Duygu Alan

Tarım Bakanlığı yetkilileri ile Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği yetkilileri geçtiğimiz gün bir araya gelerek sektördeki sorunları ele aldı.

İmalatçılar, zaten yüksek maliyetler altında üretim yaparken bir de Türkiye pazarında daralma yaşandığını bu nedenle ciddi sıkıntı yaşadıklarını bakanlık yetkililerine aktardı.

İmalatçılar sorunlara bir de çözüm önerisi getirdi.

Süt ürünleri imalatçıları, ya hem girdi maliyetlerinin hem ham madde yani çiğ süt fiyatının düşmesini ya da ihracatta uygulanan teşvik primlerinin arttırılması önerisinde bulundu.

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’nin ise imalatçılara, sektördeki sorunlara duyarsız kalınmayacağını, en kısa zamanda gereğinin yapılacağını kaydetti.

Avunduk: Sütler toplanıyor

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, toplantıda hem  ana ham maddesi olan çiğ süt fiyatının hem de diğer girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu hem de Türkiye’deki pazarın daralmasından dolayı imalatçıların ciddi sıkıntı yaşadığını, bu sebeple üretilen sütün tamamını alamadıklarını banklık yetkililerine ilettiklerini kaydetti.

Avunduk, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’nin ise sektördeki sorunlara duyarsız olmadığını Maliye Bakanı’nın yurtdışından gelmesini beklediğini ve üreticinin emeğinin heba olmaması için imalatçının daha fazla ezilmemesi için gereğinin yapılacağını açık ve net belirttiğini söyledi.
Candan Avunduk, “Tarım Bakanı Şahali’nin bu sözleri üzerine imalatçılar da işçisine fazla mesai ödeyerek, makinelerini, fabrikalarını ezip eleyerek, sadece elini değil tüm vücudunu taşın altına koyarak, sütü alıp, işleyip, garanti olmayan satışlar yapma yoluna gitmiştir” dedi.

“Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkmasını bekliyoruz”

Candan Avunduk, Tarım Bakanlığı yetkilileri ile gerçekleştirdikleri toplantıda birliğin çözüm önerilerini masaya koyduklarını kaydetti.

Avunduk, sektördeki sorunların ve imalatçıların önerilerinin bugün yapılacak Bakanlar Kurulu’nda tartışılacağını belirtti.

Candan Avunduk, “Yüksek maliyetlerle çalışarak imalatçı hem yeni bir finans maliyeti altına girmekte hem de tahsil edip edemeyeceği malı satmak durumunda kalmaktadır. Toplantıda bunu bizzat Sayın Erkut Şahali’ye ilettik. Sayın bakan bizi dinledi ve sektörün sorunlara duyarsız olmadığını, Maliye Bakanı’nın yurtdışından gelmesini beklediğini ve üreticinin emeğinin heba olmaması için, imalatçının daha fazla ezilmemesi için gereğinin yapılacağını açık ve net belirtti. Sorunun çözümü ile ilgili bizden öneri istediler biz de çözümün hem girdi maliyetleri hem ham maddenin fiyatının düşmesi bu olamıyorsa ihracatta uygulanan teşvik primlerini arttırarak pazarda rekabetçi satılabilir fiyatı yakalamaktan geçtiğini söyledik. Konu bugün Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulacak. İmalatçının beklentisi Bakanlar Kurulu’ndan bir karar üretilmesidir” dedi.

“İç piyasa satışları arttırılmalı”

Candan Avunduk, iç piyasa satışlarının arttırılması ile ilgili olarak da hem Barış Kuvvetleri Komutanlığı hem Ekonomi Bakanlığı hem de Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüş alış verişinde bulunduklarını söyleyerek en kısa zamanında bu konuda da sonuç çıkmasını beklediklerini ifade etti.