Duygu Alan

Kıbrıs Türk Sanayi Odası yetkilileri, ihraç edilecek Hellim’in tesciline ve ihracat standartlarına uygun olup olmadığı konusunda Tarım Bakanlığı’ndan denetim talebinde bulundu.

Bakanlık, ihracatı yapılacak Hellim’in denetimi konusunda ilgili kurumlarına gerekli talimatı verdi.

Veteriner Dairesi tarafından yürütülecek denetimde prosedüre göre, imalatçı ihracatçı Hellim’i ihraç etmeden 10 gün önce Veteriner Dairesi’ne bilgi verecek, Daire alınan bilgiye istinaden programını yapacak, yetkilendirdiği teknik elemanları ihracatçı firmaya gönderecek.

Teknik eleman ihracatı yapılacak Hellim’den numune alacak ve numune üzerinde gerekli uygunluk testleri yapılacak.

İhracatı yapılmak istenilen Hellim, bu testlerin sonucuna göre izinlendirilecek.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği, ilgili kurumun denetim tekniğini eleştirdi. İhracatı yapılacak Hellim’deki denetimin yapılış, usul ve tekniğinin ihracatı daha zor hale getireceğini öne süren imalatçılar, ihracatta bürokrasinin asgariye indirilmesi gerektiğini kaydetti.

Avunduk: İmalatçıya bir engel de Hellim denetimi

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, zaten sütü pazarlamakta sıkıntı yaşayan imalatçı ihracatçıların ihraç ürünü Hellim’in denetim usulü ve tekniği ile iyice zora koşulduğunu ileri sürdü.

“Zaten sütü pazarlamakta sıkıntı çeken imalatçı ihracatçıya bir engelleme de Sanayi Odası ve Tarım Bakanlığı eli ile yapılmak isteniyor”  diyen Avunduk, Sanayi Odası talepte bulunurken Tarım Bakanlığı da bu talebi yerine getirmek isterken imalatçının zararını, denetim tekniğinin imalatçıya külfetini ve kaybettireceklerini hiç mi düşünmediler” diye sordu.

Candan Avunduk, “Sanayi Odası, Hellim’in ihracatına ve tesciline dair Tarım Bakanlığı’ndan denetim istedi. Bakanlık da buna istinaden Veteriner Dairesi’ne bu denetimleri yapması için talimat verdi.

Biz denetim yapılmasına karşı değiliz ancak yapılan denetimlerin usul ve tekniği ihracatın daha zor koşullar altında yapılmasına neden olacaktır” dedi.

Avunduk, “Uygulamaya göre imalatçı ihracatçı, ihracat yapılmadan 10 gün önce Veteriner Dairesi’ne bilgi verecek, Veteriner Dairesi aldığı bu bilgiye göre program yapacak ve yetkilendirdiği teknik elemanı işletmeye gönderecek. Teknik eleman, her yapılacak ihracattan numune alacak, numune yağ ve kuru maddesi uygun ise ihracata izin verilecek. Biz imalatçılar olarak soruyoruz. Üç günde bir tır çıkartan ihracatçı nasıl olacak da 10 gün öncesinden program bildirip, teknik eleman gelmesini bekleyecek. Teknik eleman gelecek, peki her ihracattan alınan numunenin tahlil sonucunu imalatçı ihracatçı ne kadar süre bekleyecek. Bu nasıl olacak” diye konuştu.

“Uygun prosedür belli”

Candan Avunduk, denetimde uygun gördükleri prosedürü ise şu şekilde açıkladı: “Veteriner Dairesi yetkilileri ya da görevlendirilen teknik elemanlar, işletmeleri belli periyotta denetler, ara numuneler alarak işletmeyi takip eder, eğer ürünlerinde standarda uygunluk varsa denetim süresi gittikçe uzatılır ve rastgele numunelerle bu denetimler gerçekleştirilir. Uygunsuzluk durumunda da işletmelere uyarılar yapılır, uyarılanların düzeltilmesi için süre tanınır, bunun da takipçisi olur.

Çıralı: Bürokratik engeller kaldırılmalıdır

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, ihraç ürünlerinin denetiminin muhakkak yapılması gerektiğini ancak denetim şekli ve tekniğinin uygulayıcı makamın uhdesinde olduğunu kaydetti.

Çıralı, denetim şartı yerine getirilirken de bürokrasinin en aza indirilmesi gerektiğini ifade eden Ali Çıralı, “Biz denetim şart diyoruz, bunu derken de bürokratik engellerin kaldırılmasını, bürokrasinin azaltılmasını istiyoruz” dedi.

Ali Çıralı şunları söyledi: “Hellim’in tescili yapılmış, kriterleri de belirlenmiştir. Ürünün yağ, tuz, kuru oranı, şekli şemali belirlenmiştir. Hellim’in iç piyasadaki denetimi yapılabilir ama ihracatta da standarda uygunluğu da denetlenmelidir. Bu şarttır. Fakat bu denetimler yapılırken de bürokrasinin asgariye indirilmesi gerekir, ihracatçıya ek bir külfet getirmeden zaman kaybına neden olmayacak şekilde bir düzenleme yapılabilir” dedi.

“İmalatçı ihracatçıya engel olma niyetinde değiliz”

Ali Çıralı, imlatçıların “Zaten sütü pazarlamakta sıkıntı çeken imalatçı ihracatçıya bir engelleme de Sanayi Odası ve Tarım Bakanlığı eli ile yapılmak isteniyor” iddiasına da “Sanayi Odası’nın imalatçıya ihracatçıya engel olma niyeti ve ya düşüncesi yok. Tarım Bakanlığı’nın da böyle bir niyeti, düşüncesi olduğunu düşünmüyorum. Denetimler şarttır” diye cevap verdi.