Türkiye'nin ilk tropik biyoloğu, ekolog, ornitolog (kuşbilimci) ve doğa fotoğrafçısı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, "Yok Olmadan Keşfet" belgesel serisinde yaban hayatının tüm zorluklarına göğüs gererken vahşi hayvanlarla mücadele ediyor. Şaşırtıcı gizlenme teknikleri ve hayvan davranışlarına yönelik engin bilgisiyle Şekercioğlu ve ekibi yok olmadan keşfedilmesi gereken güzelliklerin izini sürüyor.

TRT Belgesel yayınlanan "Yok Olmadan Keşfet", yaban hayatın içinde insanı büyüleyen sahnelerle sınırlarını zorluyor. İzleyenleri yabanda benzersiz bir doğa macerasına davet eden belgeselde, Türkiye'nin pek bilinmeyen vahşi doğası ele alınıyor. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun sayısız ödül kazanmasını sağlayan bilimsel araştırmalarının ışığında Türkiye'de yok olmadan keşfedilmesi gereken tropikal türler yansıtılıyor. Belgeselde vaşaklardan, bozayılara, soyu tehlikede olan küçük akbabalardan her sene Iğdır'dan Afrika'ya gidip dönen 30 gramlık büyük kamışçınların yaşamlarına kadar Anadolu coğrafyasındaki pek çok canlı yakın takibe alınıyor.

YÖNETMEN AKGÜL: "SOLUKSUZ HEYECAN VE STRES DOLU MACERALAR YAŞIYORUZ"

"Yok Olmadan Keşfet" belgeselinin yönetmeni Emre Akgül, "Yok olmadan keşfet" belgeselini daha önce yaptığı çalışmalardan çok farklı olduğunu belirtti. Proje sayesinde kolay kolay görülemeyen hayvanları ve türleri görme şansı yakaladıklarını söyleyen Akgül, "Her çekimde soluksuz heyecan ve stres dolu farklı maceralar yaşıyoruz. Kimi zaman zifiri karanlıkta ormanın en derinliklerinde vahşi hayvanların yaşam alanlarında riskli çekimler yapıyoruz" dedi.

"Kimi zamanda bir kuş türünün kıtalar arası göçünü takip ediyor ya da bir karacanın izini sürüyoruz" diye konuşan Akgül, "Uyuyor olsa da bir bozayı taşımak, akbabanın kanadına dokunmak, uluyan kurtların izini sürmek, vaşağa 1 metre yakından izlemek ve bunları seyirciye aktarmak tarif edilemez duygular. Çok iyi bir ekibimiz var. Çağan Şekercioğlu'nun deneyimleriyle birleşince çok iyi sonuçlar alıyoruz. Türkiye'de yaban hayatını ve doğayı bu denli içeren anlatan belgeseller pek yapılmıyor. Çağan Şekercioğlu'yla bu tarz belgesellerin Türkiye'de yapılabildiğini göstermiş olduk. Ekibimizle bunu başarabildiğimiz için kendimiz çok şanslı hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

İSKENDEROĞLU: "GECENİN BİR VAKTİ ORMANDA ARAÇ BOZULUYOR ÖYLECE KALIYORSUN"

Yardımcı Yönetmen Doğukan Hazar İskenderoğlu ise "Böyle bir projede Emre Akgül Hoca'nın yardımcısı olmak gerçekten gurur verici" dedi.

Daha önce genellikle dramatik belgesel projelerinde yer aldığını anlatan İskenderoğlu, "Doğa ve vahşi hayat belgeseli olarak "Yok Olmadan Keşfet" ilk deneyimim oldu. Gecenin bir yarısı ormanda araç bozuluyor ve öylece kala kalıyorsun hem de kurt yakalamaya çalışırken. Düşünsenize o korkuyu ve heyecanı. Kurt veya ayı karşında ve kaçmamanız lazım. Kaçamazsın çünkü işin zaten onu görüntülemek. Bu muhteşem heyecanı izleyicilerle paylaşabilmek çok güzel bir duygu" şeklinde konuştu.

4 bölümü yayınlanan belgeselin ilerleyen bölümlerinde yaban domuzu, karaca, atmaca, kurt ve alaca sansarın doğadaki yaşamları sırasıyla mercek altına alınacak.

Türkiye'de ilk kez bir canlının kıtalararası göçünün ve geri dönüşünün başından sonuna kadar uydudan takibini konu alan "Yok Olmadan Keşfet" belgeselinin ilk bölümünde, üzerine uydu vericisi takıldıktan sonra Iğdır'dan başladığı göçte 19 ülkeden geçerek, 11 ayda dünyanın çevre uzunluğundan bile fazla (50 bin kilometre) yol kateden küçük akbabanın hikayesi ekranlara gelmişti.

İlklerin belgeseli

İlklerin belgeseli

İlklerin belgeseli

İlklerin belgeseli