255.jpg

2-249.jpg

3-167.jpg

4-107.jpg

5-076.jpg