Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bugün ilk tören Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlendi.

Saat 09.30’da başlayan törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı ve Ana Muhalefet Partisi Başkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 28.Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer ile dernek ve kurum kuruluş temsilcileri katıldı.

Tören, anıta çelenk sunulmasıyla başladı, saygı marşı ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç’ın Anıt Özet Defteri’ni imzalamasıyla sona erdi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz Atatürk,

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94. Yılında seni bir kez daha saygıyla anıyoruz. Bu büyük zaferden sonra kuruluşunu sağladığın Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak ilerlemesi ve çağdaş uygarlık hedefine ulaşması, biz Kıbrıslı Türklerin de hem en büyük temennisi hem de güvencesidir.

Türkiye Cumhuriyeti içinde bulunduğu sıkıntılı dönemi, demokrasi ve hukuk çerçevesinde elbette aşacak ve parlak bir geleceğe doğru gelişimini sürdürecektir.

Bu inançla bir kez daha seni saygı ve özlemle anıyoruz”

KANBAY

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay anıt özel defterinde şunları kaydetti:

“Büyük Önder Atatürk,

Yüce Türk Milleti’nin ordusuyla birlikte verdiği mücadelenin en önemli sembollerinden biri olan Büyük Zafer’in 94. yıl dönümünde huzurunuzdayız.

Başkomutanlığınızda gerçekleşen ve Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktası olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran bu anlamlı Zafer, kahraman Türk Halkı’nın hak ettiği yaşamın müjdecisi olmuştur.

Türk Halkı dün olduğu gibi bugün de dünya milletlerinin imrenerek izlediği kahramanca bir mücadeleyle mirasınız olan Cumhuriyete yönelik içeriden ve dışarıdan maruz kaldığımız hain saldırılara karşı cesurca göğüs germektedir. Türkiye Cumhuriyeti kendi halkından aldığı ve sahip olduğu milli iradenin ve gücünün dışında başka hiçbir gücün etkisi altında kalmadan laik, demokratik, bağımsız bir hukuk devleti olarak kararlılıkla yoluna devam etmektedir.

Bu duygularla vatan topraklarının korunması uğruna mücadele eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet ve gazilerimize uzun ömürler diliyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyorum.”

PAÇ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç ise anıt özel defterine şunları yazdı:

“Ebedi ve Eşsiz Başkomutan,

Büyük Önder Atatürk,

Mazisi şan, şeref ve zaferlerle dolu kahraman ordumuzun, cesaret ve kahramanlığının destanlaştığı, vatanın savunulması ve milletin bağımsızlığı uğrundaki azim ve kararlılığının abideleştiği 30 Ağustos Zaferi’nin 94’üncü yıl dönümünü Yavru Vatan Kıbrıs’ta bir kez daha gururla ve heyecanla kutlamanın mutluluğu içindeyiz.

Bu büyük zafer, sadece Türk Milleti’nin değil, aynı zamanda özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren tüm esir ve mazlum milletler için de onur, şeref ve varoluş mücadelelerinde tek rehber ve esin kaynağı olmuştur. Türk Milleti önderliğinizde başlattığı onurlu direniş ve bunun zirvesi olan büyük taarruz ile sonsuza kadar bağımsız ve özgür yaşama azim ve kararlılığını tüm dünyaya ilan ederek anıtlaştırmıştır.

Hür ve medeni dünyada özgürce yaşamaktan başka amacı olmayan milletiyle aynı ülküyü paylaşan Kahraman Türk Ordusu, Anavatan’da olduğu gibi Yavru Vatan Kıbrıs’ta da aynı azim ve kararlılıkla, Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini korumaya devam edecektir.

Aziz hatıran önünde saygı ile eğilirken, vatani ve milleti uğruna canlarını ve kanlarını feda ederek şahadet mertebesine ulaşmış aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimiz minnet ve şükranla anıyoruz.
Ruhun şad olsun.”