Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, “2015 II. İstihdam Endeksli Sanayicilere Yönelik Faiz Destek Programını” açıkladı. 

İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik tasarlanan programda, kredi limiti her bir firma için 60 ile 200 bin TL arasında değişecek. Program 36 ay vadeli olacak ve ilk 3 ayı geri ödemeden muaf tutulacak. İlk taksit ödemesi, kredinin kullanılmasını müteakip 4. ay başlatılacak.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanı Sunat Atun, 2015 yılı Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından KKTC’ye Hibe Yardımları Protokolü ekinde yer alan reel sektör projelerinden “II. İstihdam Endeksli Sanayicilere Yönelik Faiz Destek Programı”nı açıkladı. 

Atun, bakanlığa bağlı KOBİ Geliştirme Merkezi’nin (KOBİGEM) yürüttüğü Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı II. İstihdam Endeksli Sanayicilere yönelik faiz destek programının; protokol şartlarını kabul eden Kıbrıs Vakıflar Bankası LTD., Kıbrıs İktisat Bankası LTD., Yakın Doğu Bankası., TC Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş. ve Limasol Türk Kooperatif Bankası LTD ile yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Atun, I. Etap Programın Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2010 - 2013 yılları arasında başlatılıp tamamlandığını, üretimin desteklenmesi ve istihdamın teşvik edilmesi amacıyla da II. İstihdam Endeksli Sanayicilere Yönelik Faiz Destek Programının imalat sektöründe faaliyette bulunan işletmelere yönelik yeniden tasarlandığını kaydetti. 

Bakan Atun projeyi şöyle anlattı:

“İmalatçıların üyesi bulundukları oda kaydından imalatçı olduğu belgelenen, 2014 ve/veya 2015 yılsonu cirosu 100 bin TL ile 10 Milyon TL arasında olan ve Bankanın cari mevzuatı çerçevesinde kredi vermeye uygun gördüğü firmalara tahsis edilecek olan kredi limiti her bir firma için;

1 ile 3 arasında sigortalı personel çalıştıran firmalar kredilendirme kapsamında 60.000.-TL;

Çalışan sayısı 4 ile 5 arasında bulunan firmalar 100.000.-TL.

Çalışan sayısı 6 ve üzeri olarak her personel için ek 5.000 TL alabilecek,

Her durumda toplam 200.000.-TL azami üst limit olarak belirlendi.

Program 36 ay vadeli ve ilk 3 ayı geri ödemeden muaf tutulacak. İlk taksit ödemesi kredinin kullanılmasını müteakip 4. ay başlatılacak.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından faiz farkı ödemesi yapılacak olan program dahilinde, kredi kullananın ödeyeceği faiz oranı yıllık yüzde 5,6 olacak.”